asperges

Poffertjes met asperges, gerookte zalm en zoetzure peer van Dick middelweerd**

De liefhebber zal het vast niet zijn ontgaan. Het aspergeseizoen is in volle gang. En laat de asperge nu één van onze paradepaardjes zijn hier in Brabant! Eet ze klassiek met een gekookt eitje, gesmolten roomboter en ham of probeer dit prachtige voorgerecht eens dat Michelinchef Dick Middelweerd van restaurant de Treeswijkhoeve** in samenwerking met Sandra van de succesvolle blog Leukerecepten met ons deelde voor thuis.

het concept

VisitBrabant vroeg me vier Brabantse topchefs in het zonnetje te zetten nu ze onze steun zo hard kunnen gebruiken. Het enthousiasme waarmee deze chefs vervolgens aan de slag zijn gegaan met een doos vol Brabantse producten van Boerschappen is echt om kippenvel van te krijgen!

We koppelden elk van hen aan een bevlogen Brabantse foodie die daarna thuis aan de slag ging met hun creatieve recepten. Een mooie kennismaking met de culinaire toptalenten die onze provincie rijk is, onze meest succesvolle online foodies en de allermooiste seizoensproducten van Brabantse bodem.

leukerecepten
Wauw Sandra van Leukerecepten !

Ingredienten

Poffertjes


– 50 gr Lola Quinoa uit Den Bosch

– 1 theelepels kummel (heel)

– 1 theelepels Ras el Hanout

– snufje zout

– 200 gr wortelsap van wortels van Oppers in Middelbeers

– 1 eidooier van Lekker´nei uit Oirschot

– 1 theelepel maizena

– olie om in te bakken.

Asperges

– 3 asperges Van Beek in Terheijden

– Zout

Zoetzure peer

– 80 gr witte wijnazijn

– 40 gr rietsuiker

– 1 Conference peer van de Stuifakker in Zevenbergschehoek

bereidingswijze

Asperges
Schil de asperges, en snij de kontjes ervan af. Zet de schillen en de kontjes op met koud water en breng aan de kook. Leg de asperges plat in een ruime pan, zet op de pan een zeef, en giet het asperges kookvocht over de geschilde asperges. Dek af met een keukendoek, en voeg wat zeezout toe. Breng aan de kook, zodra de asperges koken zet je een wekker van 4 min. Na 4 minuten laat je de asperges afkoelen in het vocht.

Poffertjes:
Doe de wortel in de sapcentrifuge, breng 400 gr sap aan de kook met de kummel, zout en ras el hanout. Voeg 50 gr quinoa toe en kook tot het gaar is. Evt. afgieten en af laten koelen. Neem 65 gram gekookte quinoa en voeg een eidooier en de theelepel maïzena toe. Zet een pan met antiaanbaklaag op het vuur met weinig olie, bak hier de quinoa poffertjes in.


Zoetzure peer:
Zet azijn en suiker op in een pan. Schil de peren en snijd in vieren. Verwijder de klokhuizen en pocheer ze ongeveer 10 min in het zoetzuur. Vervolgens in het vocht laten afkoelen.

Opmaak:
Halveer de asperges in de lengte en snij in passende stukjes. Dresseer ze op de poffertjes samen met de zalm en stukjes zoetzure peer. Eventueel garneren met een takje rucola.

Chef Torben Bouterse van restaurant Hemingway in Bergen op Zoom ging samen met Simone van Foodquotes dit fijne duo al voor. Samen bezorgden ze ons de receptuur voor een heerlijke lentesalade met asperges. Ook chef Edwin Kats van restaurant Noble* en Noble Kitchen* zorgde samen met Ilona van Worstenbrood en Wijn vol enthousiasme al voor inspirerende recepten in deze reeks. Wat dacht je van Indiase samosa´s met aardappel-appelzalf? Brabantse okonomiyaki? Of een zomerse trifle met rabarber, avocado en hangop?

Laat deze recepten een inspiratie zijn voor thuis maar vooral een teaser gauw eens bij één van hen aan te schuiven! Ik beloof je dat er een culinaire wereld voor je open gaat.

Met lieve groeten,

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s