kippensoep Jarno Eggen

kippensoep en ragout van Jarno Eggen**

Toen ik achter de potten stond voor deze heerlijke zelfgemaakte kippensoep en ragout, dacht ik aan de oma van Jarno Eggen** (restaurant De Groente Lantaarn). Hij deelde met mij dit ultieme comfortfood recept uit eigen keuken en vertelde me ooit eerder eens over zijn grote inspiratiebron bij wie hij vroeger elke zondag kippensoep kreeg. Een vrouw, klein en stevig van postuur, grijze lokken en steeds diezelfde schort. Altijd in de weer met pannen. Zeg nou zelf? De gedachte aan dat familietafereeltje maakt deze soep toch nog lekkerder?

ingredienten

Kippensoep

– 1 grote soepkip (ontdaan van ingewanden)

. 1 venkel

– 1 grote prei

– 5 wortels

– 1 knolselderij

– 2 rode puntpaprika´s

– Foeilie

– Peperkorrels

– Laurier

– Knoflook

– Lavas (maggiplant)

– Vermicelli

tip: als je geen lavas kunt vinden kun je bleekselderij gebruiken

Ragout

– 50 gram boter

– 60 gram bloem

– Kerrie

. Djintan (komijn)

– Bladerdeeg

– Verse koriander

kippensoep jarno eggen

bereidingswijze

Kippensoep

Zet een ruime pan koud water op en breng deze aan de kook met de soepkip in zijn geheel erin. We gaan nu eerst een bouillon trekken. Snijd tijdens het aan de kook brengen van het water de helft van alle groenten in groffe stukken. De helft van de venkel, een halve knolselderij, 3 wortels, een halve prei en drie teentjes knoflook. Eenmaal aan de kook schuim je het water af. Dit kan met een schuimspaan of door het water door een schone doek te zeven voor een nog helderder resultaat. Voeg nu de gesneden groenten toe samen met een paar blaadjes laurier, wat foelie, blaadjes lavas en gekneusde peperkorrels. Laat dit een uur trekken. Na dit uur haal je de kip er even uit en zeef je de bouillon opnieuw. Net als net, het liefst door een schone doek. De groenten gooi je na het ´passeren´ zoals ze dat zo mooi noemen, weg. Je hebt nu je basis bouillon!

Tijdens het laten trekken snijd je de rest van de groenten maar dit keer in fijne blokjes. Een halve venkel, een halve knolselderij, 2 wortels, een halve prei en 2 punt paprika´s, Pluk de kip en zet je basisbouillon terug op het vuur. Voeg nu de geplukte kip, de fijngesneden groenten en wat fijngesneden blaadjes lavas toe aan je basisbouillon. Laat dit opstaan totdat alles gaar is, breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Voila, je kippensoep is klaar!

kippensoep jarno eggen

nu ik elke dag thuis kook, merk ik ook hoeveel er dagelijks overblijft. Daarom verwerk ik vaak iets van de dag ervoor. Met wat er overblijft van deze kippensoep maak je de volgende dag eenvoudig een ragout. best belangrijk in strijd tegen foodwaste! (Jarno eggen)

ragout jarno eggen

Ragout

Met een beetje bloem, boter, kerrie en djintan maak je van de bouillon eenvoudig een roux. Als vulling gebruik je het garnituur van de soep zelf. Op het laatst maken we het pasteitje af met verse koriander.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Smelt 50 gram boter in een steelpannetje. Eenmaal gesmolten voeg je al roerend 60 gram bloem toe. Laat deze massa ongeveer 60 seconden staan. Voeg langzaam al roerend de bouillon toe zodat een mooie saus ontstaat. Maak de saus af met kerrie en djintan.

Neem twee plakjes bladerdeeg en snijd uit 1 plakje een rondje. Bewaar ook het uitgesneden rondje die je kunt gebruiken als deksel voor je pasteitje. Leg het plakje met het uitgesneden figuur bovenop het andere plakje bladerdeeg en schuif deze met het ´dekseltje´ernaast ongeveer 15 minuten laag in de oven. Je kunt natuurlijk ook voor kant en klare pasteitjes kiezen.

Haal je pasteibakjes uit de oven, vul deze met de roux en top af met het groentegarnituur uit de soep en wat verse koriander.

In de reeks #myramadeleineinquarantaine kookte en bakte ik al meer bijzondere recepten van topchefs. Je vindt ze terug hier op mijn website of op Instagram. Wil je er geen meer misssen? Laat dan je emailadres achter rechts van dit recept. Er komen nog veel meer mooie recepten aan!

Met lieve groeten,

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s