tarte tatin Andre Gerrits

Tarte tatin met geslagen vanille room van André gerrits*

Ik krijg tegenwoordig ofwel de vraag: ´Mam, wat ben je nu weer aan het maken?! ofwel de vraag: ´Mam, wat maak je?? Dankzij dit fijne tarte tatin recept en de onweerstaanbare geur van gekaramelliseerde appeltjes vandaag dus vraag twee. Ik kreeg het recept van topchef André Gerrits* die het uit de keuken van Ron Blaauw meenam naar zijn eigen restaurant ´t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Daar waar je het, gelukkig voor André (en anders wel voor mij haha) nog honderdduuzend keer lekkerder eet dan bij mij! Dus mocht het thuis niet goed lukken met zijn recept en mijn aanwijzingen? Deze tarte tatin staat al tien jaar bij hen op de kaart en zal er zeker nog tien jaar op blijven. Als dat niet nog eens een geruststellende gedachte is!

Ingredienten

– 4 Fuji appels

– 100 gram ongezouten roomboter

– 100 gram suiker

– 150 gram koelvers korstdeeg (kant en klaar verkrijgbaar in de supermarkt)

– Slagroom

– Vanillesuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, tourneer ze in halve maantjes en houd 1 halve appel over. Neem een ovenbestendige pan met dikke bodem. Ikzelf gebruik hiervoor een gietijzeren zware pan uit de Belgische Ferleon collectie. Smeer deze goed in met boter en bestrooi daarna met suiker. Dit mag flink veel zijn zodat je ze mooi kunt karamelliseren. Zet het vuur aan zodat de suiker kan oplossen en zich vast een caramel kan vormen.

tip: als je denkt zou dit teveel suiker zijn, dan is het genoeg (André Gerrits)

Leg de halve appel met de bolle kant op de bodem in het midden van de pan. Waaier de schijfjes er omheen uIt zodat je als het ware een zon krijgt met stralen. Leg er wat klontjes boter bovenop en nog wat suiker en laat op heel laag vuur karamelliseren. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Heb je inductie dan kun je uitgaan van stand 2 of 3. Laat het daarna even afkoelen.

tip: het geheim van een goede tarte tatin is het karamelliseren op hele lage temperatuur (André gerrits)

Door dit proces op heel laag vuur te laten gebeuren trekt het vocht uit de appels. Hierdoor zullen de appels licht slinken dus leg de appeltjes nog even dichterbij elkaar zodat alles nog ligt in de vorm van de zon met stralen voordat je de appels afdekt met een korstdeeg. Rol het korstdeeg uit, snijd er een ronde uit en prik er gaatjes in. Zo kan het overtollige vocht in de oven straks makkelijk weg. Deze ronde deegplak moet iets ruimer zijn dan de diameter van je pan. Op die manier kun je dit deeg (ruim) over de appels heen leggen.

TIP: Bewaar de ronde plak in de koelkast totdat je appels klaar zijn.

Druk het goed aan op de appels en duw de randen naar binnen zodat een mooi korst zal ontstaan. Zet dit in een voorverwarmde oven van 180 g° Na ongeveer een kwartier mag hij er weer uit (of wanneer het deeg gaar is. bij mij duurde het ongeveer 25 min)..

tarte tatin andre gerrits

Sla intussen de slagroom met vanillesuiker stijf want de tarte tatin is het allerlekkerst als hij net een beetje afgekoeld maar nog wel warm is. Ook kun je ervoor kiezen een vanille room te maken zoals ik dat deed voor bij de Pavlova, met een beetje zure room en vanille extract. Ook lekker! Is je wekkertje gegaan? Dan kun je nu de pan omkeren boven een bord en hem warm uitserveren met je vanilleroom!.

Omdat ik net als jullie noodgedwongen thuis zit en mijn geliefde horeca op een creatieve manier ondanks de situatie toch wil steunen, maak ik deze #myramadeleineinquarantaine reeks. De allerbeste chefs die ons land rijk is delen met mij recepten om met jullie te delen. Zo gingen onder andere Ollie Schuiling van Kasteel Heemstede, Paul Kappé van restaurant Monarh en Soenil Bahadoer van restaurant de Lindehof, André al voor!

Met lieve groeten,

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s