pokebowl recept eric swaghoven

Pokébowl van Eric swaghoven*

Dit is wat er gebeurt als je van de vrolijkste chef van Nederland een recept krijgt voor thuis! Sterrenchef Eric van restaurant Valuas* stuurde me niet zo maar een recept…hij stuurde me één groot kleurrijk feest voor het hele gezin. Als we dan toch thuiszitten laten we er dan in hemelsnaam maar iets heel gezelligs van maken.

Normaal wordt het kant en klaar in een bowl geserveerd maar ik kies er persoonlijk het liefst voor alles apart te houden en in bakjes op tafel te zetten: Meer beleving én het ziet er ook nog eens gezellig uit!

ingredienten

– 80 gram rauwe zalm p.p. Dit kan natuurlijk ook makreel of scampi zijn.

– 200 gram sushirijst

– 200 gram fijngesneden rode kool

– 200 gram taugé

– 200 gram sojabonen

– 2 goed rijpe mango´s

– 2 rode uien

– 2 puntpaprika´s

– 1 bos bosui

– 1 komkommer

– 6 bospeentjes

– 1 rood pepertje

– 1/2 bos koriander

– 2 limoentjes

Zorg ook dat je smaakmakers als zout, vers gemalen zwarte peper, suiker, gembersiroop, Japanse azijn, soja, olijfolie en wasabi klaar hebt staan.

bereidingswijze

Snijd de zalm in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Bak ze in een tefalpan heel licht aan zodat het rauwe er net af is. Je brengt de zalm op smaak met limoensap en limoenrasp, vers gemalen zwarte peper. een snufje fleur de sel en wat olijfolie.

De rauwe rode kool breng je eenvoudig op smaak met een paar eetlepels Japanse azijn, soja, olijfolie en versgemalen zwarte peper.

Schil vervolgens de bosuien en snijd ze dun schuin weg. In een pan zet je ze lichtjes aan met een beetje rode peper, suiker, limoensap, zout en gembersiroop.

tip: om het geheel met de bosui een beetje zoetzuur te maken voeg je er op het allerlaatst een beetje roomboter bij

Snijd de bospeentjes in groffe stukken en rooster deze heel kort met wat gehakte pinda´s. Je brengt dit samen op smaakt met wat zout.

Snijd de puntpaprika´s in ringen. Zet ze licht aan in de pan met versgemalen zwarte peper, zout en een paar eetlepels olijfolie.

Snijd de rode uien in hele dunnen ringen en houdt ze rauw. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een mandoline.

Schil de mango en maak er gelijke blokjes van. (Of je gebruikt de meloenbolletjeslepel zoals ik dat gedaan heb).

De taugé rooster je licht zodat het een mooie bite houdt.

Verwarm de sojabonen in gezouten water (verwarmen…niet koken) en giet ze daarna af..

Kook de sushirijst mooi gaar en breng daarna op smaak met zout. Voeg op het allerlaatst nog een beetje limoen toe.

Schil de komkommer en snijd ze in paaltjes. (of schil ze zoals ik dat deed, met een kaasschaaf in lengteplakken en rol ze tot roosjes)

Hak de verse koriander in groffe stukken ter garnering.

pokébowl recept Eric Swaghoven

Nu alles klaar is, zet Eric het liefst alles -inclusief soja en wasabi uiteraard- afzonderlijk in mooie kommetjes op tafel zodat iedereen zijn of haar eigen favoriete bowl kan samenstellen (je begint altijd met rijst als basis!). Stokjes zijn voor hem, al was het maar voor de beleving, Een vanzelfsprekendheid .waar ik me helemaal in kan vinden. Ikzelf kies er voor om er één hele grote shared pokébowl van te maken voor de lunch. Wel zo gezellig en de kans is, in onze gezinssituatie met pubers, groter dat ze dan ook dingen proeven die ze normaal bij voorbaat zouden laten liggen!

Nog meer gerechten proberen van sterrenchefs voor thuis? Kijk dan ook eens bij de vanille soufflé van Wilco Berends* of check de hashtag #myramadeleineinquarantaine op Instagram Zo wordt noodgedwongen thuiszitten nog leuk ook!

Met lieve groeten,

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s