zarzuela recept met Nederlandse vis

Zarzuela met vangst uit Nederland

Ken je dat? Aankomen op je vakantieadres in Spanje en dan het liefst gelijk op een zonnig terras een dampende paella, een bord glanzende scheermesjes of heerlijke gefrituurde inktvis bestellen. Vis en schaal,-en schelpdieren die de kilometers naar Spanje echt niet hadden hoeven maken. Want gek genoeg realiseert nog lang niet iedereen zich dat veel vis die wij associëren met de Zuiderse keuken gewoon bij ons voor de deur gevangen wordt. Van sommige vissoorten die gevangen worden in onze wateren wordt zelfs maar liefst 80% geëxporteerd naar andere landen.

Vandaag daarom een lokale, duurzame zomerse Zarzuela boordevol vis uit Hollands water. Want door de klimaatverandering zit er in onze Noordzee ook steeds meer pijlinktvis en langoustines. Hoef je helemaal niet voor te wachten tot je zomervakantie in het zonnige Zuiden!

IngredienteN

Voor de tomatensaus

 • 300 gram verse tomaten
 • 300 gram tomaten uit blik
 • Verse oregano en verse tijm
 • 2 uien
 • 6 tenen knoflook
 • 1 theelepel suiker
 • zeezout en zwarte peper
 • olijfolie
 • 100 ml witte wijn

Voor de zarzuela

 • 2 sjalotjes
 • 5 tenen knoflook
 • 1 theelepel venkelzaad
 • 1 theelepel saffraandraadjes
 • 3 theelepels paprikapoeder
 • zout en zwarte peper
 • olijfolie
 • 100 ml witte wijn
 • 1,5 liter kippenbouillon
 • 300 gram zelfgemaakte tomatensaus zoals hierboven
 • 1/2 kilo kokkels uit de Waddenzee
 • 1/2 kilo Zeeuwse mosselen (vanaf mei zijn er al Zeeuwse hangcultuurmosselen verkrijgbaar)
 • 2 of 3 pijlinktvissen uit de Noordzee
 • 1 langoustine per persoon, ook uit de Noordzee
 • verse peterselie ter garnering

Bereiding

Tomatensaus

We beginnen met de tomatensaus, die overigens niet alleen lekker is om deze fijne Zarzuela te maken. Fruit de twee fijngesneden uitjes, 6 takjes geriste tijm en de 6 tenen knoflook in een beetje olijfolie. Blus af met de witte wijn en wacht tot het vocht volledig verdampt is. Voeg dan de ontvelde en in stukken gesneden verse tomaten en de bliktomaten toe. Mocht je vergeten zijn hoe je tomaten kunt ontvellen klik dan even bij de tips die ik kreeg van chef Jeroen de Zeeuw via deze link. Voeg er twee eetlepels oregano aan toe en wat suiker. Het geheel breng je op smaak met peper en zout. Laat dit nu rustig op laag vuur zo´n drie kwartier stoven zodat het kan indikken.

Zarzuela saus

Dan kunnen we nu aan de slag met de zarzuela saus: fruit de twee fijngesneden sjalotjes en de 5 tenen knoflook in wat olijfolie in een gietijzeren pan. Voeg het venkelzaad, de saffraandraadjes en het paprikapoeder toe. Breng het op smaak met zout en peper. Blus af met witte wijn en laat ook dit reduceren. Voeg nu de helft van de bouillon toe en je zelfgemaakte tomatensaus. Laat alles nu zachtjes op laag vuur indikken. Maak intussen je schelpen en je inktvis schoon.

zarzuela recept met vis uit Nederland
de pijlinktvis: bijvangst Nederlandse visvangst

Voeg nu de schoongespoelde kokkels, mosselen, langoustines en pijlinktvis die je in ringetjes hebt gesneden toe. Giet de rest van de kippenbouillon erbij en laat de vis zo´n minuut of 15 a 20 garen in de saus. Garneer met verse peterselie en serveer met goed vers brood en een glas wijn uiteraard!

— In samenwerking met the European Commission’s Maritime Affairs and Fisheries policies. The DG Mare #TasteTheOcean campaign aims to promote the importance of sustainable fishing and the respect of seafood seasonality and sustainability —

Met vriendelijke groeten,

logo myra madeleine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s