makreel #vetlekker

Makreel #vetgoed


Makreel, je kent het wel, aangemaakt met een beetje mayonaise als salade op een toastje. Ideaal bij de Hollandse verjaardagsborrel.
Maar makreel is zoveel meer dan dat. Het is een enorme veelzijdige vissoort.
Vraag bij je visboer eens naar rauwe makreel. Snijd er thuis tartaar van en maak het aan met een beetje soja, wat gember en een lente-ui. Je weet niet wat je proeft! Als je hiervoor dan ook nog eens de minder vette horsmakreel (geen familie van de makreel trouwens) gebruikt, blijft de marinade ook nog eens beter aan de vis plakken.

Eindeloze mogelijkheden

Weleens gedacht aan een linzenschotel met gerookte makreel en pittige tomatensaus?
Of om toch bij de borrel te blijven. Aan het paneren van makreel en daarna frituren? Super lekker met wat chilisaus.
Goed, je snapt me, er zijn meer mogelijkheden en nu je dat weet even wat feitjes over dit fijne visje.

makreel #vetlekker

feiten op een rij

  • In Nederland ligt de makreel vaak gestoomd (warm gerookt) in de winkels, maar makreel is ook koud gerookt of vers verkrijgbaar. Een veelzijdige vis waar je veel kanten mee op kan qua smaak en qua bereidingen.
  • Wist je dat makreel duurzamer is dan kip, rundvlees, tofu en zelfs de vegaburger? Makreel scoort #vetgoed op de co2 reductie. Dankzij de moderne schepen met geavanceerde apparatuur aan boord wordt er op een hele efficiënte en duurzame manier gevist. Zonder bijvangst. Ook hoeft makreel niet bijgevoed te worden. Makreel leeft van kleine visjes en heeft niet meer nodig dan het water waarin hij zwemt.
  • Ook mooi. Makreel zit hoog in zijn eiwitten en omega 3 vetten. Dus al eet je maar 1 keer per week makreel, dan maak je je hartvaten, hersenen en gezichtsvermogen al een sprongetje!
  • Maar liefst 80% van de makreel word geëxporteerd. Vooral naar arme landen. Juist omdat het een betaalbare vis is met hoge voedingswaarden. Precies wat ze daar hard nodig hebben!
makreel #vetduurzaam

#vetbetaalbaar

fijn voor de toch soms wel ‘’zuinige’’ Hollander.

Makreel word altijd in het seizoen gevangen en is daardoor in grote hoeveelheden beschikbaar wat gunstig is voor de prijs (Marielle).

Reiziger

De makreel is een echte trekvis en is met 4 jaar volledig volgroeid. In die vier jaar trekt hij gemiddeld langs maar liefst 13 landen. Veel rondom de Noordoost Atlantische oceaan, van de golf van Biskaje tot aan de noordelijke wateren van IJsland en Groenland. Maar ook rondom de oostkust van Noord-Amerika kun je makreel vinden.
Van oktober tot februari, wanneer de vis lekker hoog in vetten is, wordt de meeste makreel gevangen.

De makreelpopulatie is momenteel in uitstekende conditie. Dit wordt ook goed bijgehouden zodat er nooit te veel gevist wordt. 20% van de Nederlandse huishoudens eet weleens makreel, en dan vooral bij de lunch met warm gerookte makreel.
Dit moet beter kunnen toch? Vooral als je bedenkt dat het zoveel minder co2 uitstoot!

Met lieve groeten,

Marielle @dametjedamen_proeft namens

logo myra madeleine

— uitgenodigd door het Nederlands Visbureau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s