De Houtloods

Naast de keigezellige Piushaven waar het tegenwoordig bruist van de fijne plekjes, blijft de Spoorzone vooralsnog wat mij betreft de onbetwiste Tilburgse place to be! Bovendien zo ongelofelijk dichtbij het station dat het ook voor bezoekers van buiten de Kruikenstad een fijne bestemming is!

Voor op jullie lijstje

Zit je er al? Op het station? Uitstappen en in één streep naar de Houtloods is mijn advies. In het oudste pand van de Spoorzone dat er al ruim 150 jaar staat, huist sinds 2015 namelijk een culinaire parel! Op de plek waar ooit hout voor spoorbielzen opgeslagen lag, tovert een eigenzinnige, tikkeltje ruige keukenbrigade nu culinaire hoogstandjes rechtstreeks op het keukenblok. Ja, je leest het goed hoor! Op het keukenblok…en anders op één van de tafeltjes rondom het keukenblok! De open keuken, letterlijk als kloppend hart midden in de lichte industriele zaak, is gemaakt uit één stuk staal en loopt naadloos over in een bar.

Chef´s table

Aanschuiven doe je hier dus per definitie aan Chef´s table. Wat overal zo exclusief is, is hier -hoe fijn- de standaard. Zo kun je goed zien waar, hoe en door wie je heerlijke hapjes worden klaargemaakt…en weet je meteen in wiens billen je de veren moet steken want man, wat een feest om hier te eten!

Niet zo vreemd zo blijkt, want net als Koos de Wolf, de head chef die ook even werkte naast Casimir bij VANE*, hebben alle medewerkers een achtergrond op topniveau. Bij de Houtloods vinden ze elkaar onder het motto, wel de kwaliteit maar not the excitement just for the excitement. Ongedwongen en informeel maar dan wel top of the bill.

Smaakt naar meer

Het menu is er opgebouwd uit smaaktypen; fris, kruidig, rijk en zoet. Door deze volgorde aan te houden heb je altijd een goede smaakopbouw. Het is misschien even wennen maar het werkt echt. Uit de categorie ´fris´ at ik er gepekelde Yellowtail Kingfish (Hamachi) in een sap van bleekselderij en appel, met een fijne basilicum olie. Daarbij een granité van Granny Smith en sorbetijs van komkommer en wasabi. Dit fijne gerechtje werd begeleid door een koel glas Malvasia del Salento 2018 van Feudi Salentini en deed me ter plekke besluiten nog eens terug te komen voor een volledig diner.

De gerechtjes zijn bovendien niet te groot, zodat je van elke categorie één of meer gerechtjes kunt proeven. En laten we wel wezen: da’s wel zo leuk!

De Houtloods | Burgemeester Brokxlaan 1041 | Tilburg

Gluren bij de buren

Loop je al warm? Mooi zo. En terecht! Ook leuk is anders het naastgelegen stoere broertje van De Houtloods, eetbar de Wagon. Sinds twee jaar kun je in authentieke wagons uit 1930 plaats nemen voor ontbijt, lunch, borrel of diner. De Wagon deelt de keuken met de Houtloods dus ook daar loopt het spreekwoordelijk vast allemaal als een trein!

Eetbar de Wagon | Burgemeester Brokxlaan 1041 | Tilburg

Met lieve groeten,

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s