kerstrecept voor kleine gezelschappen

Éénpansgerecht voor kerst

Een enorme kerstkalkoen lijkt dit jaar iets minder relevant nu we Kerst enkel in kleine bubbels mogen vieren. Misschien dat dit een oplossing is: botermalse gekruide kip met regenboogworteltjes, aardappeltjes van Nederlandse bodem en gekarameliseerde cranberries. Een goodlooking, heerlijk éénpansgerecht die je in iets meer dan een half uur op tafel zet.

ingredienten

 • 3 kippendijenfilets met vel zonder bot
 • 6 gekleurde vastkokende aardappeltjes (opperdoes, roseval,…)
 • 4 regenboogwortels
 • 1 citroen
 • 240 ml witte wijn
 • peper en zout
 • Voor de kruidenboter
 • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 2 takjes verse salie
 • 1 citroen
 • 1 mandarijn of clementine
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Peper en zout
 • Voor de cranberries
 • 100 gram cranberries
 • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
 • 1 eetlepel balsamico azijn

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de roomboter in blokjes en doe deze in een kom. Voeg nu de fijngehakte rozemarijn en salie, geperste sap van een halve citroen, de raspte schil van de mandarijn, twee geperste teentjes knoflook en twee eetlepels olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout en zet goed door elkaar.

Smeer de kippendijen aan beide kanten ruim in met de boter. Zet een gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur, wacht tot de pan goed warm is en braad de kippendijen op het vel 5 minuten. Draai ze om en braad ook de andere kant 5 minuten zodat ze rondom goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze even apart. Halveer de aardappeltjes en de wortels, breng op smaak met zout en peper en bak ze in pan waar je zojuist de kip in hebt bereid. Is de boter te hard gegaan bij het braden van de kip. Maak dan de pan even schoon en begin met nieuwe kruidenboter. Laat de aardappeltjes en de wortels ongeveer vijf tot tien minuten bakken in de boter zodat ze al een beetje garen. Regelmatig omroeren. Voeg nu de wijn toe en laat ongeveer 10 minuten staan zodat de wijn wat kan inkoken.

kerstrecept

Meng intussen de cranberries met één eetlepel balsamico azijn en één eetlepel bruine suiker.

Leg nu de kippendijen in de pan bovenop de aardappeltjes en wortels, Halveer een citroen en pers beide kanten over het geheel uit. (Laat de leeg geperste helften ook in de pan). Verdeel de cranberries erover en zet de pan nog 25 minuten in de voorverwarmde oven. Ik serveerde het met een vers takje rozemarijn voor een extra ´christmas touch´.

Merry Christmas!

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s