blob philips eindhoven

12x Eindhoven

Eindhoven, gemoedelijk maar met stadse ambities! Uitgegroeid van Kempisch stadje naar de vijfde grootste stad van Nederland. En ook al denk ik zelf bij Eindhoven onmiddellijk aan de Dutch Design week, aan Philips en aan Glow, er is natuurlijk nog veel meer! Ik verzamelde een aantal tips voor een fijn weekendje Eindhoven.

etermal love graffiti eindhoven

Misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming, maar wel een hele interessante! Door een verwoestend Duits bombardement raakt Eindhoven haar historisch centrum kwijt. Voor pittoreske plaatjes hoef je er dus niet te zijn. Maar Eindhoven heeft zich in de jaren daarna herontdekt. Eerst vooral als stad van techniek, design en kennis (TDK) door het steeds groeiende imperium van Philips. Inmiddels, sinds het vertrek van Philips naar de randstad, nu ook als creatieve hotspot waar je je ogen uitkijkt.

Tips om te doen in eindhoven

  • Van Abbemuseum: een fantastisch licht en ruim museum bomvol moderne kunst. Niet opgezet als één groot chronologisch formeel verhaal, maar juist meerstemmig vol dwarsverbanden. De één hoort nu eenmaal graag verhalen, de ander feiten of maakt liever zelf associaties. Hier kan en mag het allemaal. Zoek je wel een beetje houvast? Kies dan voor één van de vijf routes op basis van een thema.
  • Strijp S: dé Creatieve Stad in de stad! Dit voormalige Philipsterrein, met verschillende historische gebouwen, is uitgegroeid tot een uniek gebied. Je kunt er wonen, werken, winkelen, eten en ontspannen. En omdat juist kunstenaars, designers, theatermakers en muzikanten gebruik maken van deze panden hangt er een ubercreatieve sfeer. Je komt er ogen te kort. Om je alvast een beetje op weg te helpen: loop eens binnen bij Intelligentia voor spectaculair ijs. Kijk je ogen uit bij MU Hybrid Art House met steeds weer een andere expositie en steeds weer een compleet andere indeling van de ruimte. Winkelen doe je bij Urban Shopper. Hier vind je 20 bijzondere winkeltjes op één lokatie. Voor koffie, lunch of diner is er bijvoorbeeld Coffeelab of Radio Royaal. Kortom, wil je zien wat Eindhoven maakt tot één van de creatiefste steden van Nederland? Dan mag een bezoekje aan Strijp-S niet ontbreken.
  • Motion Experience: samen met lichtkunstenaars, vormgevers en componisten werd Motion ontwikkeld. Een fantasiewereld waar al je zintuigen geprikkeld worden. Met veel licht en muziek een unieke ervaring voor jong en oud. Je vindt deze fotogenieke en indrukwekkende lichtjesshow op de tweede verdieping van het Piazza. Zelf loop ik niet echt warm voor dit soort van entertainment maar het is in elk geval very instagrammable en je maakt je kinderen er ook vast heel blij mee!
motion eindhoven

Waar kun je leUK eten en drinken in Eindhoven?

hotspot Thomas Eindhoven

THOMAS EINDOVEN

Deze plek kwam al vaak langs online en ik had dus, volledig onterecht, geconcludeerd dat ik het toch echt iets té vond al dat roze. Maar de ruimte is indrukwekkend prachtig en de kleur zorgt juist voor een warme arm om je heen. Voor als je iets te vieren hebt deze fijne plek…dat het zondag is bijvoorbeeld.

Thomas, Stratumseind 23 5611EN Eindhoven

Hotspot Fifth NRE Eindhoven

Fifth NRE

The main, the bar, the stage, the room, the roast. 5 concepten in een uniek gebouw met hoge plafonds en een aantrekkelijk industrieel open karakter. Eten, drinken, dansen en live muziek luisteren op een heel rustig plekje, verstopt in de drukke stad. En dat op elk moment van de dag. Me like!

Fifth NRE, NRE Terrein Gasfabriek 5 5613 CP Eindhoven

Hotspot De Kazerne Eindhoven

De Kazerne

De kazerne, waar kunst en horeca echt volledig met elkaar verweven zijn. Je wordt door de wisselende exposities en kunstobjecten in de twee restaurants uitgenodigd kunst eens van dichterbij te bekijken. En dat mag ook gewoon met een drankje in je hand tussen de gangen door. Ook leuk: alles, en dan bedoel ik ook echt alles, wat je ziet mag je meenemen…na betaling uiteraard : )

De Kazerne, Paradijslaan 2-8 5611 KN Eindhoven

hotspot downtown gourmet eindhoven

DOWN TOWN gourmet market

Precies zoals je hoopt dat een foodmarket is. Kleurrijk, afwisselend en heel veel reuring. Tweeentwintig individuele ondernemers die niet ieder voor zich opereren maar juist alles samendoen. En die saamhorigheid maakt echt het hele verschil!

Down Town gourmet market, Smalle Haven 2-14, 14a, 24 5611 EJ Eindhoven

DENF coffee

Zaterdagochtend half tien en de hele kiet zit hier al vol! Goed gezien van de Eindhovenaren. Koffie komt uit eigen branderij, het personeel zou je eigenlijk het liefst mee naar huis nemen en wat ze erbij serveren is heerlijk! Lekker dichtbij Houben worstenbrood ook, mocht je iets willen combineren. En bij Sted, als je net als ik houd van Scandinavische interieurs!

Denf coffee, Clausplein 4, 5611 Eindhoven

piet hein eek eindhoven

Piet Hein Eek

Voor wie hem niet kent, Piet Hein Eek is de bekendste designer uit Eindhoven. Wat ooit de keramische werkplaats van Philips was, waar onderdelen voor radio´s en televisies werden gemaakt, is nu zijn onderkomen. Naast zijn gigantische werkplaats is er een showroom, een expositieruimte waar concerten, theater en tentoonstellingen worden georganiseerd, een hotel, een restaurant…en een winkel! Hij maakt zulke gave dingen en brengt daar zoveel aantrekkelijke kunst van anderen samen, dat ik ter plekke besloot voortaan alleen nog maar werk van kunstenaars te kopen,

Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30, 5651 BP Eindhoven 

Hotspot pastryclub eindhoven

Pastryclub

Eigenlijk ging ik voor restaurant Radio Royaal maar in het ketelhuis -op weg naar- zit deze pastryshop en was ik gelijk afgeleid!

Pastryclub, Ketelhuisplijn 7-9 Eindhoven

hotspot Houben worstenbrood Eindhoven

Houben worstenbrood

Let´s make het worstenbroodje great again! Bart is een man met een serieuze missie: iedereen aan het worstenbrood! Hij maakt ze naar oud familie recept en maakt ook graag variaties op het thema. Vraag maar eens naar zijn borstenbrood. Nee, dat is geen schrijffout. De opbrengst gaat naar borstkankeronderzoek

Houben worstenbrood, Willemstraat 39, 5611 HC Eindhoven

Tip om te overnachten in eindhoven

Letterlijk met je hoofd in de wolken overnachten kan bij Hotel Marienhage, een luxe boutique hotel dat dankzij een moderne uitbouw één is geworden met een monumentaal klooster. Midden in het hart van Eindhoven, waar liefde voor design, kunst, historie en gastvrijheid samenkomt. Ik sliep in kamer 233, met boven mijn bed de Blue Virgin, symbool voor de verleiding van de lichtstad. Een prachtig mooie kamer. Omdat de kamer zich op de tweede verdieping bevindt, slaap je haast tussen de torens van de Augustijnen kerk met goed zicht op de waaghals. De liefkozende bijnaam van de Eindhovenaren voor Jezus Christus die met zijn armen gespreid, met gevaar voor eigen leven, bovenop de hoogste top staat.

Hotel Marienhage, Kanaalstraat 4, 5611 CT Eindhoven

hotel marienhage eindhoven
hotel marienhage eindhoven

Nog één laatste tip dan, want er is uiteraard nog veel meer in Eindhoven. Haal eens de nieuwste Time to Momo Eindhoven gids. Dan haal je nog veel meer moois uit je bezoek aan Eindje.

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met Time To Momo en This is Eindhoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s