Iers stoofpotje

Iers stoofvlees

Loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan zo´n dampende heerlijke ruikende pan stoofvlees? Mooi zo, want ik heb op veler verzoek net het recept toch maar even voor jullie uitgewerkt. Geinspireerd door een uitnodiging die ik kreeg van de Bord Bia, de Irish Food Board voor hun jaarlijkse stooffestival, ging ik aan de slag met het zoete recept van voormalig Michelin chef Andres Delpeut….want als ik dan toch een recept volg dan maar liefst één van iemand die precies weet waar hij mee bezig is.

ingredienten (4 pers)

– 1 kg Ierse riblappen
– roomboter
– 4 sjalotjes
– ½ winterpeen
– 2 takjes tijm
– 2 takjes rozemarijn
– 50 cl Guinness bier
– 1 liter runderbouillon
– 3 laurier blaadjes
– 5 kruidnagels
– 5 jeneverbessen
– 4 kaneelstokjes
– 150 gram kruidkoek
– 2 eetlepels appelstroop
– peper/zout

Bereiding

Snijd de riblappen in blokjes en bak deze aan in roomboter. Voeg de gehalveerde sjalotjes, de in plakjes gesneden wortel, takjes tijm en rozemarijn toe en laat deze even mee zweten.

Tip: zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en dat je het ruim hebt ingesmeerd met peper en zout voordat je het (niet te heet) aanbraad in de roomboter

Een gietijzeren pan is perfect voor het bereiden stoofpotjes

Blus het af met de Guinness en de bouillon. Voeg nu de overige kruiden toe (laurier, kruidnagel, jeneverbes, kaneel) en laat het op een heel laag pitje zachtjes pruttelen, niet koken.

TIP: Als je net als ik kookt op gas is het handig een zogenaamde warmteverdeler of sudderplaat te gebruiken.

Hoe langer je het kunt laten staan, hoe lekkerder het wordt. Als het vocht voldoende is ingekookt (na een uurtje of 6 tot 8) voeg je vlak voor het serveren de in stukjes gesneden kruidkoek en appelstroop toe. Afhankelijk van hoe zoet je het stoofgerecht wil hebben zou je kunnen kiezen voor maar 1 eetlepel appelstroop of zelfs helemaal geen. Persoonlijk vond ik hem al zoet genoeg door de peperkoek!

Iers stoofpotje

Ik serveerde het klassiek met frietjes maar ook met pommes duchesse of een lekkere aardappelpuree natuurlijk fantastisch.

Laat de herfst (…en jullie foto´s) maar komen #myramadeleine

Met lieve groeten,


2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s