straatbeeld doornik in Belgie

DE FIJNSTE TIPS VOOR WALLONIE: Tournai en omgeving

Associeerde ik Wallonië voorheen altijd met een grauwe, industriële regio waar het altijd regent, blijkt het zodra de zon ook maar een heel klein beetje schijnt, een prachtig uitgestrekt, glooiend groen gebied waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Met steden bomvol historisch erfgoed en dorpjes vol folklore en traditie. En ook niet onbelangrijk, op werkelijk elke hoek een plek waar je fantastisch kunt eten. Ik beloof je, er gaat een wereld voor je open, als je Wallonië een kans geeft!

TOURNAI-DOORNIK

Neem de trein naar Brussel, stap daar over op de trein die rechtstreeks naar Doornik gaat en je staat in iets meer dan twee uur (vanuit Breda) in een compleet andere wereld. En dat is niet alleen omdat iedereen je er in het Frans aan spreekt!

Deze stad is na Tongeren de oudste stad van België en het zal je dan ook niet verbazen dat het vooral cultuurhistorisch
indruk maakt. Neem nou de enorme Cathédrale Notre Dame de Tournai (UNESCO) met haar vijf klokkentorens! Deze kneiter van een kathedraal had ook zeker in Parijs niet misstaan. Zo belangrijk was deze stad dus in de 12e eeuw. En dat is allemaal te danken aan het typische steen uit de regio waar ze o.a. prachtige doopfonds en grafzerken van konden maken. Dat hadden de Romeinen al vroeg in de smiezen.

Als je goed kijkt zie je twee verschillende bouwstijlen: Romaans en Gotisch. De bedoeling was om een volledig Gotische kerk neer te zetten met veel luchtbogen en steunberen maar, zo bleek later, bevindt de kerk zich precies op een breuklijn wat zorgt voor instabiliteit. Zo kon het gebeuren dat deze kathedraal werd afgebouwd in Romaanse stijl en nu de enige ter wereld is met
twee verschillende bouwstijlen.

Nog meer UNESCO erfgoed vind je bij de Grand Place. Hier vind je het oudste Belfort van Belgie (1188), een middeleeuwse wachttoren die werd gebruikt om de bevolking te waarschuwen voor bijvoorbeeld invasies, executies of brand. Helaas is de 72 meter hoge toren momenteel gesloten voor publiek maar het geeft wel een mooi iconisch beeld en om de hoek heb je er heerlijke terasssen voor een koude Belgische pint.

LEKKER ETEN

Eerlijk is eerlijk, Doornik is voor mij geen liefde op het eerste gezicht maar zodra de gids de vele monumenten een stem geeft, voel ik het desalniettemin langzaam een beetje warm worden van binnen. En als de wijn en spijs in de man is, loopt mijn hart dan toch een beetje over. Op elke hoek van de straat kun je namelijk fan-tas-tisch eten. Walen beheersen de bourgondische lifestyle werkelijk als geen ander!

Met voor de zoetekauwen fantastische patisserieën en voor de grote trek geweldige restaurants. Hieronder tip ik je drie top adresjes voor de grote trek. Zin in iets zoets? Ga dan zeker eens naar Patissier Quenoy, vlakbij het station en bestel een typische Doornikse clovis. Een frangipanegebak met abrikozen- en ananasconfituur, als eerbetoon aan de Merovingische koning Clovis. Ook les ballons noirs zijn daar trouwens een goede pick als je op zoek bent naar een regionale specialiteit.

Jacqueline schreef onlangs een time to momo gids (20EUro) voor west- Wallonië vol tips die je ECHT enkel van een local kunt krijgen!

 

DRIE RESTAURANT TIPS VOOR JOU IN TOURNAI:

  1. La Petite Madeleine
  2. Le Chef et Moi
  3. Chez Marie (foto)

TUSSEN TOURNAI EN MONS

We verlaten Doornik en rijden in een kwartiertje naar brouwerij Dubuisson. Geen bezoek aan België uiteraard, zonder bezoek aan een brouwerij. We passeren eindeloze glooiende vlaktes, dorpjes zo klein als een postzegel en eeuwenoude boerderijen… Alsof de tijd hier heeft stil gestaan of in elk geval toch heel traag gaat. Onthaasten gaat hier echt vanzelf. Er hoeft maar één tractor voor je te zitten haha

Enfin, brouwerij Dubuisson dus. Al negen generaties lang wordt er hier bier gebrouwen en mag zich daarom met ruim 250 jaar op de teller, de oudste brouwerij van Belgie noemen. Sinds jaar en dag brouwen ze er Bush Beer. Een degustatiebier gemaakt in Engelse stijl vanwege de destijds enorme populariteit van Engelse bieren. Met Bush Beer -een letterlijke vertaling van ´Biere Dubuisson´- bood de brouwerij met succes een Belgisch alternatief. Het Bush bier kun je proeven in het proeflokaal. Net als hun op eikenhout gelagerde bieren en hun populaire trollenbier, een ongefilterd blond bier met aroma’s die variëren van fris wit tot geel fruit met impressies van citrus en toetsen van honing.

Aan de overkant van de inmiddels uiterst moderne brouwerij vind je, in het voormalig kasteel van Ghyssegnies, bovendien ook nog een plek waar je door middel van 3D-animaties en een escape room, speels door hun hele geschiedenis gaat: het Beerstorium. Ook leuk, er pal naast ligt een bijbehorende brasserie, Trolls & Bush waar we niet gegeten hebben maar dat ik je zeker durf aan te bevelen. Je zit er fantastisch met zicht op het water en aan de grote hoeveelheid locals te zien is het een prima adres.

Think outside! (No box needed)

Misschien wel de grootste verrassing wat mij betreft, ons verblijf bij Eco resort Your Nature. Op slechts 12 minuten van de brouwerij, dichtbij de Franse grens vinden we een splinternieuw, exclusief eco resort, waar natuur, architectuur, ruimte en schoonheid samenkomen.

En dat mag je heel letterlijk nemen. De natuur is hier heer en meester! Maar liefst 280 hectare (beschermd) bosgebied en diverse meren waar bosuilen, fazanten, zwanen, wilde eenden, konijnen en herten wonen. Met voor ons, menselijke gasten, de meest luxe lodges en cottages waar je je even één voelt met de natuur. Alles gebouwd met duurzame materialen, met grote raampartijen, ruime terrassen en een hele comfortabele luxe inrichting.

Bijzonder weetje is dat dit enorme terrein behoort tot één van de oudste adellijke Belgische families, familie De Linge. De oorspronkelijke leden van deze familie waren 11e-eeuwse ridders en baronnen in dienst van de graven van Henegouwen. Zij zijn onlosmakelijk verbonden met deze regio. Nageslacht Prins Edouard de Ligne de la Trémoille heeft nu al zijn ziel en zaligheid in dit resort gestoken om er voor ons een exclusieve bestemming van te maken voor een ongekend fijn verblijf.

What´s not to love? Je hoeft er werkelijk niets te doen om tot rust te komen, behalve er te zijn. En lukt het disconnecten toch niet gelijk? Er is o.a. een floating yoga plateau (ja echt), een waanzinnig zonneterras met mega pool, een welness center. Je kunt er een hengeltje uitgooien of te paard op pad gaan én…. je kunt er lekker eten! Als je er nou eens bent en je hoort er Nederlands praten, zou dat dus zomaar Myra Madeleine kunnen zijn. Te fijne plek.

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met VisitWallonia en Time to Momo

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s