tex mex

FAJITAS VAN IERS RUNDVLEES

Eerlijk is eerlijk. Mijn leuke slager, waar ik wekelijks kom, moet heel even schakelen als ik hem heel specifiek vraag naar gras gevoerd Iers rundvlees voor mijn gerecht. ´Zou je niet voor graan gevoerd rund gaan? Uit Uruguay bijvoorbeeld. Dat is iets malser´.

En hij heeft gelijk, zeker omdat ik het op de BBQ wil grillen, maar als er hier vlees gegeten wordt maak ik graag een hele bewuste, verantwoorde keuze. Het vlees van Ierse runderen is qua dooradering misschien inderdaad iets minder vet maar de smaak is veel beter! Ierse runderen grazen immers maar liefst minimaal 220 dagen van het jaar op uitgestrekte weides waar ze gras, bloemetjes en kruiden eten. Hun natuurlijke dieet.

de smaak van vlees is voor een groot gedeelte afhankelijk van hoe het dier gevoed en geleefd heeft

Slager Michael luistert, knikt en complimenteert me met mijn duidelijke overweging. ´En weet je wat nog een reden is om voor gras gevoerd Iers rundvlees te gaan? Kijk. Zie je de houdbaarheidsdatum van dit gras gevoerde Ierse vlees en die van dit graan gevoerde rundvlees uit Uruguay? Ik ben al 30 jaar slager maar snap nog steeds niet hoe het vlees uit Uruguay 2 maanden goed kan blijven.´

…voor wie nog twijfelde!

Samen besluiten we te kiezen voor een Ierse Iron Flatsteak. In het Nederlands ook wel de sukade genoemd. Deze staat bekend om zijn fijne structuur en geeft bij een langzame bereiding prachtig draadjesvlees. Maar wist je dat bij echte vleesrunderen de sukade ook gebruikt kan worden om als biefstuk te bereiden? Als de sukade helemaal is schoon gesneden (zeen eruit, het vlies en de vetkap eraf), dan kun je dit stuk ook perfect op de BBQ grillen. Daarom kies ik vandaag voor Fajitas, rundvlees reepjes van de BBQ geserveerd met paprika, ui, fijne zomerse toppings gerold in een warme tortilla. Een ongekend populair gerecht uit de Tex-Mex keuken, waar ons hele gezin destijds, toen we er woonden, ook als een blok voor is gevallen.

INGREDIENTEN

Marinade

 • 120 ml ananassap
 • 60 ml soja saus
 • 60 ml zonnebloem olie
 • 90 gram fijn gehakte knoflook
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 900 gram Ierse flat ironsteak
 • 1 flinke groene paprika in reepjes (0.5 tot 1cm breed) gesneden
 • 1 flinke rode paprika in reepjes (0.5 tot 1cm breed) gesneden
 • 2 medium uien in halve ringen
 • 8 tot 10 bloemtortillas
 • zonnebloemolie

Toppings

Geraspte kaas, verse koriander, guacamole, pico de gallo of salsa. Hoe je zelf pico de gallo maakt lees je hier.

BEREIDING

Mix met een garde het ananassap, de soya saus, zonnebloemolie, knoflook en komijn. Plaats je steaks met deze marinade in een plastic zak. Zorg dat de steaks goed bedekt zijn en laat ze minimaal 8 uur in de koelkast marineren. De marinade zal zorgen voor een hele geraffineerde ´Tex-Mex touch´ aan de smaak.

Verwarm wat zonnebloemolie in een grill pan en bak hierin de paprika reepjes en de ui totdat ze zacht zijn. Zet intussen de BBQ aan. Haal de steaks uit het plastic en grill de steaks, als de bbq goed warm is, ongeveer 3 minuten per kant. Zelf houd ik van rosé dus draai ik ze al na 1,5 minuut. Laat het vlees daarna een minuut of 10 rusten. Plaats intussen de tortillas op de grill. 15 seconde aan elke kant is meer dan genoeg. Om ze warm te houden kun je ze gelijk strak in aluminium folie rollen. Snijd nu de steaks in reepjes en mix dit met de paprika en ui. Neem een warme tortilla. Vul ze met de mix van fajitas, paprika en ui en garneer met de toppings naar keuze.

Benieuwd naar andere typische Tex-Mex recepten? Check dan eens het enige echte recept voor loaded nachos Texas style. Lekker met Iers rundergehakt #justsaying

Met lieve groeten,

myra madeleine

— in samenwerking met Bord Bia —

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s