spareribs ollie schuiling

pittige ribs met zoete lak van Ollie Schuiling

De lat lag behoorlijk hoog snap je wel als je naar de foto kijkt die ik ontving (´dit is de bereiding zoals we het in het restaurant doen´..oh my!). Maar goed. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat jullie straks allemaal bij mij komen eten haha. Dit fantastische recept voor pittige ribs met een zoete lak kreeg ik van toptalent Ollie Schuiling van Kasteel Heemstede. De lat lag trouwens niet alleen hoog qua looks…De instructiefilmpjes die Ollie speciaal voor me opnam via Instagram waren namelijk na één keer kijken ´verschwunden´ maarrrr dankzij de skills van the hubs durf ik te zeggen dat we qua smaak en garing in elk geval dik geslaagd zijn!

varkensnek ollie schuling

Ingrediënten

Rub

– 25 gram chilivlokken

– 50 gram jeneverbes

– 50 gram gedroogde knoflookpoeder

– 20 gram korianderzaad

– 300 gram zwarte peper bolletjes

– 375 gram rietsuiker

– 375 gram grof zout

tip: halveer de hoeveelheden. afhankelijk van hoeveel ribs je wil maken natuurlijk maar wij hebben met deze hoeveelheid rub genoeg voor een heel jaar : )

Lak

– 125 gram rietsuiker

– 500 gram Heinz ketchup

– 100 gram appelbalsamico

– 75 mililiter sojasaus

– 125 gram honing

bereidingswijze

Rub

Puls de specerijen kort (zodat de structuur lekker grof blijft) in de thermomix of Vitamix. Et voilá, je rub is klaar voor de spareribs! ´Je mag er echt flink veel van op je ribs smeren voordat je ze mooi strak inpakt in de aluminium folie´ zegt Ollie erover.

tip: het is heel belangrijk om de ribs heel goed strak in te pakken zodat er geen vocht uit kan lopen tijdens het gaarproces.

Gaar ze dan langzaam in de oven tot 120 graden zodat je de botten er makkelijk uit kunt trekken. Reken op ongeveer vier uur totdat ze de temperatuur gehaald hebben. Wij hadden de oven op 130 graden gezet en hielden de temperatuur met een vleesthermometer nauwlettend in de gaten. Zijn de botjes eruit dan kun je ervoor kiezen de ribs eerst te snijden en dan te lakken. Of lak de ribs in zijn geheel.

spareribs ollie schuiling

Lak

Neem een steelpan met een dikke bodem. Karamelliseer de suiker langzaam met je appel balsamico (verkrijgbaar bij de Hanos) al roerend op een laag vuurtje. Roer daarna de ketchup, sojasaus en honing door de gekaramelliseerde suiker. Wacht tot het geheel gereduceerd is tot ongeveer de helft.

Als je lak klaar is smeer je de ribs rijkelijk in en grill je ze nog even kort na (onder de grill of in de oven met grillfunctie). Et voila!

tip: het is Heel belangrijk dat je de rib-rub en de lak rijkelijk gebruikt. alleen Zo krijg je het allerbeste resultaat!

Ollie´s rechterhand bij Kasteel Heemstede, sommelier Koen van der Plas, die nota bene dit jaar door Michelin werd uitgeroepen tot sommelier van het jaar, raadt aan er een ´dikke, vette ,volle, ordinaire Syrah uit de Rhône´ bij te drinken. Zijn beschrijving alleen al is voor mij voldoende onmiddellijk een fles te bestellen haha, Hij noemt als suggestie de rode wijn van David Reynaud, Saint Joseph (18 Euro)

Eet smakelijk! Dit kan jij namelijk ook!

Met lieve groeten,

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s