duitse wijn uit het ahrdal

en toen ontdekte ik het ahrdal…

Het Ahrdal, het grootste aaneengesloten wijngebied van Duitsland met adembenemende vergezichten. Nooit geweten dat het op slechts twee en een half uur rijden van Breda zo prachtig is! Overal waar je kijkt terrassen vol druivenranken op gevaarlijk steile hellingen. Een prachtig glooiend landschap in een vallei waar de druiven perfect gedijen dankzij het vele leisteen. Deze steen houdt namelijk de warmte van de zon lang vast en geeft de wijn een hele fijne mineraliteit mee.

Dwars door deze vallei stroomt de zachtmoedige Ahr. Slechts 20 cm diep en 15 meter breed maar zelfs een pittoresk riviertje kan ineens verwoestend zijn. Want als je beter kijkt, zie je tussen de wederopbouw door, nog het verdriet, de rouw, de enorme schade en ravage na de allesverwoestende overstroming in juli…

Twee dagen verkenden we de omgeving en ik nam een aantal fijne tips voor jullie mee terug. Want je zou toch alleen al door de verwoestende overstroming alleen nog maar Duitse wijn drinken? Heb je nog een betere prijs kwaliteit verhouding dan bijvoorbeeld bij Franse wijnen ook!

1. Rotweinwanderweg 

Zoals gezegd is dit is het grootste aaneengesloten wijngebied van Duitsland (40km) met zulke steile hellingen dat er geen machine gebruikt kan worden (noch plukkers met hoogtevrees trouwens). Het verklaart voor mij maar weer waarom je voor echte mooie wijnen altijd meer betaalt dan wat wij gewend zijn in de supermarkt.
Je kunt er de prachtige rotweinwanderweg lopen en af en toe onderweg stoppen voor een hapje en een drankje. Ik heb me bovendien laten vertellen dat je in de nazomer ook bij kraampjes in de wijnpercelen verschillende wijnen kunt proeven. De wijn die je goed bevalt, haal je heel eenvoudig de volgende dag in het dal bij het betreffende wijnhuis op. En heb je genoeg gelopen? Er gaat altijd een treintje terug…tenminste als de weggeslagen spoorweg weer hersteld is


2. Weingut Kriechel 

Er zijn meer dan 100 goede wijnmakers in het Ahrdal maar geen enkel wijnhuis is zo thuis in de frühburgunders als bij Kriechel. En laat dat nou precies de reden zijn dat ik ging! We werden ontvangen in de kelders waar nog altijd, zelfs 4 maanden later, modder en zand wordt teruggevonden. Machines, electra, wijnvaten vol prachtige wijn….niets is ontkomen aan de kracht van het water. Wat er wel gered kon worden staat inmiddels hoog en droog. Flessen vol modder die verkocht worden als Flutwein en een aantal houten vaten. Uit één van deze vaten proefden we een fantastische houtgelagerde Fruhburgunder 2019 en leerde ik dat de smaak zich nota bene nog mooier zal ontwikkelen, eens gebotteld en de tijd gegeven.


3. @deconinckwines 

Niet echt een tip (alhoewel, hij voert een indrukwekkend assortiment Duitse wijnen uit dit gebied) maar zeker een vermelding waard. Dankbaar voor de fantastische voorselectie van Maurice nadat ik hem twee jaar terug al vertelde hoe nieuwsgierig ik was naar het verhaal achter de Pinot Madeleine. Het eigenwijze, kortgedraaide, veeleisende druifje (in Duitsland frühburgunder genoemd) dat eenmaal in de fles, voor fenomenale wijnen zorgt.


4. Hotel Hohenzollern

Ontwaken en culinair genieten op de allermooiste plek van het Ahrdal? Check dan in bij Hotel Hohenzollern Een beetje oubollige Duitse chique is het wel maar dat is, geloof mij maar, ook precies wat het moet zijn als je er bent. Het uitzicht is fenomenaal, de service heel correct en vriendelijk en wat er daar uit de keuken komt is verrassend goed. Vraag, om het plaatje helemaal af te maken maar eens naar de wijnkaart. Een boekwerk waar het boek van Sinterklaas niets bij is! Boordevol lokale wijnen.


5. Weingut Kloster Marienthal

Voor de allerbeste flamküchen van het gebied wandel je dwars door dit wijn wonderland’ naar Weingut Kloster Marienthal
Eenmaal daar ben je niet alleen op een prachtige lokatie maar kun je dankzij hun glaasjes van 100ml rustig meer dan 1 wijntje uit hun gaarden proeven, zonder dat je rollend weer de berg terug omhoog moet.

6. Neuenahrer Brauhaus

Zelf word ik er -ondanks verwoede pogingen- niet erg warm van toch mag deze tip niet ontbreken. Want in het dal wordt natuurlijk niet alleen maar wijn gedronken! We schoven aan bij Neuenahrer Brauhaus bestelde curry bratwurst mit weizenbier en ik geloof niet dat ik me ooit eerder zo Duits gevoeld heb!

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s