asperge salade

Lente salade met asperges en zalm van Torben Bouterse

Of we ook niet iets als de #myramadeleineinquarantaine reeks konden doen specifiek voor onze fijne provincie Brabant? Onze provincie ontploft momenteel immers van de meest prachtige seizoensproducten, onze chefs kunnen maar in beperkte mate doen wat ze het allerliefste doen, en onze boeren zitten door de sluiting van de horeca ineens ongewild met overschotten.

In samenwerking met VisitBrabant koppelen we daarom vier Brabantse Chefs aan vier verschilende foodinfluencers. Een mooie kennismaking met de allerbeste chefs en de leukste online foodies die onze provincie rijk is én een prachtige ode aan onze boeren en telers.

Aan het droomduo chef Torben Bouterse van restaurant Hemingway en foodie Simone van Foodquotes de eer deze bijzondere reeks af te trappen!

Concept

Het idee is simpel. De chef ontvangt een mystery box van Boerschappen, Al jaren rijdt Boerschappen dagelijks langs tientallen kleinschalige boeren in Brabant. Boeren met een ongekende liefde voor hun dieren, omgeving, gewassen en producten. Zo weet je zeker dat alles ultravers is en gewoon het allerbeste uit de regio. De chef maakt een gerecht met de inhoud van deze box. Een week later ontvang de foodie dezelfde box en gaat thuis met zijn recept aan de slag.

Het voelt goed om in deze tijd juist te koken met landelijke producten, waarmee we de boeren uit Brabant steunen. Naast dat dat een goed initiatief is weet je ook gewoon zeker dat je goede producten in huis haalt, want wat je van dichtbij haalt is over het algemeen echt beter! (Simone, Foodquotes.nl)

ingrediënten (4 personen)

– 4 Asperges van Beek Terheijden

– 400 gram verse zalmfilet, G&B Yerseke

Prakaardappelen

– 4 Alouette aardappels, Groentekwekerij Oppers Middelbeers

– 1 eetlepel creme fraiche

– 1 theelepel bieslook

– 1 theelepel dille

– 1 theelepel peterselie

– 1 eetlepel olijfolie

– 25 centiliter karnemelk, Ambachtshoeve Raamsdonk

– peper en zout

Gegrilde prei

– 1 prei, Groentekwekerij Oppers Middelbeers

– Tomasu sweet & spicy

Kruidenvinaigrette

– ½  onderkant van een prei

– 20 gram bieslook

– 25 cl zonnebloemolie

– 25 cl karnemelk

Kruiden en bloemen

Lavas (maggiplant), dille, citroenmelisse, komkommerbloem, daslook, platte peterselie, bieslook, limoen

Het gerecht kun je met een kleine voorbereiding afmaken op de BBQ. dus steek deze op voorhand vast maar aan. Heb je geen BBQ? Geen nood! Het afmaken kan ook heel eenvoudig in een grillpan. Hetzelfde geldt voor het poffen van de aardappelen. Dat gaat natuurlijk ook prima in de oven.

foodquotes

bereidingswijze

Prakaardappelen

Pak de aardappels in, in aluminiumfolie met een klein beetje olijfolie. Pof de aardappels gaar op je BBQ. Na het poffen haal je de schil van de aardappels en prak je deze met een vork. Maak de geprakte aardappen aan met de crème fraise, peterselie, bieslook, dille, olijfolie, peper en zout.

Asperges

Schil de asperges en snijd de kontjes er af. Snijd de asperges door de helft. Zet een pan met water op het vuur met een snuf zout. Breng deze aan de kook met de asperge toppen. Als deze gekookt hebben zet je hem uit en laat je de asperges afkoelen in het warme vocht. De onderkant van de asperges snijd je met een dunschiller in plakjes. Bewaar deze even in een bakje met koud water

Prei

Zet een pan met water op en zout. Snijd het groen van de prei af (deze bewaren we voor de vinaigrette). Snijd stukken van ongeveer 10 cm van de prei. Doe de prei in het pannetje met water en kook ze 1 minuut. Zet de pan daarna af. Na 5 minuten haal de je prei uit de pan. Droog deze op een keukendoek.

Kruiden vinaigrette

Snij het groen van de prei en de bieslook fijn. Verwarm daarna de olie tot 80 graden. Doe de prei, bieslook en de olie in een litermaat en blend alles in drie minuten met de staafmixer. Zeef de olie en zet het daarna in de koelkast. Meng vlak voor het serveren de karnemelk en de olie bij elkaar en roer heel even met een lepel.

bbq

Afmaken

Gril de zalm op de BBQ beetgaar. Rooster de prei en de asperges. Zet de borden klaar en begin met de opmaak. Onderop de prak aardappel daarop komt de zalm. Breng deze op smaak met peper en grof zee zout en een beetje limoensap en limoenzest. Pluk de zalm in stuken en leg deze er speels op. Maak de prei en asperge aan met de sweet and spicy soja saus en dresseer deze op en rondom de zalm. Leg nu ook de aspergelinten erbij. Maak het gerechtje af met verse kruiden. Maak ze aan met een beetje olijfolie en zout, leg ook deze speels op het gerecht. Dresseer met de schift dressing (let op even roeren voor het serveren).

torben bouterse

TIP: Drink er een glas Groot Geluk van Domaine de Brabantse Wal bij (Torben Bouterse)

Chef Torben adviseert er een glas Groot Geluk bij te drinken van Domaine de Brabantse Wal. Deze wijn is gemaakt van de Johanniter druif. De frisse droge witte wijn heeft een volle smaak met frisse zuren en een fruitige afdronk wat perfect samen gaat met de op de BBQ gegaarde zalm en de witte asperges. De frisse zuren van de wijn zorgen voor harmonie met de verse kruiden en vinaigrette.

Volgende in de reeks

Het volgende duo is inmiddels ook al bekend! Niemand minder dan topchef Edwin Kats van, de beide met Michelinster bekroonde Noble en restaurant Noblekitchen gaat aan de slag met de Brabantse bourgondische foodie Ilona van Worstenbrood en Wijn.

Benieuwd naar de chefs Torben, restaurant Hemingway , Edwin Kats, restaurant Noble en naar deze twee leuke Brabantse foodies: Simone en Ilona? Je kunt ze dagelijks volgen op Instagram. Met de linkjes in hun naam breng ik je rechtstreeks naar hun profielen!

Met lieve groeten,

– in samenwerking met VisitBrabant –

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s