scheermesjes Thijs Meliefste

zomerse scheermesjes van Thijs meliefste

´Of wilde jij ook nog wat?´, vroeg mijn man toen hij spontaan aan het tweede bord begon. Echt 200%, wat zeg ik, 300% goedgekeurd dit zomerse recept met scheermesjes dat ik kreeg van topchef Thijs Meliefste voor thuis….en ik had verdorie al zo´n zin eens bij hem aan te schuiven in Wolphaartsdijk !

Ingredienten (voor 4 pers)

Scheermesjes

– 500 gram scheermesjes in de schelp

– 1 prei

– kwart bosje peterselie

– 1 ui

– 1 deciliter witte wijn

Ceviche

– 100 gram sushi azijn

– 1/2 sjalotje

– 1/2 knoflookteentje

– 10 gram verse gember

– kwart bosje Lavas (Maggiplant)

– 1/2 chilipeper

– 5 gram Thaise vissaus (Nam Pla)

– 200 gram scheermesjesvocht

– 100 gram scheermesjesvlees

Bereiding

Scheermesjes

Spoel de scheermesjes zorgvuldig schoon. Snijd de prei in ringen, de ui in kleine blokjes en knip de peterselie. Doe dit samen in een pan met 1 deciliter witte wijn en breng aan de kook. Stoom de scheermesjes daarna kort hierin.

Haal de scheermesjes uit de pan en laat ze afkoelen. Zeef je bouillon en bewaar het vocht. Deze heb je later nodig voor je ceviche. Eenmaal afgekoeld kun je het vlees van de scheermesjes uit de schelp halen. De schelpen bewaar je om ze straks in te kunnen serveren dus zet je even apart. Ontdoe de scheermesjes zorgvuldig van de ingewanden en de kop.

Ceviche

Schil de sjalot en snijd deze in hele fijne stukjes. Doe hetzelfde met de gember, de knoflook, de chili peper en het bosje lavas.

TIP: Omdat Lavas niet makkelijk te vinden is in het reguliere circuit bestelde ik het onlangs online in de gedroogde variant.

Doe de sushiazijn samen met de vissaus en het kookvocht van de scheermesjes in een kom. Voeg de sjalot, gember, knoflook, chilipeper en lavas toe en laat het vlees van de scheermesjes hierin 30 minuten trekken. Zeef het vocht en bewaar beide: het vocht en de ingrediënten.

Snijd het vlees van de scheermesjes in kleine stukjes en leg ze terug in een schelp. Schep er wat ceviche overheen en een klein beetje van het vocht. Als finishing touch raadt chef Thijs aan de schelpen te versieren met eetbare bloemetjes uit eigen tuin. Denk dan aan Oost-Indische kers, bloemetjes van bieslook, thijm of salie, eetbare viooltjes of lavendel.

Zelf koos ik voor eetbare viooltjes en de kleine paarse bloemetjes van thijm. Niet alleen een lust voor het oog maar oprecht een toevoeging aan je smaakbeleving! Le voila…

scheermesjes Thijs Meliefste

Want als we dan toch zoveel mogelijk thuis moeten blijven maken we er maar best het beste van! Dankzij de allerbeste maar vooral ook de allerleukste chefs die ons land rijk is, mag ik deze #myramadeleineinquarantaine hun recepten met jullie delen voor thuis. En daar ben ik enorm dankbaar voor. Soms kinderlijk eenvoudig (pasta met kokkeltjes), soms ligt de lat behoorlijk hoog (kreeft met luchtige aardappel) maar altijd een feest om mee aan de slag te gaan en intens van te genieten als je aan tafel gaat.

Vergeet je niet de chef in kwestie een tag te geven als je iets van hen gaat maken? Vinden ze super tof! En als alles weer open gaat, bij hen aanschuiven in het restaurant natuurlijk. Dat vinden ze vast nog veel toffer…

Met lieve groeten,

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s