pavlova Myra Madeleine

Pavlova met mango en cointreau siroop

Als ik dan toch vanilleroom moet maken voor een heerlijk zoet recept van Andre Gerrits* kan ik net zo goed snel ook nog even een gouwe ouwe van mezelf maken…dacht ik. Heb ik toch nog zonnige content vandaag…dacht ik. Maar even ´snel´ werkt natuurlijk niet Myra, als je een kwetsbare meringue maakt. Maar goed, dat niet kapot knijpen is dan ook gelijk het moeilijkste aan dit golden oldie recept uit mijn eigen receptenmap.

Ingredienten

Meringue voor de Pavlova

– 6 eiwitten (op kamertemperatuur!)

– 330 gram kristalsuiker of poedersuiker

– 1 theelepel witte azijn

– 1 lepel vanille extract

– 3 theelepels maizena

Cointreau siroop

– 220 gram kristalsuiker

– 60 ml water

– 180 ml Cointreau

Room

– 400 ml ongeklopte slagroom

– 250 ml zure room

– 80 gram poedersuiker

– 2 theelepels vanille extract

Decoratie

– 2 verse Mango´s

– muntblaadjes

bereidingswijze

Meringue voor de Pavlova

Verwarm de oven voor op 150 graden. Teken op een stuk bakpapier een circel van ongeveer 20 centimeter. Knip deze uit en leg dit op een ingevette bakplaat. Ik gebruikte hiervoor een olie spray en maakte in mijn haast een ovale meringue omdat ik te ongeduldig was een ronde te knippen..

Doe de eiwitten samen met een snufje zout in een ruime schone vetvrije kom en mix ze todat de eiwitten echt bijna stijf zijn. Dit duurt ongeveer een minuut of 10. Soms zelfs bijna 15. Voeg dan, al mixend, de fijne kristalsuiker in stapjes toe, Zorg ervoor dat de suiker volledig is opgelost. Het mengsel is nu dik en glanzend. Voeg als laatste ook de azijn, maizena en het vanille extract toe en zorg dat alles goed gemengd is.

Plaats met een spatel het mengsel op je ronde bakpapier op de bakplaat en zet het in de oven. Zet de temperatuur nu terug naar 100 graden.. Laat de meringue 1 1-2 tot 2 uur staan in de oven op 100 graden (of totdat de buitenkant droog en crispy is). Zet de oven daarna uit maar laat de Meringue er op zijn minst nog 3 uur instaan met de deur op een kiertje om af te koelen.

tip: raak niet gefrustreerd als je meringue niet zo mooi wordt als op menig plaatje. als je je houdt aan de stappen is de smaak sowieso ok!

Cointreau siroop

Pak een steelpan met een dikke bodem. Doe er 220 gram kristalsuiker in met 60 ml water. Zet het al roerend door elkaar op halfhoog vuur totdat alle suiker is opgelost. Breng het nu aan de kook voor een minuut of 6 zodat een mooie goudkleurige caramel ontstaat. Draai het vuur uit en voeg heel voorzichtig al roerend beetje bij beetje de Cointreau toe. Dit kan spetteren door de hitte van de caramel dus ben voorzichtig! Zet nu het vuur zachtjes terug aan en laat het sudderen voor ongeveer 2 minuten zodat er een mooie siroop ontstaat.

tip: is je caramel te dik? Voeg dan nog een beetje water toe

Room

Mix de slagroom, zure room en poedersuiker met de mixer tot er zachte pieken ontstaan.

Haal de meringue heel voorzichtig (echt heel breekbaar!) van de bakplaat en plaats hem op een mooie schaal. Voorzie van een dikke laag vanille room. Leg er mooie plakjes mango op, Besprenkel de taart met de Cointreau siroop en maak het geheel af met verse blaadjes munt.

Nu ik, net als wij allemaal, zoveel mogelijk in quarantaine verblijf, sta ik opvallend veel vaker in de keuken. Met de hashtag #myramadeleineinquarantaine op Instagram vind je makkelijk alle recepten terug die inmiddels deze quarantaine in mijn eigen keuken zijn uitgewerkt. Recepten die ik kreeg van topchefs als Edwin Vinke** en Jarno Eggen** bijvoorbeeld maar ook recepten die vroeger vaak bij ons op tafel verschenen zoals de Charlotte Russe van di Mama!

Met lieve groeten,

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s