Harderwijk

Een weekendje Harderwijk, de leukste tips

Harderwijk, een kleine pittoreske Hanzestad vol historie, dat ooit nog lag aan de Zuiderzee. Midden in de Veluwe en pal aan het Veluwemeer dus ik hoef je vast niet uit te leggen dat je er een bijzonder fijn weekendje weg van kunt maken! In de zomer kan je hier volop watersporten of strijk je neer op één van de vele terrassen. In het najaar maak je er heerlijke herfstwandelingen door de vele prachtige natuurgebieden en is er altijd wel een fijne plek met een openhaardje voor een goed glas wijn of een fantastisch diner. Hieronder een fijne selectie van adresjes die ik bezocht in Hanzestad Harderwijk.

Eten en drinken in harderwijk

Harderwijk blijkt zowaar een culinaire hemel! Wat mij betreft al reden genoeg om nog eens terug te gaan. Zo´n kleine mini stad en dan zoveel goede plekken om te genieten! Je hebt natuurlijk het fantastische restaurant Ratatouille met hun hele aantrekkelijke bourgondische winkel ernaast. Of restaurant Basiliek op hetzelfde plein. En iets verder weg landgoed ´t Roode Koper. Maar ook als het eenvoudiger mag zijn is er keuze genoeg. Zo raden locals aan zeker eens een visje te halen bij Dries van den Berg en zonen, zeeberen te proeven bij de Ouderwetse bakkerij of een out of the box pizza te bestellen bij Bella Ciao. Zelf bezochten we dit keer drie andere fijne adressen en zeker ook niet de minste!! Lees je even mee?

– Patrijs | Patisserie en ijs

Gelijk ook maar in één van de gezelligste straatjes van Harderwijk, vind je het charmante en fotogenieke Patrijs. Eigenaresse Hilde won een aantal jaren terug het programma Masterchef, ontwikkelde zich daarna bij De Librije** verder tot absolute dessert expert en maakt met Patrijs haar allergrootste droom waar: een plek waar de liefde en passie voor smaakcombinaties en ambacht samenkomen! In de zomer verkoopt ze er het allerlekkerste ijs maar wat er het hele jaar door verkrijgbaar is, zijn legio zalige taartjes, koeken, chocola en macarons.

Patrijs, Hondegatstraat 4 Harderwijk

– ´t Nonnetje**

Stel dat je maar vier uur hebt in het historische, intieme stadje Harderwijk, laat het dan in hemelsnaam vier uren bij ´t Nonnetje zijn! Chef Michel van der Kroft kookt er ogenschijnlijk doodeenvoudige Hollandse groenten als schorseneren, rode kool of witlof naar een ongekend sexy niveau. Hij verklaart je, ik bedoel natuurlijk eigenlijk zijn Portugese vrouw, de liefde met zijn fameuze gevulde ravioli met Portugese schapenkaas en salieboter. Je likt er hemelse modder zo van een lepel en net als je denkt dat je alles gehad hebt presenteert de getalenteerde huis patissier Patrick Wu je nog een spectaculaire finale.

Geloof mij maar. Dit zijn ze wel, de Nederlandse verwenadresjes want ook met de spreekwoordelijke warme deken zit het hier meer dan snor! Nog geen twee weken later werd gastheer Koen (helemaal rechts op de foto) nota bene derde bij de Alliance Hennessy Gastvrijheids wedstrijd voor jong talent. Ik bedoel maar…

´t Nonnetje, Vischmarkt 38 Harderwijk

signature dish michel van der kroft ´t nonnetje

– SAVAGE

Beetje funky, beetje anders maar vooral heel gastvrij en het eten verrassend goed! Of je nu zin hebt in alleen een wijntje of in een viergangen diner, losjes aan de bar of aan een gedekte tafel. Hier bij Savage mag je lekker doen waar jij je op dat moment goed bij voelt. Wij kozen voor het laatste; een viergangen diner aan een gedekte tafel en genoten er van oesters bereid met zuurkool (ja echt!), langoustines met pompoen, geitenmelk en vadouvan, verschillende bereidingen van bloemkool waaronder geroosterde roosjes uit de oven, continu overgoten met een zalige notenboter. Botermalse kalfswang met een creme van peterselie wortel, verschillende paddestoelen en bramen. En sloten af met een plankje vol Hollandse kazen.

Restaurant Savage, Bruggestraat 4 Harderwijk

restaurant savage harderwijk

dingen ondernemen

De eeuwenoude binnenstad van Harderwijk, met zo’n honderd rijksmonumenten, is al een museum an sich. Al wandelend kom je onder andere langs de Onze Lieve Vrouwekerk waar onlangs indrukwekkende originele 16e eeuwse schilderingen achter dikke lagen wit pleisterwerk te voorschijn zijn gehaald. Ook de middeleeuwse ommuring van de stad is de wandeling al waard en op de Markt vind je in het vroegere stadhuis de allermooiste historische raadzaal die ik ooit zag!

  • LANDGOED STAVERDEN

Omdat zondag hier nog altijd een echte zondag is, bezochten we landgoed Staverden. Een prachtig ruim opgezet landgoed waar een bijzondere sfeer hangt. Stijlvol, chique en rustig. Het is de combinatie van de rijke historie, de karakteristieke stallen, de witte pauwen die er wonen en de prachtige tuinen die het een hele fijne plek maken voor het hele gezin. De gezellige brasserie op het landgoed, waar je heerlijk kunt aanschuiven voor een koffie met gebak, een fijne lunch, high tea of diner maakt je bezoek helemaal af. Wij namen plaats in de lichte luxe serre maar ook op het terras buiten, tussen de brandende vuurkorven leek ons een uitstekend plekje voor de lunch!

Landgoed Staverden, Uddelermeerweg 2 Staverden (Ermelo)

landgoed staverden
landgoed staverden
  • UDDELAER BIER

Jacques Brinkman, voormalig wereld,- en olympisch kampioen hockey, ruilde zijn stick in voor een paar prachtige glimmende brouwketels en heeft inmiddels in het koetshuis op het landgoed Staverden zijn eigen brouwerij. Wat uiteraard wel gebleven is zijn competitieve karakter dus het zal je vast niet verbazen dat hij ambitieuze plannen heeft voor zijn Uddelaer bier! De eerste stappen in de goede richting zijn in elk geval alvast gezet. Per jaar brouwen ze er inmiddels ongeveer 100000 liter en sinds kort is hun Uddelaer speciale alcoholvrije sportbier al verkrijgbaar bij de AH. In het historische koetshuis op het landgoed Staverden kun je met een bierproeverij in één keer kennis maken met hun hele assortiment. Je kunt natuurlijk plaats nemen naast de glimmende brouwketels maar helemaal bijzonder is een plekje zoeken in één van de authentieke paardenstallen.

Brouwerij Uddelaer, landgoed Staverden

brouwerij uddelaer
uddelaer bier
koetshuis paardenstallen uddelaer bier

SLAPEN in Harderwijk

Ondanks dat Harderwijk een hele aantrekkelijke plek is om te bezoeken zijn er relatief weinig hotelbedden. Vaak meren mensen aan met hun boot waar ze ook de nacht in doorbrengen of ze arriveren met een camper zo blijkt. Voor wie wel graag slaapt in Harderwijk is er in elk geval de charmante B&B SonneVallei. Mag het wat anoniemer dan is hotel Harderwijk met maar liefst 90 kamers een goede optie. Wij waardeerden vooral de enorme parkeerplaats, de ruimte op de kamer en het ongelofelijk uitgebreide ontbijtbuffet the day after!

Hotel Harderwijk op de Veluwe, Leuvenumseweg 7 Harderwijk

hotel harderwijk

Ben je op zoek naar nog meer tips op de Veluwe? Lees dan ook eens het blogartikel dat ik schreef over Ede in het Wildseizoen.

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s