artikel Pinot Madeleine in Hap en Tap Magazine

Hoe het wijnavontuur begon…

Het Ahrdal, één van de kleinste wijngebieden van Duitsland, maar wel het grootste aaneengesloten wijngebied van Duitsland. Met adembenemende vergezichten. Wie wist dat het op slechts twee en een half uur rijden van Breda zo prachtig is? Overal waar je kijkt terrassen vol druivenranken op gevaarlijk steile hellingen. Een prachtig landschap in een vallei waar vooral de rode druif, Pinot Madeleine dankzij het microklimaat perfect gedijd. Duitse wijnspecialist bij uitstek Maurice De Coninck, neemt blogger én Hap & Tap verslaggever Myra Madeleine mee op ontdekking…

het ahrdal, pinot madeleine paradijs

Pinot Madeleine

Maar liefst 85% van de aanplant hier is rood. Overwegend Spatburgunder (Pinot Noir), Portugieser en Fruhburgunder (Pinot Madeleine). Deze Pinot druiven zijn al sinds de achttiende eeuw, vanuit de Franse Bourgogne, in het Ahrdal te vinden. Over de Fruhburgunder wordt zelfs gezegd dat deze misschien wel in het Ahrdal is ontstaan. omdat ze in Duitsland destijds een vroeger rijpende variant zochten. De Frühburgunder is immers vaak al in augustus rijp en soms zelfs al op de naamdag van Madeleine op 22 juli. Vandaar dat de Franse benaming Pinot Madeleine is. Een hele arbeidsintensieve druif, die eenmaal in de fles voor fenomenale wijnen zorgt.

Om verwarring te voorkomen, zó vroeg kun je natuurlijk geen frühburgunder van hoge kwaliteit oogsten! In het Ahrdal wordt frühburgunder tegenwoordig meestal midden september binnengehaald.

Ramp van ongekend formaat

Een gematigd zeeklimaat met weinig regenval…tot die ene dag in juli. Het lieflijke riviertje de Ahr veranderde plots in een dodelijke watermuur van 8 meter en nam alles mee op zijn weg. Samen met Maurice de Coninck ben ik bij Weingut Kriechel en laat wijnmaker Peter ons de schade zien. Maar liefst 40.000 liter wijn ging er bij hen verloren. Tel daarbij op dat toeristen momenteel wegblijven omdat ze nergens kunnen verblijven en normaal goed zijn voor 50% van de verkoop. Een ramp van ongekend formaat. Nog los van al het menselijk leed.

Immer weiter

Maar Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze niet ´immer weiter´ zouden gaan. Met man en macht wordt gewerkt aan het herstel en die vastberadenheid raakt me. Bovendien is mijn persoonlijke match met deze fruitige, levendige, enigszins zeldzame rode wijn met rondeur én de Franse naam van deze druif zo perfect dat ik ter plekke besluit twee varianten Pinot Madeleine uit 2019 mee naar Nederland te nemen waarvan één met twaalf maanden houtlagering. Zorgvuldig geselecteerd met en door Maurice. Een mooie manier om ook een steentje bij te dragen en het Nederlandse publiek kennis te laten maken met bijzondere Duitse kwaliteitswijnen, en met Pinot Madeleine in het bijzonder.

Myra Madeleine met Maurice de Coninck in het Ahrdal

Ook een steentje bijdragen?

De kwaliteit van de Duitse Pinots wordt nog elk jaar beter maar er zijn internationale vinologen die beweren dat de kwaliteit die van Franse al overstijgt. Tel daarbij op dat de prijzen in Duitsland gunstiger zijn, het Ahrdal zo prachtig en zo dichtbij, dat ik zelf verbaasd ben dat het voor mij zolang geduurd heeft voordat ik er kennis mee maakte…maar daar kunnen jullie nu dus mooi jullie voordeel mee doen!

Verkrijgbaar via www.myramadeleine.com , De Coninck Wines, The Foody Store in Bergen op Zoom en de twee Bourgondisch Lifestyle winkels in Amsterdam en Beverwijk

— artikel zoals verschenen in Hap en Tap Magazine nummer 1 2022 —

Één reactie

Plaats een reactie