Madeleines recept

(Myra) Madeleines van Rik de Jonge

´Heet je echt zo?, vraagt Ronald Giphart, terwijl hij hun kookboek De Wereld Thuis voor mij signeert. ´Met zo´n naam moet je echt eens gaan eten bij onze favoriete bistro Madeleine in Utrecht!´. Vlak daarna gaat de horeca op slot….niks geen bezoekje aan chef Rik de Jonge voor Myra Madeleine dus. Ik liet Rik toch vast weten snel te komen (want als Ronald het zegt) en vroeg of hij heeeeel misschien een recept had om met me te delen…even was het stil en dan gewoon terugkomen met een recept voor Madeleines! Te eenvoudig misschien deze goddelijke klassieker maar bistro Madeleine zit er dus in één streep mee in mijn hart.

ingredienten

– 405 gram (patisserie)bloem

– 405 gram zachte roomboter

– 365 gram fijne kristalsuiker

– 9 eieren op kamertemperatuur

– 12 gram bakpoeder

TIp: als je de hoeveelheden halveert heb je al ruim voldoende voor 24 madeleines.

bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet je Madeleine blik in met boter of met een spray en bestuif met een gezeefde bloem. Klop de eieren samen met de suiker luchtig op. Je zult zien dat het volume zal toenemen. Dit duurt al gauw een minuut of vijf.

Voeg nu al zevend de bloem bij het luchtige eimengsel. Daarna mag het bakpoeder toegevoegd worden. Als laatste spatel je de zachte boter erdoorheen. In principe kun je het blik nu onmiddellijk vullen. Ikzelf zette het beslag nog een half uurtje in de koelkast.

TIP: variaties op het thema zijn natuurlijk eindeloos. Voeg bijvoorbeeld eens citroenrasp, rozenwater, amandelen of vanillesuiker toe voor een verrassend effect

Vul nu je Madeleine blik gelijk af met het oppervlak. Dit gaat heel gemakkelijk met een spuitzak of met twee lepels. Een bolling is niet nodig en de vormpjes lopen vanzelf mooi vol als het beslag in de oven warm wordt.

Plaats het blik in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van je oven bak je ze in 7 a 8 minuten gaar op 200 graden.

madeleines recept

Nu we allemaal, zolang de intelligent lockdown geldt, massaal aan het bakken zijn, ben ik extra blij met dit recept van chef Rik! Laat je het hem weten als je ze ook gaat maken? Vindt hij vast leuk. Met de tag rikdejongeutrecht vind je hem makkelijk terug op instagram.

Op mijn website vind je trouwens ook een heerlijke tarte tatin van sterrenchef Andre Gerrits (´t Amsterdammertje) en gember muffins met vanillesaus van sterrenchef Paul Kappé (restaurant Monarh)…just saying ; )

Met lieve groeten,

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s