iers stoofpotje met pittig rundvlees

stoofpotje met pittig iers rundvlees

Jarenlang woonde ik met mijn gezin in het bloedhete Houston in de Amerikaanse staat Texas. Zomers te warm om naar buiten te gaan. In de winter warm genoeg om al buiten te kunnen zwemmen. Elke dag zomer!! Een droom, hoor ik je denken. En dat was het ook….maar toch.

We blijven natuurlijk Nederlanders. Zo kon het regelmatig gebeuren dat ik met de airco aan, zonder blikken of blozen een kaasfondue op tafel zette, terwijl buiten de vogels van het dak vielen, of onze dochter na school onder een dekentje aan de warme chocomel zat. Niet alleen omdat de seizoenen zo in ons systeem zitten maar vooral omdat dit soort comfort food and drinks altijd voor hele fijne vibes zorgen.

Net zoals lekkere dampende stoofpotjes dat doen! Vandaag schijnt de zon. 23 graden las ik net op mijn telefoon. Een zalige nazomerse dag! Voor de fijne vibes maak ik vandaag een pittige stoofschotel met Iers rundvlees en werkelijk alle kruiden die ik lekker vind (komijn, koriander, kurkuma,…) en een frisse yoghurt dip met munt en sinaasappel zeste als tegenhanger. Koud biertje erbij en dan is je dag goed hoor!

Met Iers rundvlees maak je fantastische stoofrecepten zoals een klassieker met Guinness die heel lekker is voor de donkere maanden die komen, maar er is nog veel meer mogelijk. Deze stoof is lekker pittig en kan ook prima hartje zomer

INGREDIENTEN

 • 1.5 kilo runderlappen
 • zout en peper
 • olijfolie, in totaal ongeveer 70ml
 • 1 theelepel milde paprika poeder
 • ½ theelepel gemalen koriander, ook wel Ketoembar genoemd
 • ½ theelepel kurkuma
 • ½ theelepel komijnpoeder
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • ¼ theelepel cayennepeper
 • 1 gele ui in stukken gesneden
 • 2 grote wortels, geschild en gesneden in stukken van ongeveer 2,5cm
 • ½ kilo vastkokende aardappels, schoongeboend en door midden gesneden. Ik gebruikte de Grenaille, een blankschillig vastkokend klein aardappeltje.
 • 3 knoflooktenen gehakt
 • 1 liter runderbouillon
 • 60 gram Harissa
 • 250 gram volle Griekse Yoghurt
 • 1 lepel vers gehakte munt
 • Zeste van 1 sinaasappel

BEREIDINGSWIJZE

Kruid het vlees met zout en peper. Verwarm de olie in een pan en bak het vlees in batches kort aan. Net genoeg om rondom mooi bruin te zijn. Ongeveer 2 minuten per kant.

Meng in een kom de paprikapoeder, koriander, kurkuma, komijn, gember en cayennepeper. Verdeel het kruidenmengsel over de aangebakken stukken beef. Maak nu een liter runderbouillon en meng dit met 60 gram Harissa pasta.

GEbruik een zeefje voor een goede verdeling van de kruidenmix

Verwarm wat olijfolie in een gietijzeren pan. Bak daarin de ui aan met de knoflook, laat even garen en voeg dan de aardappels toe en het vlees. Schenk nu de bouillon met de harissa erover heen en laat met deksel minimaal 5 uur zachtjes sudderen tot het vlees volledig zacht is.

Neem een kleine kom en meng daarin de Griekse yoghurt met de verse munt en de zeste van een sinaasappel. Serveer de stoof in kommetjes, garneer met de frisse yoghurt, extra verse munt en sinaasappel zeste.

Eet smakelijk!

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met Irishbeef.nl

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s