Wijn wordt gemaakt door boeren en niet door deftige mensen met een aardappel in de keel. Dus waarom zou je zo ingewikkeld doen over wijn? Harold Hamersma laat met deze twaalfdelige online wijn cursus zien dat het ook anders kan!
Gewoon in duidelijke, klare taal wat heerlijk makkelijk wegleest. Hij schrijft het zo vermakelijk en leuk dat je blijft lezen. De kracht van wijnschrijver Harold Hamersma!

Wat kun je van deze online cursus verwachten?
• twaalf online hoofdstukken, die je op je eigen tempo kunt volgen
• Aan het eind van elk hoofdstuk een kennistoets
• Informatieve video’s van Harold Hamersma
• Vlotte schrijfstijl en voor iedereen te volgen
• Het leukste! 9 flessen wijn 0.75l in plaats van 9 kleine proefglaasjes
• Officieel wijnproefessional diploma na afloop
• Je eigen proefnotities op De Grote Hamersma
• Online, dus als de doos eenmaal thuis is, is de cursus op eigen tempo en gelegenheid te volgen
Voor wie is deze curus?
Harold Hamersma geeft zelf aan dat de wijncursus geschikt is voor mensen met lekkere dorst! Voorkennis is absoluut niet nodig. Maar ben je een professional dan kun je de cursus ook gebruiken als test voor je wijnkennis.

Bevindingen van Marielle
Ik heb de cursus doorlopen alle teksten lezen echt heerlijk weg. Lekker vlot, vermakelijk en makkelijk te begrijpen. Niet alsof je aan het studeren bent!
Dat het voor de beginner geschikt is, daar ben ik het zeker mee eens, maar het proeven is voor de professional of iemand met meer wijn kennis ook leuk en een opfrisser van je proeftechniek.
Al bestaat volgens Harold de wijnkenner niet. Tenzij je alle druiven, gebieden en zijn bijpassende regels uit je hoofd kent uiteraard. Hij noemt zichzelf daarom ook liefhebber in plaats van wijnkenner.
De theorie vind ik voor de mensen met meer wijnervaring vooral handig als theorie opfrisser. Iets dat nooit kwaad kan.
Mijn favoriete hoofdstuk, hoe kan het ook bijna anders, is het wijn-spijs hoofdstuk.
In hoofdstuk elf combineren ze het beste van beide werelden. Na mijn wijn-spijs opleiding op de Academie voor gastronomie van Peter Klosse ben ik ingrediënten en hun werking op wijn anders gaan bekijken. Zo leerde ik dat een snufje zout meer dan normaal al de wijn totaal uit balans kan brengen.
pinda’s zijn wijnmoordenaars, maar als je er pindasaus van maakt en je schenkt er een kruidige rosé bij, dan accepteren ze elkaar wel. (Harold hamersma)
kleine uitdaging voor thuis
Het leukste van de cursus is natuurlijk dat je nu met de juiste handvatten zelf aan de slag kunt gaan en de wondere wereld van wijn kunt gaan ontdekken.
Een leuke uitdaging om mee te starten is misschien wel deze. Eentje die ik zelf twaalf jaar geleden eens kreeg en nooit meer ben vergeten. Wat heb je nodig?
• frisse witte wijn (de Sauvignon Blanc uit de poefbox is hier bijvoorbeeld perfect voor)
• plakje banaan
• schijfje citroen
Neem een slokje van de wijn en proef goed hoe de wijn smaakt.
Neem nu een hapje van de citroen. Wat gebeurt er met de wijn?
Neem nog een slokje van de wijn, en daarna een hap van de banaan. Je zult zien hoe een ingrediënt de wijn enorm kan veranderen. Zowel in positieve als in negatieve zin!
Met lieve groeten,
Marielle @dametjedamen_proeft namens

— gekregen via Pitch PR —