focaccia recept

Hartige focaccia met zeeuwsche zoute

Voor wie mij een beetje kent komt het vast niet als verrassing dat ik een zwak heb voor Zeeland. ´Als we later groot zijn wil ik hier wel wonen´, vertelde ik mijn echtgenoot 22 jaar geleden al, toen hij me meenam naar Zeeland waar hij vandaan komt. Het unieke Zeeuwse licht, de prachtige natuurgebieden, heerlijke verse vis recht uit zee, De provincie met de meeste sterrenrestaurants per inwoner én in een half uurtje in Belgie. Je zou voor minder verhuizen!

Inmiddels wonen wij in die andere héle fijne provincie, het heerlijke bourgondische Brabant…dus voorlopig gaan we helemaal nergens heen. Maar als dan de postbode al fluitend een pakket voor mij komt brengen met de zilte groeten uit Zeeland, voel ik het toch weer even…

Het pakketje kwam van zoutziederij Zeeuwsche Zoute die me een trioset met prachtig zeezout uit de Oosterschelde stuurde, puur en uniek van smaak. Verpakt in luxe kartonnen kokers met daarop het verhaal over de locatie en de oorsprong. Er werd immers al in de Romeinse tijd zout uit de zee gewonnen in Zeeland. Dankzij Zeeuwsche Zoute krijgt deze prachtige oude traditie nu een tweede leven. Mooi!

Omdat het zout zo´n heerlijk intense smaak heeft besloot ik te kiezen voor een fijn, niet te moeilijk recept, waar precies het zout dat je gebruikt, het verschil kan maken! Reken ongeveer op twee uur voor de bereiding, het rijzen meegeteld.

Ingredienten

– 250 gram bloem

– 4 gram gist

– 250 ml lauwwarm water

– anderhalve eetlepel olijfolie

– ± 10 zwarte Kalamata olijven in plakjes

– 1 eetlepel verse tijmblaadjes

– 2 eetlepels gehakte verse basilicumblaadjes

– 1 eetlepel Zeeuwsche Zoute

– goede olijfolie

– ovenvaste koekenpan met een diameter tussen de 15 en 20 cm

zeeuwsche zoute

Bereidingswijze

Strooi anderhalve theelepel Zeeuwsche Zoute in een kom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden waarin de gist past en 250 ml lauwwarm water. Voeg anderhalve eetlepel olijfolie toe en kneed in de keukenmachine of met een mixer tot een soepel deeg.

zeeuwsche zoute

Kneed nu de plakjes olijven, thijmblaadjes en basilicum door het deeg. Laat het daarna onder een schone keukendoek een uurtje rijzen.

TiP: ook lekker met verse rozemarijn of zongedroogde tomaatjes

Maak van het gerezen deeg een plat rond brood en plaats het in je ovenvaste koekenpan. Laat het in de pan nog even een half uurtje extra (afgedekt) rijzen.

Verwarm de oven intussen voor op 200 graden. Druk nu met de steel van een houten lepel kuiltjes in je focaccia. Bestrooi het brood daarna met een beetje Zeeuwsche Zoute. Nu kan je brood voor ongeveer 25 minuten de oven in totdat het gaar en goudbruin is.

focaccia recept

Ook benieuwd geworden naar dit prachtige Zeeuwsche streekproduct? Deze hele maand krijg je via hun webshop met code MYRA25 maar liefst 25% korting.

Het is maar een tip…maar wel een hele goeie! : )

lieve groeten,

– dit is geen betaalde samenwerking-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s