Tip voor een Brabantse trip: Den Bosch

We hebben het al over Breda en Tilburg gehad als toffe steden in het Zuiden maar Den Bosch blijkt zowaar ook een bourgondisch pareltje! De Brabantse hoofdstad, de stad van de enige echte Sjeklade Bol, Koekwous en het Kutbier. Van gezellige terrasjes -rain-or-shine-, van hippe eigenzinnige maar ook kneiter klassieke restaurants. Hoogste tijd voor een overzichtje met het leukste van Den Bosch, voor een bourgondische weekendje weg.

Aanschuiven bij Banketbakkerij Jan de Groot

Snel even een gebakje of traditionele Bossche Bol halen is er hier meestal niet bij. Van mijlenver komen mensen namelijk naar Den Bosch voor een slagroombol met een laagje chocola to go wat regelmatig zorgt voor lange rijen. Soms is Jan de Groot de eindbestemming, vaak slechts een snelle tussenstop tijdens de treinreis omdat het zo heerlijk pal tegenover het station ligt. In hun tearoom aanschuiven kan trouwens ook maar als je van plan ergens lekker te gaan zitten kun je wat mij betreft net zo goed kiezen voor een koffietentje met -iets-meer-poespas- in de stad waar ze um ook serveren…en de koffie beter is.

Banketbakkerij Jan de Groot | Stationsweg 24 | 5211 TW ‘s-Hertogenbosch

Potten kijken bij Cor Unum

Een bezoek aan keramisch atelier Cor Unum in ‘s-Hertogenbosch, wat heeft dat met een bourgondische weekendje te maken? Dat zal ik je eens gauw vertellen. Hier wordt namelijk met ongelofelijk veel passie en vakmanschap prachtig keramiek gemaakt. Niet voor niets kiezen topchefs als Jonnie Boer en Edwin Katz voor Cor Unum en staat ook bij restaurant Blueness van Sergio Herman een speciale lijn van hun keramiek op tafel! In de winkel vind je unieke stukken voor thuis die opvallend goed betaalbaar zijn. En zou je net als ik een kijken willen nemen achter, -there where the magic happens- dan kun je altijd een rondleiding boeken of je houdt de open atelier dagen goed in de gaten.

Cor Unum | Vughterstraat 270 | 5211 GR ‘s-Hertogenbosch

cor unum den bosch

Bijtanken bij Pompen en Verlouw

Wat zeker niet met een bourgondisch weekend te maken heeft maar wel straight to the heart gaat als je van interieur houdt is bij de buurman! Bij Mister Design vind je eersteklas meubelen en artikelen van de mooiste design merken uit binnen- en buitenland. De setting is prachtig omdat het gebouw in de jaren dertig dienst deed als garage en heel veel van de elementen behouden zijn. Zo ook bij het restaurant Pompen en Verlouw dat je achterin vindt. Het sluit naadloos op elkaar aan omdat ze zich ook hier lieten inspireren op luxe auto´s uit die tijd. Veel leer dus, steenrood gelakt hout en ronde vormen. Elke dag open van 10:00am tot 23:00pm.´S avonds nog zin in yoghurt met granola of spiegeleieren? Of ´s morgens in garnalenkroketjes. Geen probleem. Hier tank je bij met waar jij op dat moment zin in hebt.

Garage Pompen en Verlouw | Parklaan 27 G | 5211JL ‘s-Hertogenbosch

pompen en verlouw den bosch

De tramkade

Aan het water, in de spoorzone om precies te zijn, vind je een industriële plek die een wel hele toffe nieuwe bestemming heeft gekregen. Daar waar jaren lang mengvoeders werden geproduceerd, sigaren en de koekjes van Verkade, kun je nu eten, drinken, dansen, gamen en winkelen! Een culturele hotspot waar altijd wat te beleven valt. Zin in een concert, een film of een dansfeest? Of gewoon een koffietje, goed eten of nood aan wat creatieve inspiratie? In een paar minuten met de fiets of te voet vanaf het station en je bent er!

Tramkade | Tramkade 20-28 | Den Bosch

tramkade den bosch
werkwarenhuis den bosch
tramkade den bosch

Groente in de hoofdrol bij restaurant Pollevie

Op nummer 42 in de wereldranglijst van beste groenterestaurants en toch is Pollevie alles behalve een vegetarisch restaurant! Wel klopt het dat chef Martin heel graag werkt met groente, liefst uit eigen streek en seizoensgebonden. Eigenlijk liep hij al jaren vóór op de muziek met al in 2007 éénderde van zijn kaart volledig vegetarisch. Gewoon omdat het goed voor je is en goed voor onze toekomst zegt hij er zelf over. Inmiddels weten vegetariërs uit het hele land hem dan ook goed te vinden maar naast een amuse van gefermenteerde radijs met daslookcrème en gepofte boekweit én een groente ceviche bereid met champignon, artisjok en kievitsbonen aten we er ook een fantastische diklipharder met mosseltjes, knolselderij, Granny Smith, kruisbes en verjus. En last but not least nog een a la minute gegaarde sucade met polenta en courgette.

Restaurant Pollevie | Hofvijver 2b | Den Bosch

restaurant pollevie den bosch
restaurant pollevie den bosch
restaurant pollevie den bosch

Slenteren door Uilenburg

De Uilenburg is zo´n wijkje waar je de gastvrijheid van Den Bosch perfect voelt! Overal terrasjes -met heaters als het nodig is- en op menig terras de stoelen heerlijk een kwartslag gedraaid zodat je goed zicht hebt op het passerend publiek. Het barst er van de toffe plekjes maar een koffie drinken of halen bij koffieshop Drab is wat mij betreft een echte must do. Een perfecte koffieboon alleen maakt namelijk nog geen perfecte koffie! Juist de barista maakt het verschil door de parameters tot in detail af te stellen en continu te controleren. En laten ze daar bij Drab nu een levenswerk van gemaakt hebben!

Drab | Kruisstraat 12 | Den Bosch

koffie drab den bosch

Ook bijzonder vind ik Yalla Yalla Een ongelofelijk sympathiek concept waar gewerkt wordt met Syrische en Palestijns-Libische chefs die niet altijd met de leukste redenen in Nederland zijn. Je eet er wat de pot schaft (verwacht veel groente en mooie kruiden) maar met allergieen of overtuigingen wordt natuurlijk rekening gehouden. Inmiddels is er door het grote succes nu ook een Yalla Yalla bakkerij met de lekkerste smaken van het Midden Oosten. Om mee te nemen of om in hun prachtige nieuwe foodbar (naast het restaurant) van te genieten.

Yalla Yalla | Postelstraat 4 | Den Bosch

Als laatste tip ik je graag nog een adresje in een hele andere categorie. Antiekwinkel La Folie Dit winkeltje is een droom voor verzamelaars…en -zo blijkt- voor bierliefhebbers. Op de vide is er namelijk plaats gemaakt voor een micro brouwerij, brouwerij Boegbeeld. Bossche brouwvrouw Janneke brouwt speciaalbier die altijd een linkje hebben naar haar stad. En zo kon het gebeuren dat Kutbier ontstond terwijl het bier alles behalve kut is! Het woord kut is namelijk net zo ingeburgerd in Den Bosch als houdoe! Het wordt gebruikt als bijnaam voor zo´n typische Bossche volksvrouw die haar hart niet op de tong heeft.

La Folie | Uilenburg 1 | Den Bosch

La Folie in Den Bosch
mini brouwerij op de 2e verdieping van La Folie

Korte Putstraat

Elke grote stad heeft eigenlijk wel zo´n straat. Zo´n smalle, super gezellige waar de tafels altijd gedekt staan. Zoiets als de bekende Beenhouwersstraat in Brussel of de Vlaaikensgang in Antwerpen. De Korte Putstraat straalt hetzelfde uit maar dan heerlijk -doe maar lekker gewoon- zonder de extra marge en proppers bij de deur. Hier heerst Bossche gemoedelijkheid en gezelligheid op elk uur van de dag. En op zaterdag rond borreluur? Dan nog net een beetje meer! Je zult overal gastvrij worden ontvangen maar één adresje verdient toch wat extra aandacht. Op nummer 6, bij Roels serveren ze sinds kort de Beste Brabantse Borrelplank. Een plank vol plantaardige hapjes van Brabantse bodem waarmee je impact maakt. Met één borrelplank bespaar je de uitstoot gelijk aan 11 kilometer autorijden! Reken maar uit wat voor verschil we kunnen maken als we wat vaker voor minder vlees kiezen.

Roels | Korte Putstraat 6 | Den Bosch

Dutje Deluxe bij Huize Bergen

Genoeg gezien van de stad? Dan weet ik inmiddels ook een fijn plekje om vannacht je hoofd neer te leggen! Aan de rand van Vught ligt namelijk een prachtig monumentaal landgoed waar de tijd lijkt stil te staan. Ronde erkers, een trap met kaarsjes naar de voordeur en klimop in alle mogelijke herfstkleuren. En dat midden in een prachtig park vol eeuwenoude bomen. Binnen sluit precies aan op wat je van buiten denkt te mogen verwachten. Werkelijk alles is in stijl. Helaas zijn niet alle kamers zijn in het hoofdgebouw maar hun moderne nieuwe gastenverblijf in het park Botanica is met haar luxe ook geen straf.

Huize Bergen | Glorieuxlaan 1 | Vught

Aan tafel bij Hendrik van Maurick

Eerst nog een hapje eten voor het slapen gaan? Niet ver van dit prachtige landgoed Huize Bergen ligt gewoon nog zo´n parel met allure! Via een ophaalbrug met kaarslicht loop je zo de binnenplaats op van Kasteel Maurick waar het sprookje verder gaat… Overal om ons heen branden sfeervolle vuurtjes en windlichten en ook de bomen zijn behangen met kleine lampjes. Als de deur van het restaurant vervolgens openslaat om ons warm welkom te heten dan weet je dat het een hele goede avond wordt…en dat werd het. Chef Niek serveerde ons in een minstens zo intiem restaurant onder andere 100% graan gevoerd rund uit Australie geserveerd met meiknol en verse truffel, een gerechtje van gerookte paling met knolselderij en groene appel, eentje met eend uit Helvoirt gecombineerd met foie gras, blauwe bessen en donkere chocola en als dessert – toetje zeggen wij hier in Brabant– wortelijs met salty caramel, vanilleroom en zwarte bes.

Kasteel Maurick | Maurick 3 | Vught

Zin in nog meer Brabant?

Dat snap ik als geen ander! Als geboren en getogen Brabantse blijf ik me ook zelf nog steeds verrassen door innovatieve foodinitiatieven, culinaire hotspots en onze Brabantse chefs die maar steeds beter lijken te worden…

Lees daarom anders ook eens deze tips. Wie weet zit er wat voor je tussen!

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s