´Verrek! Ik kan het zelf ook! Zelf bitterballen maken!´, schreef ik op Instagram toen ik onlangs voor de eerste keer aan de slag ging met een bitterballenrecept van Ilona , alias de bitterballenkoningin. Ze zei me altijd al dat ik het in me had maar ik heb echt vol verbazing naar mijn eigen kunsten gekeken.
Deze smaakcombinatie die ik van haar met jullie mag delen uit haar bitterballen boek (fotocredits: Debbie Bodewes) bedacht ze al bladerend door de Smaakbijbel van Niki Segnit. De combinatie van saffraan & garnalen en vervolgens die van saffraan & anijs bracht haar op het idee om ze te combineren in deze knallende garnalenbitterbal.
Ingredienten (voor 60 bitterballen)
- 4 gram gelatine
- 1 gram saffraan
- 50 ml melk
- 75 ml pastis
- 90 gram boter
- 120 gram bloem
- 200 gram visbouillon, afgekoeld
- 400 gram roze garnalen, fijngehakt
Tip: vanaf 16 november tot eind van het jaar is haar bourgondische bitterballenboek tijdelijk maar 19,95 Euro!

bereidingswijze
1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
2. Stamp de saffraandraadjes fijn en laat ze even weken in de melk, zodat de gele kleur vrijkomt. Meng de saffraanmelk vervolgens samen met de pastis door de visbouillon.
3. Smelt de boter in een kleine hapjespan of grote steelpan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat het gedurende 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
4. Voeg de afgekoelde bouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende en ietwat glanzende massa. Laat het nog een minuutje doorgaren. Haal vervolgens de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout.
5. Voeg de fijngehakte garnalen aan de pan toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef, en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Laat de salpicon in een platte ovenschaal, afgedekt onder plasticfolie, afkoelen.
Plaats de ovenschaal in de koelkast om te laten opstijven, bij voorkeur een hele nacht.
Tip: vervang de Pastis gerust door eenzelfde hoeveelheid van een andere anijslikeur zoals Arak, Raki of Ouzo voor een kleine variatie
Bitterballen portioneren, rollen, paneren, invriezen en frituren
Nadat je de salpicon ( = bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven is het tijd om er daadwerkelijk bitterballen van te maken.
Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes.
Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje.
Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard.
Doe dit los van elkaar zodat ze niet vastvriezen.
Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C.
Zo en vanaf nu dus nooit meer kant en klare…goed dan…alleen nog in de worst kaas scenario : )
Met lieve groeten,

Kan ik ook visfont gebruiken in plaats van bouillon
LikeLike