Zeeland, een culinaire (eind)bestemming

´Als we later groot zijn, wil ik hier wel wonen`, vertelde ik mijn nu echtgenoot toen ik hem net leerde kennen. ´Of, als dromen mag, een pied a terre´. Hij nam me mee naar Zeeland waar hij vandaan komt en ik had het al heel snel gezien: het Zeeuwse licht, de prachtige natuurgebieden, heerlijke verse vis recht uit zee, acht Michelin sterren restaurants en in een half uurtje in Belgie. Een droomplek!

Op de grens van zee en land

De meesten van jullie zullen vast Zeeland bezoeken voor het strand. Of om te wandelen of fietsen op de grens van land en water. Dwars door prachtige natuurgebieden van schorren, slikken en zandvlaktes. Misschien ook om één van de vele schilderachtige stadjes te ontdekken die Zeeland rijk is maar zeg nou zelf, een bestemming is uiteindelijk toch pas écht een top bestemming als je terug denkt aan wat voor heerlijks je gegeten en gedronken hebt uit de streek op dat ene bijzondere plekje!

Zeeland kent meer toprestaurants per hoofd van de bevolking dan waar dan ook

Gelijk hoog inzetten

Gelijk hoog inzetten moeten the hubs en mijn schoonmoeder gedacht hebben want voor ik het wist zaten we bij -toen nog en inmiddels allang niet meer- Oud Sluis van Sergio Herman en Spetters* in Breskens maar het was voor mij absoluut de seizoensgebonden keuken van De Kromme Watergang** in Hoofdplaat die me met hun dagelijks vers ingekochte vis en eigen verbouwde groente eigenlijk pas echt benieuwd maakte naar de zilte en aardse smaken van het Zeeuwse landschap. Waarom van ver halen als het dichtbij zo goed is?

foto credits: Kromme Watergang
foto credits: Kromme Watergang

Twaalf maanden culinair genieten

Wat ik toen nog niet wist is dat er precies daar een zaadje geplant werd. Ik wilde meer weten over het unieke DNA van de Oosterschelde kreeft en reisde af naar Zeeland in maart. In april was ik er voor de Zeeuwse hangcultuurmosselen, die door vlak onder het wateroppervlak te groeien een rijker voedselaanbod krijgen. In juni kwam ik terug voor de enige echte Zeeuwse mosselen en zilte zeekraal. In juli voor de mesheften. Eind augustus voor heerlijke kokkels en in september voor de eerste oesters. Geen wonder dat Zeeuwse chefs hun menu laten dicteren door de seizoenen en het getij!

Culinair zeeland zelf ervaren? Myra Madeleine tipt

1.de Vluchthaven Zijpe 1, 4311RK Bruinisse

foto credits: Little Spoon

De bijzondere DP, ofwel Dickie de Vicking ofwel Dick Pieter gebruikt de winters om na te denken en komt dan vanaf half maart weer terug naar Bruinisse om verse Oosterscheldekreeft linea recta klaar te maken op een houtskoolgrill of bijvoorbeeld pijlstaartinktvis met knoflook en chili en verse grietfilet. Bij de Vluchthaven kom je voor eerlijke, pure, eenvoudige bereidingen van dagverse vis en schaaldieren (en zelfs Zeeuws lam). Gewoon, zonder poespas…eten zoals eten bedoeld is!

2. De Oude Haven Waterpoortstraat 3, 4553 BG Philippine

Als je dan toch mosselen gaat eten in Zeeland dan maar gelijk het liefst waar de Zeeuwen…uh Belgen, zelf heen gaan. In Philippine zitten de
mosselroots generatie op generatie in hun bloed. Mag het wel iets chiquer zijn of mocht je iemand in het gezelschap hebben die liever iets anders eet dan mosselen ga dan eens kijken bij Auberges des Moules. Al meer dan 45 jaar een begrip! Vanaf mei kun je bovendien ook blijven slapen in hun nieuwe boutique hotel Marie.

3. Restaurant Morille, Biggekerkestraat 3, 4371 EW Koudekerke

foto credits: food love stories
foto credits: food love stories

Met de opening van zijn eigen restaurant komt een droom voor Chef-eigenaar Dennis Willems uit. Hij kent de Zeeuwse natuur op zijn duimpje en oogst daaruit – met respect en met mate – kruiden, bloemen, paddenstoelen en bessen. Ook op het eerste oog oneetbare zaken als dennenappels, sparrentakken, schors en rendiermos verwerkt hij in zijn keuken. Naast de wildpluk gebruikt hij groente, kruiden en bloemen uit de eigen moestuin. Vis komt uit de Noordzee, vlees en wild uit zeeland. Een uitgelezen kans als je het beste van het seizoen en Zeeland wil proeven.

4. Pine House, Boulevard de Wielingen 49 4506JK Cadzand-Bad

foto credits: Eej Magazine

´s Nachts in bed je al kunnen verheugen op het ontbijt. Hoe mooi is dat. Voor mij persoonlijk is het ontbijt net zo belangrijk als de culinaire beleving van de avond ervoor en zo zullen er wel meer zijn moet Sergio Herman gedacht hebben! Onder zijn toeziend oog is er speciaal voor ons ´slow-starters´ nu Pine House. Een relaxte plek waar je met zicht op de duinen kunt genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet met verse, lokale producten en zoetigheden uit eigen bakkerij.

5. Oesterput 14, Havendijk 21 4401NS Yerseke

Bij Restaurant Oesterput 14 eet je verse schaaldieren met zicht op de oesterputten en de Oosterschelde. Niet alle Noordelingen hebben het al in de gaten maar voor een grote schaal Fruits de Mer met een goed glas frisse Chardonnay of Champagne hoef je echt allang niet meer naar Normandië.

Oosterscheldekreeft

Vanaf de laatste donderdag van maart tot en met half juli zal ik weer opvallend vaak te vinden zijn in Zeeland. Ik begin maar gelijk op 28 maart in Zierikzee waar die dag officieel het Oosterschelde kreeft seizoen start. Het unieke DNA van deze Zeeuwse kreeft zorgt voor zo´n fijne, bijzondere smaak dat alleen de papieren uitnodiging me al doet watertanden!

Zeeland, ik kom er zo ongelofelijk graag, maar dus allang niet meer alleen voor mijn schoonmoeder!

Met lieve groeten,

4 reacties

  1. Ger Van den Brand

    Dit soort verslaggeving is welhaast een literair genre. De schrijver informeert, inspireert en passioneert. Literatuur is het, omdat de boodschap verleidelijk verpakt is en de geoefende lezer zielsverwantschap signaleert. Wat zeg ik, signaleert? Nee, savoureert,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s