Myra Madeleine

Het eetdagboek van Myra Madeleine

Nu.nl vroeg me onlangs eens een eetdagboek bij te houden op een willekeurige dag. Het werd een willekeurige donderdag die eigenlijk opvallend representatief bleek voor mijn eetpatroon…

De 48-jarige Myra Madeleine is foodwriter (online en print). Ze woont met haar man en drie kinderen in Breda.

Het eetdagboek van Myra Madeleine

  • Ontbijt: 2 koffie zwart
  • Tussendoor: proeven van een luchtige soufflé met geitenkaas uit de oven om zeker te zijn dat mijn recept en smaken kloppen voor een publicatie
  • Lunch: kommetje parelcouscous salade met zelfgemaakte kruidenpesto, geroosterde noten en fetakaas
  • Tussendoor: hasselback flespompoenen met hete honing proeven voor een diner dat ik aan het uitwerken ben voor mijn blog rond het thema Thanksgiving om zeker te zijn dat mijn recept en smaken kloppen.   En twee gele kiwi´s.
  • Avondeten: ribeye, aardappeltjes uit de oven (met knoflook, tijm en rozemarijn) en een ratatouille (gestoofde aubergine, courgette, paprika, ui) met een glas rode wijn en een glas bruiswater
  • Na het eten: twee stukjes Franse kaas met stokbrood en nog een half glaasje rode wijn
  • Drinken: bruiswater

Ontbijt je niet?

Al jaren niet. Dat is zo gegroeid toen ik vroeger met mijn man woonde in Brussel. Elke avond kwam hij laat terug van zijn werk en wachtte ik altijd met het eten. Vaak schoven we pas na achten aan tafel waardoor er ´s morgens nog absoluut geen behoefte was om iets te eten. Mijn lichaam is eraan gewend geraakt want nog altijd denk ik nooit aan ontbijten….alhoewel…een luxe ontbijtbuffet na een hotelovernachting vind ik dan wel weer de max!

En weinig tussendoortjes valt me op

Op de paar happen na die ik neem om gerechten te proeven tijdens het koken eet ik inderdaad maar weinig tussen de maaltijden door. Soms een stuk fruit of iets anders maar vaak is de lunch of het diner alweer daar voordat ik het goed en wel in de gaten heb. Toevallig at ik nu na het diner kaas omdat ik nog mooie kazen had liggen die een leverancier me wilde laten proeven maar anders sluit ik geen dag af zonder een stukje chocola.

Hoe blijf je als foodblogger op gewicht?

Als jong meisje leerde ik al om te eten als een ´Parisienne´. Ik besteed niet alleen professioneel maar ook privé veel tijd en aandacht aan eten. Ik sta elke dag in de keuken, ik praat erover, ik schrijf erover en geniet er intens van maar dat betekent niet automatisch overdaad. Dat weten de Fransen als geen ander. Als jeune fille au pair bij een chique familie in Parijs zag ik hoe elke dag fantastische gerechten op tafel kwamen, hoe ze altijd maar kleine hoeveelheden opschepten om vervolgens te genieten van elke hap. Volgens mij is dat het geheim: bewuste keuzes maken. Als ik kies voor kaas na, laat ik een borrelhapje vooraf even voorbij gaan. Zo eet ik altijd waar ik echt zin in heb maar nooit teveel. Het is allemaal een kwestie van evenwicht….en anders loop ik gewoon nog een strafrondje.

Ribeye op donderdag?

Waarom niet? Ik heb een hele fijne slager waar ik regelmatig binnenloop. Als hij een mooi eerlijk stuk heeft liggen van Brabantse runderen bijvoorbeeld waar hij een mooi verhaal bij vertelt ben ik al verkocht. Bovendien kan ik onze twee zonen ook geen groter plezier doen. Maar als ik bij de groenteboer prachtige Portobello´s zie liggen kan het ook zomaar zijn dat we op een dag dat je misschien ribeye verwacht ineens volledig vegetarisch eten.

Klinkt als behoorlijk prijzige boodschappen

Wij geven inderdaad veel geld uit aan eten maar dat is onvermijdelijk als je zoals ik hele dagen met eten bezig bent en weet wat de kwaliteit van de ingredienten doet voor je gerechten. Ik betaal graag wat meer voor een mooi stuk eerlijk vlees, verse groentes uit de boerderijwinkel of voor bijvoorbeeld kreeft uit onze eigen Oosterschelde als ze er weer zijn. Als er gegeten wordt dan liefst heel goed. Datzelfde geldt trouwens ook voor de wijn.

Nooit zin in friet met mayonaise?

Oh zeer zeker wel! Vaker dan me lief is zelfs dus die staan hier zeker ook regelmatig op tafel. Maar ook dat maak ik het liefst zelf. Zowel de frieten als de mayonaise. Tien keer lekkerder als je de juiste aardappels gebruikt en zelf je mayo maakt.

Een echte bourgondier dus

Een levensgenieter in het algemeen dus ook op culinair vlak. Door mijn inspirerende ontmoetingen met de beste chefs die ons land rijk is, een echtgenoot die net zo geniet van lekker eten als ik en steeds meer kennis zal dat wel altijd zo blijven ook. Ik kan dolgelukkig worden van de complexiteit, aandacht en smaaksensaties tijdens een diner in een Michelin sterren restaurant… maar ook van de eenvoud van een kroketje uit de muur. Ik vind een dag zonder vlees heerlijk … maar kan ook af en toe heftig verlangen naar een serieuze Texaanse steak. Een kwestie van elke dag weer een bewuste keuze maken en daar dan heel erg van genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s