verrassende asperge salade

Asperge salade met citroen dressing

Myra Madeleine, die zoals je weet, altijd het liefste is waar de actie is, blijft op advies van het RIVM natuurlijk ook nog steeds zoveel mogelijk thuis. Dat kan ook niet anders want veel officiele momentjes vinden uberhaupt niet meer groots plaats.

Geen grande opening van het aspergeseizoen bij mijn favoriete chef Eric Swaghoven van restaurant Valuas* waar ik vorig jaar nog fantastische combinaties mocht proeven. Ons witte goud met lamsrollade bijvoorbeeld, met rauwe zeebaars, langoustines en met krab uit de Noordzee. Ook geen grande opening zoals inmiddels alweer jaren terug bij het Amstel Hotel waar ik een Charlotte van asperges at met zalmtartaar en kaviaar en ijs gemaakt van witte asperges.

Maar dus wel een box! Speciaal afgeleverd, met de prachtigste asperges van de koude grond, een wijntje erbij en boter. Als er dan dit jaar geen verrassende aspergebereidingen van topchefs zijn om mij te inspireren dan maar eens een verrassende van mij voor jullie.

ingredienten

  • witte, groene en paarse asperges van gelijke grootte
  • verse doperwten
  • erwtenscheuten (Koppert Cress Pisum)
  • 1 biologische citroen
  • 1/4 theelepel suiker
  • 60 ml extra virgin olijfolie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • rijstpapier

Bereidingswijze

Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg zeezout toe voor de smaak. Zet intussen ook een schaal met ijskoud water klaar naast het fornuis. Blancheer de doperwten één minuut in het kokende water, haal ze eruit met een schuimspaan en dompel ze direct in het ijswater. Zet ze nu apart.

Breng water met zeezout aan de kook in een speciale asperge pan. Zet intussen, net als voor de doperwten, een schaal met ijskoud water klaar. Snijd nu alle asperges op gelijke lengte af en laat ze in het mandje in de pan zakken. Zorg dat de punten boven het water blijven. Zo kook je de asperges in een minuut of 3 beetgaar maar worden de ´tips´ slechts gestoomd. Die hebben immers minder garing nodig. De paarse asperges heb ik overigens volledig gestoomd omdat ik 100% zeker wilde zijn dat ze hun kleur tijdens het koken niet zouden verliezen maar koken kan natuurlijk ook. Dompel ze na het koken in het ijskoude water en leg de asperges daarna in de schaal bij de doperwten.

Rasp de schil van de biologische citroen. Meng de olijfolie met het sap van de geraspte citroen, met de rasp van deze citroen, wat versgemalen peper, zeezout en de suiker. Zet de asperges met de doperwten goed door elkaar met deze dressing.

Knip een aantal rechte stroken (+/- 5cm) van het rijstpapier en zet een platte schaal neer met warm water. Neem 1 witte, 1 groene en 1 paarse asperge. Snijd deze alledrie in de lengte door. Plaats een rijstpapier strook in het warme water en bundel de 6 asperge helften door het soepel geworden rijstpapier uit het warme water te halen er om heen te vouwen.

Leg de bundels op de doperwten en voeg als extra smaakmaker ruimschoots erwtenscheuten toe (smaken naar rauwe erwtjes).

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s