DE FIJNSTE TIPS VOOR WALLONIE: MONS EN OMGEVING

Onderweg van Tournai naar Mons, ofwel op zijn Hollands, van Doornik naar Bergen, is een hoop te ontdekken. De zon schijnt en het groene, glooiende landschap met hier en daar bloeiend, knalgeel koolzaad steekt aantrekkelijk af tegen de blauwe hemel. Even is er echt helemaal niets over van mijn associatie met de grauwe, industriële regio waar het altijd regent. Maar die associatie komt wel ergens vandaan natuurlijk. Zoals ze zo mooi zeggen, ´zonder regen, geen regenboog´ en de streek blijft gekend als Le Borinage. De streek waar sinds de 12e eeuw op grote schaal steenkool wordt ontgonnen. Waar ooit eindeloos veel mijnwerkers ´werkten in het diepste van de aarde en enkel op zondag het daglicht zagen´, zoals Vincent van Gogh het zo treffend zou vertellen. Een greep uit het aanbod!

LE GRAND HORNU

Welkom op één van de mooiste industriële archeologische sites in Europa! Deze voormalige steenkoolmijn uit de negentiende eeuw staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Grootindustrieel Henri de Gorge ontgon hier destijds het diepste van de aarde en zette vooral ook in op een optimale leefomgeving voor ´zijn´ arbeiders. Zo liet hij voor hen meer dan 450 huizen bouwen rondom de site. Kun je je gelijk een voorstelling maken van de grootte van deze lokatie!

TIP: KIES VOOR EEN AUDIO TOUR EN LAAT HENRI DE GORGE JE ZELF VERTELLEN HOE GROOTS HIJ DACHT

De hooischuren en stallen bij het vierkante binnenplein bieden nu ruimte aan twee instellingen die ongeveer tien tentoonstellingen per jaar organiseren: het CID, Centrum voor Innovatie en Design, en het MACS, Museum voor Hedendaagse Kunsten. Zo krijgt iedereen de kans om deze plek op hun eigen manier te ontdekken. Zelfs als je alleen maar zin hebt om lekker te eten, want je kunt natuurlijk ook in één streep naar restaurant Rizom Ook op hetzelfde terrein.

Hier eet je namelijk altijd lokale seizoensproducten in een heel aangenaam modern kader. Precies zoals chef Olivier gelooft dat het moet zijn: koken met veel respect voor de omgeving en de herkomst maar dan in combinatie met moderne kooktechnieken en verfrissende smaakcombinaties. Zo genoten wij er van een fris voorgerecht met doperwtjes, ´truffe de mer´ en artisanale paté, gevolgd door heerlijke asperges met een smakelijke curry en als afsluiter een dessert van rabarber met shizo en witte chocola.

DIERENTUIN PAIRI DAIZA

Als je advocaat wordt, zoals dat van huis uit van je verwacht wordt, maar je hart eigenlijk ligt bij het dierenrijk, dan kruipt het bloed uiteindelijk toch waar het niet gaan kan. Zo kon het gebeuren dat een succesvolle advocaat dertig jaar geleden (samen met een aantal investeerders en wat financiele steun) het domein van de Abdij van Cambron kocht. Een half uurtje vanuit Bergen. Een cistercienzerabdij die ooit uitgroeide tot één van de rijkste abdijen van het graafschap Henegouwen. Een jaar later opende hij er een vogelpark Parc Paradisio dat later veranderde in de huidige dierentuin Pairi Daiza die inmiddels meerdere malen is uitgeroepen tot beste Zoo van Europa.  

Een dierendroom dus, die enorm veel ongeschoolde banen heeft geschept voor de regio. Heerlijk, van die ondernemers, die van risico’s houden en de dingen groot zien! Hij hecht veel waarde aan de educatieve functie die een dierentuin kan hebben, neemt deel aan kweekprogramma´s voor het behoud van bedreigde diersoorten en vangt zelfs afgedankte huisreptielen op. Ik vertel het jullie, want deze informatie heb je niet als je er rondloopt en geeft toch een extra liefdevol kader.

Inmiddels is Pairi Daiza een volwaardige, thematisch opgebouwde dierentuin, waar je rustig da-gen kunt ronddwalen. Echt waar! Zoveel is er te zien. Het park is opgebouwd uit 8 werelden die allemaal levensecht zijn nagebootst. En daarmee bedoel ik dat er voor elke wereld gewerkt is met materialen en vaklieden uit de verschillende werelden van herkomst. Loop bijvoorbeeld maar eens binnen bij de Orang-oetans. Of de Boeddhistische tempel. Je weet niet wat je ziet.

Pairi Daiza, Domaine de Cabron B-7940 Brugelette

INCHECKEN

Inchecken voor de nacht doen we bij Martin´s Dream Hotel. Al eerder sliep ik eens op één van Martin´s twaalf unieke adressen in Belgie. In het prachtige luxe hotel Martin´s Rentmeesterij in Bilzen waar ik destijds ook een fantastisch verblijf had. Dit keer dus in het stadshart van Mons met de hele stad binnen handbereik. Als je een beetje geluk hebt met de kamer kijk je vanuit je bed door een oud kerkraam of vind je er nog karakteristieke kerkelementen terug.

Martin´s Dream Hotel, 17, Rue de la Grande Tiperie Mons

DE INNERLIJKE MENS

Het barst in Mons van de goede restaurantjes. Overal waar je kijkt prijken er schildjes van erkenning op de gevel van toonaangevende ´culinaire lijstje´ als Gault &Millau, Michelin en Le Routard. Zo ook bij het restaurant Les Grimbaumonts dat je vindt achter een 18e eeuwse gevel met een opvallende kleurrijke graffiti. Het adres is daardoor niet te missen! Chef Lisa serveert er sinds jaar en dag verse, regionale ingredienten die allemaal afkomstig zijn van lokale boerderijen en maakt er gerechtjes van met rijke zachte smaken. Sommelier Nicolas schenkt er intussen mooie, passende glazen bij en dan heb je mij wel even stil hoor! Heel even dan he, want er is nog veel meer lekkers te ontdekken in het Belgische Mons.

lunchen bij meme tartine in Mons

Wat dacht je van dit leuke, piepkleine lunchadresje? Mémé Tartine! Super eenvoudig maar een concept dat langs alle kanten klopt. Ook hier eet je vers, regionaal en rijkelijk. Met een hoofdrol voor de ordinaire boterham. Letterlijk vertaald staat Mémé Tartine namelijk voor Oma Boterham. Maak een keuze uit een enorme lijst dik belegde boterhammen of ga voor een goed belegde spianata wat er uit ziet als een broodpannenkoek.

…En ik schrijf niet voor niets OF spianata he! Twee dagen na die boterham had ik nog geen honger.

De royale porties zijn sowieso opvallend. Dus niet alleen bij Memé! Een bezoeker aan Wallonie blijft zeer zeker niet op zijn honger zitten, zoals ze dat in Belgie zo mooi kunnen zeggen.

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met Time to Momo en VisitWallonia

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s