rendang recept

Rendang met gevoel

Vooral toen ik nog wat jonger was werd me vaak gevraagd of ik toevallig Indonesische roots had. Het zullen mijn grote bruine ogen geweest zijn.. Roots heb ik namelijk nooit kunnen vaststellen maar mijn liefde voor hun keuken wel.

Gisteren maakte ik voor het eerst zelf rendang. Het recept vond ik in het boek Just cook it van Sergio Herman, die het weer kreeg van een gast met Indonesische roots. Ik vroeg tijdens het koken wel even maestro De Rozario * om tips toen ik desalniettemin even vastliep. ´Gewoon op je gevoel. Ik kijk ook niet hoe anderen het doen. Dat moet jij ook doen´.

Kijk, daar heb ik wat aan. Rendang met veel gevoel is het geworden dus. Een uur of vier shoppen, een uur of vier werk en al je gevoel erin…maar dan heb je ook een rendang van het type hartverwarmend!

Ingredienten

 • 2 uien gesnipperd
 • 6 tenen knoflook geperst
 • 1 theelepel trassi
 • Olijfolie om in te bakken
 • 3 kemirinoten, gepoft en gehakt
 • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
 • 1 eetlepel gemalen komijn
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2 eetlepels sambal oelek
 • 1 theelepel tamarindepasta
 • 3 stengels citroengras, geplet en gestrikt
 • gember, 3 centimeter geschild en geraspt
 • laos (Galanga), 2 centimeter geschild en geraspt
 • 6 kaffir limoenblaadjes
 • 450 gram kokosmelk (400 gram voor de rendang, 50 voor de afwerking)
 • 50 gram kokosrasp
 • 2 salamblaadjes
 • 800 ml jus de veau, ingekookt tot de helft
 • 1 kilo rundstoofvlees
 • zout en versgemalen peper
 • 1 eetlepel chilivlokken
 • 5 takjes koriander, grof gehakt
just cook it
kookboek sergio herman

Bereidingswijze

Laat de jus de veau rustig tot 400 ml inkoken. Snipper intussen de ui, ontvel de knoflook, pof de kemirinoten (10 minuten in de oven op 160 graden), plet het citroengras en leg er een strikje in, schil de gember en de laos en zorg dat je de rest van de smaakmakers tot aan de jus de veau uit de ingredientenlijst klaar hebt staan. Leg alvast een knoflookpers klaar, een maatbeker, een groot mes, een eetlepel, een theelepel en een rasp.

Stoof de gesnipperde ui, geperste knoflook en trassi aan in olijfolie. Voeg de rest van de ingredientenlijst tot en met de jus de veau en laat een uur pruttelen. Zo kunnen alle smaken rustig samen komen.

Zet een bakpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Voeg nu de olie toe, bak het stoofvlees in delen aan en kruid met zout en peper.

Voeg het stoofvlees toe aan de rendang en laat minimaal drie uur zachtjes trekken tot het vlees boterzacht is en de saus mooi gereduceerd. Schep het vet uit de saus, haal het citroengras en de salamblaadjes eruit en serveer met 1 eetlepel chilivlokken, verse grof gehakte koriander en 100 gram kokosmelk.

…En dan in één streep de hemel in!

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s