brabant wijnland

Brabantse wijn

De uitbraak van Corona heeft gelukkig ook mooie dingen gebracht. Zo is er door toerisme in eigen land ineens ook veel meer belangstelling voor Nederlandse wijn. En terecht, want Nederlandse wijn wordt echt steeds beter. Door de warme zomers kunnen druiven langer rijpen. Nieuwe, speciaal ontwikkelde druivenrassen zijn steeds beter geschikt voor onze grond en klimaat. Én de wijnmakers krijgen steeds meer ervaring.

Limburg staat nog altijd bovenaan als grootste wijn producerende provincie, gevolgd door Gelderland. Maar daarna, als derde, pronkt en schittert ons Brabant! Wijnjournalist bij het NRC, Esmee Langereis vertelt over Brabant als wijnland en neemt ons mee langs een doorsnede van wat er ´hier´ voor lekkers verkrijgbaar is.

wijngaard de linie Brabant wijn

Wijngaard de Linie

Van oudsher is er veel veeteelt te vinden in Brabant. Niet zo gek want onze hele provincie is eigenlijk één grote zandvlakte. Pas midden jaren zeventig beginnen pioniers als Marius van wijngaard de Linie in Made voorzichtig met wijnstokken. ´De onwaarschijnlijkheid van Nederlandse wijn motiveerde me de beste wijn te maken die maar mogelijk was´ zegt hij er zelf over. Inmiddels, veertig jaar en vele gouden medailles later, heeft hij het stokje overgedragen aan Rudy en Quirien. Zij zetten de klassieke traditie voort en de deuren voor iedereen open.

Bezoek eens een wijndomein! Vaak gelegen in een prachtige omgeving en allemaal uniek. Via Visitbrabant vind je een aantrekkelijk overzicht

De wijngaard is klein. Op slechts 1 hectare grond verbouwen ze 4000 wijnstokken. ´Hoe meer je er naast elkaar zet, hoe meer ze hun best moeten doen. Wortels moeten dieper en halen dan andere voedingstoffen uit de bodem wat zorgt voor een betere kwaliteit´, legt Esmee uit.

We proeven De Linie Witte Landwijn 2019 (11,00Euro). Een blend van zeven klassieke rassen waaronder Riesling, Gewurtztraminer, Pinot blanc en Pinot noir. Toegankelijk en gelijk aangenaam met een hele mooie lichte kleur. De keuze voor Gewurtztraminer geeft de wijn een bloemig karakter. Daarnaast ruiken we een beetje citrus, licht tropische accenten als ananas en passievrucht.  Ideale wijn voor in de zomer maar ook prima te schenken bij een voorgerecht met vis of bij een salade. Verkrijgbaar via hun webshop of via nederlandsestreekwijnen.nl

Wijngaard De Linie
Esdoornlaan 42
4921 DV Made (Noord-Brabant)

domaine de brabantse wal

Waar de Linie fervent fan is van klassieke rassen als Pinot Noir en Riesling, kiezen ze bij Domaine de Brabantse Wal uitdrukkelijk voor moderne (witte) druivenrassen. Denk aan druiven als Juaniter, Solaris en Souvignier gris.

Paul Bosse begint in 2011 met zijn wijngaard in het Zuid Westelijkste puntje van Brabant, op 1 hectare wat oorspronkelijk productiebos was. Een humusrijke grond is uiteraard niet ideaal voor druiven. Om de grond armer te maken en te ontzuren bewerkte hij daarom na het rooien de grond met kalk en kruiden. In 2012 plant hij zijn eerste stokken met het jaar erop een eerste oogst van slechts een paar flesjes. Wanneer hij het jaar erna, in 2014 de Limburgse wijnmaker Stan Beurskens erbij haalt, sleept hij gelijk een bronzen medaille binnen…. een ´Klein Wonder´.

We proeven Klein Wonder 2019 (20 Euro). De duurste van de vier door de houtlagering. Gemaakt van hoofdzakelijk Souvignier Gris. Deze mooie aromatische droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en in de afdronk een licht bittertje. De kleur in het glas is licht goudgeel en de neus ruikt een beetje vanille en karamel tonen. Deze Souvignier Gris komt het best tot zijn recht aan het begin van een groot menu of bij een gerecht met bijvoorbeeld kreeft, rauwe, vette vis. Een stukje makreel of mooi stukje zeebaars. Klein Wonder is verkrijgbaar bij Gall & Gall in Hoogerheide en in Halsteren en via de wijngaard zelf.

Speciaal voor de feestdagen maakte michelinchef Pieter Bosters van restaurant Mijn Keuken* in Wouw een gerecht met oosterschelde paling dat perfect combineert met Klein wonder. het recept vind je via deze link 

wijn spijs combinatie

Ikzelf maakte er ook een gerecht bij met Oosterschelde paling maar hield het iets eenvoudiger dan Pieter met een olie van tuinkers, doperwtjes, verse geitenkaas, croutons en cressen.

Domaine de Brabantse Wal
Heuvelweg 5
4641SC Ossendrecht

domaine d´heerstaayen

Domaine d´Heerstaayen

Eén van de andere pioniers is Peter de Wit. Voorheen docent Frans, die in 1979 startte met de aanleg van een wijngaard in het Markdal (Ulvenhout). Sinds 1998 is vlakbij de wijngaard een boerderij betrokken waar ook een kleine wijngaard is aangeplant. Hier wordt de oogst binnen gehaald en volledig biologisch verwerkt. Ook Peter is van de ´oude stempel´ en verbouwt enkel klassieke rassen als Riesling, Pinot Gris en een enkele blauwe druif.

De orangerie, de wijngaard en de tuinen zijn fantastisch mooi. daarom alleen al een bezoekje waard!

Als hobbyist maakt hij maar een paar honderd flesjes wijn per jaar maar hij is een enorme inspirator voor andere wijnmakers omdat hij al zo lang bezig is. Ervaring is belangrijk in de wijnbouw. Hoe meer ervaring hoe beter je je wijngaard kent. Hoe beter je weet welke druiven het wel en welke het niet goed doen.

We proeven Pinot Gris 2018 (12,50Euro). In het glas een wijn die donker is van kleur. Diep diep geel. Dit komt omdat de druiven laat geplukt zijn, wat zorgt voor het honing acacia achtige aroma. Hele rijke, mooie droge wijn waar niet veel restsuiker meer in zit, al geeft hij de indruk zoet te zijn. Nootachtig, bijna sherry-achtig. Een mooie match bij de Aziatische keuken wordt er getipt. Of bij een stukje gedroogde ham. Verkrijgbaar bij een aantal lokale slijterijen in Breda (als Plaisir du vin of Wijnhuis Oktober) of via de wijngaard zelf.

Domaine d´Heerstaayen
Markweg 6
4856 AC Strijbeek

Dassemus

Met vier hectare is biologische wijngaard Dassemus de tweede grootste wijngaard van Brabant. Multitalent Ron Langeveld, een wiskundige die zelfs ooit roeikampioen was, richt zich hier met zijn vrouw Monique volledig op moderne rassen. Ze werken volledig biologisch en verwachten volgend jaar zelfs biodynamisch gecertificeerd te zijn. Op zoek naar een niche is hij dit jaar begonnen met het maken van natuurwijn. Een leuke verrassing in de proeverij dus, de natuurwijn van Dassemus die we gaan proeven!

Het kleine kevertje op het etiket is de pyjamaschildwants, die daar in de wijngaard woont.

We proeven Rode Wilde 2019 (14 Euro). Gemaakt van handgeplukte Rondo en Baron druiven uit Chaam. De druiven worden spontaan vergist, een jaar gerijpt op gebruikte eiken barriques en daarna zonder sulfiet gebotteld. Het resultaat? Een speelse, enthousiaste puur natuur wijn! Als je hem ruikt springt het fruit bijna je glas uit met vooral de geur van kersen. De kleur in het glas is dieppaars. ´Dit is wijn die je prima al kunt inschenken zonder dat je er al een gerecht bij hebt bedacht´, zegt Esmee ´…al heb ik dat bij heel veel wijn´ voegt ze er lachend aan toe. Qua wijn spijs combinaties bij deze kruidige, fruitige wijn komen we samen uit op charcuterie, eendenborst, gerookte kaas of een mooi dessert met chocola. Wilde Rode is verkrijgbaar bij Dassemus zelf en bij Boerderijwinkel Van Haperen op de Rith in Breda.

Wijngaard Dassemus
Dassemusstraat 5
4861 TG  Chaam

En dan nog even dit…

´Het kan zijn dat hij morgen muis heeft´, zegt Esmee tussen neus en lippen door over de fantastische natuurwijn van net. Muis? Even denk ik dat ik het verkeerd verstaan heb maar muis is, zo blijkt, een wijnfout die zorgt voor een dode muizen smaak. Het kan gaan en het kan komen. Niemand weet precies hoe het kan.

MUIS KAN JE NIET RUIKEN. MUIS PROEF JE PAS NA 5 TOT 20 SECONDEN.

Proeven of jouw wijn muis heeft? Schenk de wijn in, neem een slok en wacht een paar tellen. Als hij muis heeft komt er na 5 tot 20 seconden een doden muizen smaak vrij. Een klein beetje sulfiet is al genoeg om muis tegen te gaan maar natuurwijn maakt geen gebruik van sulfiet. Een heel exclusief mysterieus natuurwijnkwaaltje dus!

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s