Gastronomisch ritueel uit Catalunya, de calcots

Calçotada met Catalaanse Calçots

Traditiegetrouw worden in januari en februari in Catalunya calçots gegeten om het voorjaar in te luiden. Een jaarlijks ritueel waar dui-zen-den mensen op af komen. Boer Tim bracht ze mee naar Nederland en verbouwt ze inmiddels samen met boer Rudy in Nederhemert. Op de grens van Brabant met Gelderland. En met succes! Al is het in Holanda pas tijd voor een heuse´calçotada´ eind april, begin mei, als de temperaturen ook hier wat oplopen.

Wat is een calçot

‘Calçots’ zijn zachte zoete uien. Een beetje te vergelijken met een lente-ui of met prei. Het witte deel van de ‘calçot’ is alleen langer dan bij de lente-ui omdat de bedden waarin ze groeien opgehoogd worden met zand (´calçar´) zodat er een langer wit deel groeit onder de grond dat geschikt is om te eten. Het resultaat is een prachtige smaakvolle seizoensgroente die rijk is aan koolhydraten, eiwitten, vezels, fosfor en vitamine B en C.

HET IS MEER DAN DE UI. HET IS HET HELE FEEST EROM HEEN. DE VIERING VAN DE LENTE!

bereiding

Calçots rooster je op de BBQ of op een open vuur totdat de buitenkant verkoold is. Daarna rol je ze in krantenpapier zodat ze nog even wat door kunnen garen en door en door warm zijn. Moeilijker dan dit (op het vinden van een krant na dan) wordt het niet want op dit punt zijn ze al klaar voor consumptie. Catalanen serveren ze vaak in een omgekeerde, voorverwarmde dakpan omdat deze de warmte lang vast houdt. Met daarnaast natuurlijk de zelfgemaakte romesco saus. Deze saus gemaakt van rode puntpaprika´s met knoflook amandelen en hazelnoot is in Catalunya onlosmakelijk verbonden met calçots maar is natuurlijk ook fantastisch bij andere gegrilde groenten als venkel bijvoorbeeld of bij vis.

hoe gaan we dit doen

Met de handen, absoluut geen bestek! Stroop de verkoolde buitenkant van de ui zodat het witte gedeelte gegeten kan worden. Maar uiteraard doop je ze eerst rijkelijk in de Romesco, de saus waar ik het eerder al over had. Het hoofd mag nu licht naar achteren, de calçot houd je aan het loof vast, druipend van de Romesco, boven je mond. Eigenlijk een beetje zoals je haring eet. Alleen bij calçots wordt je er vies van. Niet zo gek dus dat Catalanen tijdens de calçotada slabben dragen. En mocht je na een paar dagen nog het zwart onder je nagels vinden…dat hoort zo!

drankje erbij

En wat drinken we erbij. Traditioneel schenken Catalanen er graag een rode wijn bij, een Cava of een Vermout. Van deze drie werken Cava en Vermout het beste om de uiensmaak een beetje te neutraliseren en worden dan ook vaak aan het eind van de lunch geschonken. Maar voor mij persoonlijk is een eenvoudige rode wijn uit een ´porron´ erbij het kersje op de taart. Een porron of porró is een glazen karaf met een heel klein schenktuitje. Ook deze houd je boven je hoofd in de lucht waarbij het de bedoeling is dat er een dunne straal wijn in je mond terecht komt. Lijkt heel eenvoudig, is het niet!

OOk proberen?

Boer Tim en boer Rudy zijn sinds vorig jaar voorzichtig opgeschaald. Niet alleen de Catalaanse community in Nederland heeft ze inmiddels namelijk dankbaar gevonden, ook chefs uit het hele land maken er dankbaar gebruik van dat deze mooie seizoensgroente nu ook dichtbij huis te krijgen is.

Hét moment om nu ook het grote publiek kennis te laten maken met de calçots. Ben je nieuwsgierig geworden? Tim kan ze je opsturen. Minimale afname is 100 stuks (30 Euro) en dat is ruim voldoende voor 4 personen. Je kunt hem bereiken via een DM naar hun Instagram account. Deze link brengt je er in één streep naar toe.

Bon profit!

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s