BURRITO MET BLACK BEANS x RIBERA DEL DUERO

Leuk’, dacht ik, toen ik bij een prachtige Ribera del Duero wijn een spannende spijs mocht bedenken.

Met in mijn hoofd de voor mij forever gouden combinatie van french fries met Champagne werden het burrito’s American style…en die combinatie met de aardse zwarte bonen en de lichtzoete jack cheese pakte inderdaad wonderlijk mooi uit!

Maar toen kreeg ik dus gewetensbezwaren lieve mensen…zulke mooie chique wijnen, 100% temperanillo met respectievelijk 12 en 15 maanden houtlagering in genummerde flessen…en dat met een ordinaire burrito.

En dus trok ik snel de wijnglazen onder de neus van mijn echtgenoot vandaan en schonk ik er toch maar een biertje bij. Zo vaak komt het namelijk niet voor dat ik zulke mooie wijnen opentrek. Die hebben recht op mijn onverdeelde aandacht. Sorry pik!

INGREDIENTEN

BLACK BEANS (voor 4 tortilla´s)

 • 500 gram black beans uit blik
 • 1 1/2 eetlepel olijfolie
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 jalapeno peper
 • 1 theelepel chilipoeder (de helft is ook goed)
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 30 ml water
 • een beetje zout

KAAS MENGSEL

 • 30 gram jalapeño uit blik of glazen pot
 • 125 gram geraspte mozzarella
 • 125 gram geraspte cheddar
 • 4 tortillas
 • 250 gram bruine rijst
 • 1 in blokjes gesneden grote ui
 • 1 in blokjes gesneden flinke tomaat

BEREIDING

Voor de zwarte bonen: giet ze af, spoel ze daarna goed onder stromend water en droog ze. Verhit een beetje olijfolie in een ruime hapjespan op halfhoog vuur en voeg nu het fijngesneden sjalotje toe en wacht al roerend totdat het sjalotje in een minuut of 4 zacht is. Voeg nu het fijngehakte teentje knoflook toe, de jalapeno peper (zonder lijsten en fijngesneden), de chili poeder, komijnpoeder en wat zout en kook het geheel nog 1 minuut. Nu mogen de de bonen erbij en wat water. Breng dit aan de kook en zet als het eenmaal aan de kook is het vuur lager. Laat het nu zonder deksel 10 minuten op laag vuur rustig sudderen.

Voor het kaasmengel: omdat Jack Cheese moeilijk te krijgen is tenzij je toegang hebt tot een horeca groothandel heb ik in het recept gekozen voor een prima alternatief. Meng geraspte mozarella met geraspte cheddar en je komt een heel eind! Zelf voegde ik nog een beetje gepekelde jalapeno toe maar dat kun je ook prima weglaten.

Kook de bruine rijst en snijd intussen een ui en een tomaat in gelijke blokjes. Neem nu een tortilla, schep er in het midden een flinke lepel van het bonen mengsel op. Daarbovenop wat rijst en wat van de kaas en garneer het met de blokjes tomaat en ui. Rol ze in een wrap en serveer…idealiter dus met een mooi glas Ribera del Duero.

Eet smakelijk

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— wijn gekregen van Pitch PR als onderdeel van een online wijn spijs wedstrijd —

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s