de veluwe in de herfst

het wildseizoen: jagerstrots uit Ede

Kende ik Ede eigenlijk alleen in één adem als Ede-Wageningen -met name van het gelijknamige station en de universiteit- blijkt Ede zowaar dé plek bij uitstek om van wild te genieten. Je wandelt er zo de uitgestrekte bossen in, waar je met een beetje geluk naast hazen ook wilde zwijnen, edelherten en reeen tegenkomt. En er zijn meerdere restaurants in Ede, die heerlijk eerlijk duurzaam wild serveren uit hun eigen spreekwoordelijke achtertuin.

Beschermen en beheren

Een weekendje richting de Veluwe in het najaar is een goed idee. Niet alleen omdat de Veluwe dan op haar allermooist is, maar zeker ook omdat het wildseizoen weer is aangebroken. Ik ontmoette in Ede de bevlogen wildbeheerder Leendert Houweling voor een mooie boswandeling. Geboren naast de heide, gebakerd door de de herten, gevoed door de wilde zwijnen en grootgebracht door dieren in het wild, zoals hij zelf zijn liefde voor zijn vak omschrijft. Hij is één van de officiele wildbeheerders die ons land rijk is en is verantwoordelijk voor de juiste balans in zijn gebied.

Want een boswandeling maakt iedereen weleens maar het wordt natuurlijk pas echt een bijzondere wandeling als je weet waar je op moet letten. Leendert laat je het bos ervaren door zijn ogen. Hij leert je dingen zien die je zelf nooit op zouden vallen, zoals eetsporen of pootafdrukken. Hij laat je het bos zien, horen, voelen en ruiken. `Oogsten doen we alleen van overvloed´, legt hij het jagen in sympathieke woorden uit. We beschermen en beheren. En dat mag er voor een buitenstaander misschien wreed uitzien maar het is natuurgetrouw en zelfs nodig. Teveel wild in een gebied kan namelijk zorgen voor te weinig voedsel, waardoor wild een nare hongerdood sterft. In het andere geval gaan ze steeds meer de woonwijken in op zoek naar voedsel en veroorzaken ze verkeersongevallen en schade aan gewassen van boeren.

om wild te spotten ga je best aan het begin van de avond. Draag onopvallende kleding. Neem een verrekijker mee en ga alleen of in hele kleine groepjes.

RESTAURANTS met lokaal wild op het menu

Dus had ook ik voorheen toch nog wel een beetje moeite met het eten van wild, na de ontmoeting met Leendert voelt het juist als de meest eerlijke, duurzame en bewuste keuze die je kunt maken als je voor vlees kiest! Je weet dat het wild een fantastisch leven heeft gehad en je kent de reden en de plek. Dan kun je echt zonder schuldgevoel ergens aanschuiven hoor! Om eens lekker te genieten van Ede´s wild.

Meerdere restaurants in Ede bieden wildmenu s aan. Zo wordt onder andere Planken Wambuis genoemd. Een nostalgische herberg in een modern jasje, dat je vlak naast de snelweg vindt maar wel midden in de natuur ligt. Het schijnt er binnen ook helemaal Veluwe te ademen. Ook wordt Eetkamer Lamens genoemd, waar gewerkt wordt volgens de nieuwe Nederlandse kookstijl. Helemaal van deze tijd met Nederlandse producten, liefst van boeren (en jagers) uit Ede en omgeving. Als laatste noem ik ook gauw nog even restaurant Pomphuis in Ede. Nog zo een klassieker daar!

Zelf schoof ik met Leendert (en een goede vriendin van mij) aan bij Restaurant Stam aan de rand van het Edese bos. De ideale basis voor een lange wandeling. Er is een ruime parkeerplaats en in één keer oversteken zit je al tussen het fijne groen.

Na de wandeling kun je er heerlijk ongedwongen aanschuiven voor een lunch of een borrel. Het diner daarentegen wordt iets chiquer ingestoken maar ook dan blijft het belangrijk dat iedereen zich vooral welkom en heel erg thuis voelt. Het chiquere zit hem dus meer in het soort gerechtjes. Zo aten wij er fazantenpaté met vossenbessen compote, knolselderij met gegrilde kingboleet, hert wellington en een creme brulee van kastagne. De twee sympathieke broers, die vlak na de opening gelijk weer mochten sluiten, hebben gelukkig vertrouwen en zin in de toekomst! Zo barsten ze van de plannen om het restaurant langzaam maar zeker helemaal naar eigen smaak vorm te geven. Het zou me dan ook niet verbazen als je straks aan hele andere tafels zit, of op andere stoelen dan ik nu!

Nog niet genoeg tips?

Dan ga ik toch nog lekker even door! Want mijn lijstje met restaurants houdt natuurlijk niet op bij wild… Zo krijg ik van mijn instafriends het vriendelijke doch dwingende advies zeker eens aan te schuiven bij Restobar Catcher in het centrum van Ede. Deze restobar vind je in het oude Marnix College en geeft je, zo is me verteld, een trendy huiskamergevoel met veel groen. De Chef, Remco komt oorspronkelijk uit Ede en is nu –gelukkig volgens velen- terug op het nest.

En dan is er nog Smaakpark wat helemaal iets bijzonders lijkt te zijn. Je vindt het op het terrein van de voormalige Mauritskazerne. Het oorspronkelijke idee was om een zelfvoorzienende kookstudio te openen. Nu, 10 jaar later staat er door een samenwerking met de gemeente, een complex van wel 7000m2 groot dat aanvoelt als een foodfestival! Prima voor een dagvullend programma dus. Zeker omdat de oude barakken op het terrein zijn omgetoverd tot kleine ateliers. Zo vind je er bijvoorbeeld ook Jorisbrood , die lokaal bekend staat om zijn onweerstaanbare versgebakken zuurdesembroden!

And last but not least wil ik toch ook nog de winkel van Leendert genoemd hebben! Hij heeft niet alleen een fysieke winkel in Ede waar je hem met een beetje geluk aan het werk ziet als preparateur (lees: als hij een dier aan het opzetten is). Een hobby die hem al vanaf jongs af aan fascineert. Maar hij heeft nu ook een web winkel waar je 24 uur per dag wild kunt bestellen en door heel Nederland geleverd kan krijgen.

Fantastisch natuurlijk …maar laat het vooral geen reden zijn om niet naar Ede te gaan!

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met Bezoek Ede

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s