Als kind bracht ik een paar keer een vakantie door aan de Belgische kust. Vakanties bomvol fijne herinneringen. Papieren bloemen maken en verkopen, visjes eten ´op restaurant´ en een skelter huren om eindeloos mee te scheuren over de boulevard. Omdat we zo ongelofelijk lang in het buitenland hebben gewoond is het er nooit echt van gekomen dit met mijn eigen gezin nog eens over te doen. Dus nu zich de kans voordeed vast eens met Edward een weekendje naar Oostende af te reizen twijfelde ik dan ook geen seconde en kwam terug boordevol fijne tips.

vistrap
De vissers van Oostende varen in de avond rond vijf uur uit om in de ochtend met hun vangst uit de Noordzee terug te keren. De eerste vroege vogels staan dan al te wachten om een portie verse garnalen of vis recht van het schip te kunnen kopen. En dat snap ik! Er mag hier uitsluitend verse, onbewerkte vis en `gernoaze` verkocht worden. Dat wil zeggen ook geen gepelde! Tenzij a la minute gepeld. Zo koop je ze glanzend en knisperend vers. Dat heeft echt niets meer te maken met de garnaaltjes die een retourtje Marokko erop hebben zitten om ze daar te laten pellen. Die keren vol conserveringsmiddelen terug. De Vistrap is dagelijks geopend, behalve op Kerstdag en Nieuwjaar. Of wanneer er storm op zee is geweest.
Tip van een local: haal een zak ongepelde garnalen bij de vistrap en pel en eet ze op een terras onder het genot van een Rodenbach.
Vistrap Visserskaai B-8400 Oostende
garnaalkroketten festival
Zoveel chefs zoveel recepten. Zoveel is ons wel duidelijk na het allereerste garnaalkroketten festival ever! Elf Oostendse restaurants streden er half oktober om de titel voor de ultieme Oostendse garnaalkroket. En dat mag je heel serieus nemen! Dat het leeft blijkt wel uit uit het feit dat het festival allang voor de datum uitverkocht was.
Alle deelnemende restaurants presenteren ter plaatse hun ambachtelijk bereide kroketjes. De één met een nog krokanter jasje en smeuigere vulling dan de ander. Natuurlijk moeten alle kroketten geproefd worden, en wie kan daar beter over oordelen dan de Oostendenaren zelf? Enfin, elf kroketten, wat biertjes en heel veel wijn later zijn alle publieksstemmen geteld. Daarna is het aan de professionele jury van Gault & Millau en Knack Weekend om ook hun oordeel te geven. Onze nummer 2 werd uiteindelijk de publieks nummer 1. Dus als je dan toch in Oostende bent dan vind je het winnende kroketje bij restaurant Brassi (in het casino). Het bijna winnende kroketje vind je bij restaurant Plassendale.
Garnaalkroketten festival vanaf nu elk jaar in oktober, Oostendse renbaan ook wel bekend als Wellington-hippodroom of Oostende Koerse.

Boek nu je overnachting via visitoostende.be en krijg tot 30 november 2021 bij je verblijf gratis garnaalkroketten in één van de deelnemende zaken.
the crystal ship
We huurden fietsen bij de lieve mensen van Nico Karts die je vindt op de boulevard en reden vervolgens van indrukwekkend streetart project naar indrukwekkend streetart project. En geloof me maar, daar kun je een fantastisch dagvullend programma van maken.
Ik heb me alleen serieus afgevraagd of het werk nou echt significant beter is dan bij ons in Breda, of dat het zo´n indruk op me maakte omdat het allemaal -voor mij dan toch- nieuwe werken waren! Maak je op voor een fietstour langs tientallen torenhoge murals op de zijkanten van flatgebouwen (en soms haast onopvallende interventies op de gevels van huizen), waarbij je de hele stad doorkruist. Vooral het komen op plekken die je anders nooit zou zien, de echte stad, het echte leven, vind ik dus een absolute verrijking als bezoeker.


James ensor huis
Wat een artiest naar mijn hart was die meneer Ensor uit Oostende. Niets of niemand uit zijn tijd is met hem te vergelijken. Kleurrijk, eigenzinnig maar vooral ook een tikkeltje bizar. Je blijft in zijn werken steeds weer nieuwe dingen zien.
Het James Ensor huis is het huis waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Hij maakte er veel van zijn inmiddels onbetaalbare kunstwerken. Je dwaalt er door zijn voormalige woning vol authentiek meubilair en reproducties op ware grootte en dat maakt indruk. Kamer na kamer krijg je meer inzicht in zijn achtergrond, stijl en overtuigingen. Zelfs als je net als ik, vooraf niets weet over deze markante Oostendenaar, een absolute aanrader!
James Ensor Huis Vlaanderenstraat 29 B-8400 Oostende


ETEN AAN DE OOSTENDSE KUST
Oostende heeft een breed aanbod aan restaurants en leuke plekken om te eten. Van hippe lunchbars tot klassieke restaurants en van mosselen tot de must eat garnaalkroket. Je vindt het allemaal in de Stad aan Zee. Wij hadden het genoegen aan te mogen schuiven bij twee Vlaamse uitersten. Het één fin du siecle chique, het ander ook traditioneel maar pittoresk haast.
- Botteltje
Niet twijfelen als je op zoek bent naar wat couleur locale! Bij `t Botteltje schuif je aan in zo´n heerlijk donker decor waar je werkelijk ogen tekort komt. Met op de kaart typisch Vlaamse gerechten als stoverij, zacht gegaarde varkenswangetjes, steak tartaar, Oostendse vispannetjes en uiteraard ook garnalenkroketjes, En dat alles in een misschien wel romantisch, pittoresk kader. Botteltje heeft bovendien de grootste selectie van bieren aan de Belgische kust
Botteltje Louisastraat 19, B-8400 Oostende

- Restaurant Marina
Gek van de luxe Italiaanse keuken, hagelwit tafellinnen, mooie wijnen en een deftig ontvangst? Dan kan restaurant Marina zo maar eens een heel goed idee zijn! Het herinnerde ons onmiddellijk aan de chique eetcultuur uit onze jaren in Brussel. Hier in Nederland kennen we dat eigenlijk niet meer, maar bij Marina is uiteten gaan nog echt een kwestie van goed gekleed gaan, ingetogen genieten van excellent eten en drinken en bediend worden door keurig correcte obers. Precies zoals ik het, als half Vlaamse, van huis uit heb meegekregen!
Restaurant Marina Hendrik Baelskaai 7a, B-8400 Oostende

Internationale Fotobiënnale Oostende
Veel indrukwekkende fotografische werken versierden dit jaar voor het eerst verschillende binnen,-en buitenlokaties in Oostende. Je zou het een parcours kunnen noemen van verrassende exposities met werk van dertig ongelofelijk getalenteerde fotografen. Dwars door de stad, van Fort Napoleon tot aan Mu.ZEE.
De eerste editie vond plaats van in september en oktober van dit jaar en zal volgend jaar vast weer rond dezelfde periode weer terugkeren! Wij bezochten onder andere de expositie van Marc Lagrange op de Oosteroever in Fort Napoleon en nam zelfs een fotoposter mee terug voor thuis. Wat een prachtig werk!
In dit historisch fort is altijd wel iets te doen dus check voordat je gaat altijd even hun website. Je komt er in elk geval eenvoudig met de gratis overzetboot. Je vindt de overzetboot op de Visserskaai ter hoogte van het Vissersplein. Vanaf de afstapplaats bij het Maritiem Plein op de Oosteroever is het nog geen kwartier wandelen tot aan het fort.


Slapen in oostende
Oostende is net als het welbekende Knokke een aantrekkelijke badplaats om de weekenden of vakanties door te brengen. Minder druk bezocht dan Knokke, maar met ruim voldoende aanbod qua hotels of charmante B&B´s. Vlak achter de boulevard weet ik inmiddels een fijne plek om je kamp op slaan: Hotel Cocoon . Het voelt, als ik het een naam mag geven, een beetje riviera maison. Lichte mediteraane kleuren, veel riet en bedrukte kussens en manden. Het ontbijt is fantastisch. De lokatie is perfect met alle horeca en bezienswaardigheden binnen handbereik en parkeren doe je ondergronds op steenworp afstand.
Mag het toch nog iets chiquer zijn, dan is het zusje van Hotel Cocoon, Andromeda met zicht op zee vast een fijne keuze.
Hotel Cocoon Van Iseghemlaan 21 – 25 B-8400 Oostende

Met lieve groeten,

— in samenwerking met Visit Oostende —