330 kilometer Brabants kloosterpad

Geen sterretje tikken dit keer, zoals Eddie en ik onze bezoekjes aan sterrenrestaurants al sinds onze prille verkering noemen, maar kloostertje tikken. Met niemand minder dan mijn papa. Nog maar 49 te gaan pap!

PELGRIMSROUTE

Want wist je dat Brabant maar liefst 450 kloostergebouwen heeft? Niet allemaal meer bewoond door kloosterlingen en in veel gevallen inmiddels veranderd van bestemming maar het geeft wel aan wat voor rijke kloostertraditie we hebben! Dit jaar is daarom uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. 50 hele bijzondere kloosters en abdijen zijn, om dit te vieren, opgenomen in een wandelroute van maar liefst 330 kilometer lang. Je kunt van klooster naar klooster lopen. Of vanuit een klooster een rondwandeling maken. Dat laatste deden wij! Dankzij een route die onlangs is uitgezet door Visit Brabant. Handig want deze lussen zijn over het algemeen in twee uur te lopen en start,-en eindpunt zijn hetzelfde. De rondwandelingen worden de komende tijd op de site van Visit Brabant gepubliceerd. De eerste route is in elk geval vast beschikbaar: Rondwandeling Megen

Bijna 8 kilometer liepen we, door een krankzinnig prachtig, groen, glooiend landschap. Als ze allemaal zo mooi zijn als deze, wil ik ze echt allemaal wel doen! Wij liepen van Sint Agatha naar Oeffelt en weer terug. Met étappes langs de Maas, dwars door groener dan groene stukken land, langs boerderijen, over verharde en onverharde wegen. Waarom heeft niemand mij dit ooit verteld? Oost Brabant is prachtig.

KLOOSTERPRODUCTEN

Bij het klooster neemt fooddesigner Katja Gruijters ons mee in een sereen reinigingsritueel. In stilte wassen we onze handen in witte kommen gevuld met kruiden met een reinigende werking. Om ons even heel bewust te maken van al onze zintuigen, voorafgaand aan de lunch. En dat alles in een prachtig, lieflijk decor waar je eigenlijk sowieso geen andere behoefte hebt dan aan stilte, luisteren, ruiken, aan gewoon er zijn.

Stilte is tegenwoordig kostbaar. Een eeuwenoude waarde binnen het klooster. Want bezinnen doe je in stilte. Zijn we ons wel bewust van onze zintuigen? hoe smaakt, ruikt en klinkt eten in stilte?

Kruisheer Edgar loopt ook even met ons mee en laat op zijn gemak –mijn werk is voor de eeuwigheid dus waarom zou ik mij spoeien (red: haasten)– de tuinen zien. Spannende verhalen worden met ons gedeeld over de rijke historie maar ook verhalen van alledag. Want wat eet een Kruisheer nu eigenlijk? En hoe besluit je dat je Kruisheer worden wil? En ook niet onbelangrijk, wat doet een Kruisheer de hele dag?

Bij de appelgaard staat de picknick lunch al voor ons klaar. Zorgvuldig bij elkaar gebracht vanuit verschillende Brabantse kloosters en abdijen. Elk heeft immers een eigen ambacht en traditie. Zo maken we in de schaduw van de appelbomen bij de Kruisheren van Sint Agatha kennis met fantastische kloosterkaas en bierborstelbrood, afkomstig van Abdij Koningshoeve. Drinken we er vers geperste appelsap en perensap uit de boomgaard van het Sint Agatha Klooster zelf. Proberen we allerlei vrolijke groentenspreads en confitures, met liefde gemaakt in het Klooster Sint-Josephsberg. Wijn komt van het Klooster Sint Catharinadal en is verrassend geinfuseerd met vanille, verse perzik en rozemarijn. En voor de bierliefhebbers is er een La Trappe.

KOOP LOKAAL

Helemaal geen gek idee dus, om ook eens aan een kloosterwinkel te denken als je op zoek bent naar duurzame, ambachtelijke goede producten. De locaties zijn al onwerkelijk prachtig, maar de verhalen bij de producten zo mogelijk nog mooier. Er komt echt in alle opzichten alleen maar goeds uit het klooster.

TIP: Vraag dan ook eens naar het filtreerpakket ‘sereniteit’ dan heb je niet alleen de diverse producten uit verschillende kloosters maar ook een herbruikbare filtreerdoek en recepten om zelf aan de slag te gaan.

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met Visit Brabant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s