appel abrikozen taart

appeltaart met abrikozen

Zo´n tien jaar geleden ging ik eens oliebollen eten met de middelste. Hij nam een oliebol. Ik een appelbeignet. Na een hapje van mijn beignet reageerde hij verontwaardigd. ´Waarom heb je me nooit gezegd dat er ook beignets zijn!!´ Hoe had ik hem als moeder in hemelsnaam al heel zijn leven zo iets gruwelijk lekkers kunnen onthouden! Vandaag maakte ik thuis een zoete abrikozen-appeltaart met amandelspijs. ´Kom je proeven?´, roep ik naar hem. ´Huh? Met abrikozen?´, kijkt hij me verbaasd aan. ´Weet je nog die ene keer met die beignets? Kun je straks nooit meer zeggen dat ik het je nooit verteld heb´.

ingredienten

 • 125 gram roomboter
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 1 citroen
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 appels (Jonagold of Elstar)
 • 75 gram gewelde abrikozen
 • 10 gram rozijnen
 • kaneel
 • 1 eetlepel custardpoeder
 • 1 pot abrikozenjam (370 gram Bonne Maman)
 • 150 gram amandelspijs (Dr. Oetker)
 • 1 ei
 • poedersuiker
appel abrikozen taart

Bereidingswijze

Rasp 1 theelepel van de citroenschil. Pers er daarna 1 eetlepel citroensap uit. Zorg dat de boter zacht is en in stukjes en meng dit met de citroenrasp, het sap en een mespuntje zout tot een egaal geheel. Voeg nu 1 eetlepel water toe totdat het vocht volledig is opgenomen. Voeg daarna ook 250 gram zelfrijzend bakmeel toe. Als alles volledig gemengd is voeg je nog 1 eetlepel water toe. Zet het deeg nu apart.

Door het deeg een nacht op een koele plek te laten staan krijg je een mooiere, gladde korst, zei een patissier me ooit

Schil 3 appels en snijd ze in partjes Meng deze met 75 gram gewelde in stukjes gesneden abrikozen, 10 gram rozijnen, vier eetlepels abrikozenjam. 1 eetlepel custardpoeder en een heel klein beetje kaneel. Verhit de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in. (ik gebruikte een vorm met een diameter van 19 cm) en bekleed de vorm stevig aangedrukt met het deeg. Eventueel kun je met een mesje de uitstekende randjes wegsnijden zoals ik dat gedaan heb.

Zelf koos ik trouwens voor een variant met amandelspijs maar je kunt deze stap natuurlijk prima overslaan als je er niet dol op bent! Meng 150 gram amandelspijs met 1 eidooier en 1 eetlepel roomboter tot een geheel. Bedek nu de deegbodem met een laag (goed aangedrukt) van dit mengsel. Schep nu de voorbereide appel-abrikozen vulling in de springvorm en druk weer goed aan. Neem de vierde appel en snijd deze in dunne schijfjes. Zo kun je een mooie waaier maken als bovenkant..

Bak de taart in 50 minuten goudbruin op 200 graden. Als de bovenkant nog niet bruin genoeg is kun je de temperatuur na 50 minuten verhogen naar 225 graden en hem nog 10 minuten extra laten staan. Eenmaal klaar? Laat hem dan nog even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Tijdens het afkoelen verwarm je in een steelpan 6 eetlepels abrikozenjam met een beetje citroensap. Hiermee bestrijk je straks de bovenkant voor een mooi glanzend effect (niet teveel anders gaat de confiture ´lopen´ als je de taart aansnijdt. Ik nam daarna voor een chique finishing touch een bord met een iets kleinere diameter dan de springvorm zodat ik de randen kon bestuiven met poedersuiker.

Kun jij ook!

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s