Niet zomaar een kreeft…

Het is een prachtig zonnige dag als honderden genodigden in Zierikzee aan boord gaan voor hét Zeeuwse evenement van het jaar: het bovenhalen van de eerste Oosterscheldekreeft. En terecht hoor, dat dit het evenement van het jaar genoemd wordt, want we hebben het hier natuurlijk ook niet over zomaar een kreeft…

De Rolls Royce onder de kreeften

Het verhaal gaat, dat er in de 18e eeuw, een schip vol levende Noorse kreeften is gekapseisd waardoor vissers hier in 1833 vol verbazing voor het eerst een kreeft naar boven haalden. Dit prachtige verhaal wordt natuurlijk (helaas zou ik bijna zeggen) weerlegd door de meer ‘rationele’ biologen onder ons. Volgens hen is het meer waarschijnlijk dat ‘onze’ kreeft ooit als larfje vanuit de Noordzee naar binnen is gespoeld. Daar heeft het zich vrijwel geïsoleerd kunnen voortplanten. Bovendien overleefden natuurlijk alleen de sterksten de barre Hollandse winters en het lage zoutgehalte, waardoor kreeft inmiddels nergens anders ter wereld zo fijn en zoet van smaak is als hier.

Oud Hollands schilderij

Wat het verhaal ook is, feit blijft dat het mooiste wat de Oosterschelde te bieden heeft, natuurlijk een dito ontvangst verdient. Ik kijk om me heen. Wat is Zeeland toch on-ge-lo-fe-lijk mooi. Samen met een groot aantal oorspronkelijke klippers varen we het water op. De opklarende lucht zorgt intussen voor spectaculaire vergezichten. Alsof we zo in een levend schilderij terecht zijn gekomen…’Onze’ kreeft moet gedacht hebben, als ik me dan toch ergens ga voortplanten, dan maar gelijk op het prachtigste stukje van Nederland!

14.JPG

4

onze kreeft moet gedacht hebben: als ik me dan toch ergens ga voortplanten dan maar gelijk op het prachtigste stukje van Nederland

Vijf sterren voor de Oosterscheldekreeft

Eenmaal op het water stroomt het dek razendsnel vol als de eerste Oosterscheldekreeft, ondanks het nog iets te koude water toch eindelijk zijn neus laat zien. Luid gejuich klinkt en overal komen camera’s en telefoons tevoorschijn om dit speciale moment vast te leggen. Intussen staan dé culinaire coryfeeën van eigen Zeeuwse bodem; Jannis Brevet, zijn echtgenote Claudia van Inter Scaldes***  en Edwin Vinke van de Kromme Watergang** al klaar voor een vijfsterren ontvangst.

Nogmaals, we hebben het hier dan ook niet over zomaar een kreeft!

9

3IMG_8243

De Oosterscheldekreeft is donkerblauw van kleur en heeft witte plekken. Zelfs na het koken blijven deze plekken lichter. Zo weet je ook als de kreeft gekookt is of je met een ‘echte’ te maken hebt en niet stiekem toch een Canadese op je bord hebt liggen

Waar eet je het beste Oosterscheldekreeft?

In Zeeland, zoveel is duidelijk. Nergens anders is de tijd tussen vangst en bord immers zo kort als hier in Zeeland. Bovendien bestaat er een speciale kring van elf Zeeuwse restaurants die zo’n exclusief product als de Oosterscheldekreeft natuurlijk koesteren. Bij elk van hen krijgt deze Zilte Zeeuwse Zaligheid tijdens het seizoen een plekje op het erepodium en kun je kiezen voor een uniek Oosterscheldekreeftenmenu (€ 64,50 pp). Op de website van oosterscheldekreeft vind je de complete lijst.

Ze zijn er nog tot 15 juli in Zeeland…en dus ik ook ; )

11

13
vlnr: Viorella van Eej Magazine, Martine van Zeeuwsefoodie, Myra Madeleine en Anne-Wies

3 reacties

  1. myramadeleine

    dat zeg ik…het is ook niet zomaar een kreeft haha Geniaal verhaal. Maar heb je hem nou al weleens gegeten?? De perfecte reden voor een uitstapje naar Zeeland zou ik zeggen. Leuk ook trouwens dat je de moeite nam me een reactie te sturen. Erg gewaardeerd!

    Geliked door 1 persoon

  2. daphilippi

    Als ik Oosterscheldekreeft lees of hoor dan moet ik altijd direct denken aan de heer Kranenborg. In het verleden (in een vlaag van verstandsverbijstering) was ik deelnemer van “Over de kook”. Dit tv-programma stond onder leiding van Robert Kranenborg en zijn dochter Priscilla. Naast de mijn gezonde stress kan ik mijn gesprekken met Kranenborg goed herinneren. Zijn enthousiasme voor de Oosterscheldekreeft is mij het meest bijgebleven. Hoe hij deze kreeft de hemel in schreef, deed met lachen en watertanden tegelijk!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s