beste brabantse borrelplank

De Beste Brabantse Borrelplank – creatief met plantaardig

Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees. Een landelijke campagne die inmiddels breed wordt gedragen door partners uit de hele voedselindustrie om het verschil te maken voor de toekomst van onze planeet. Een mooi moment om in dit kader nóg een prachtig initiatief in het zonnetje te zetten: onze eigenste Beste Brabantse Borrelplank!

Brabants op zijn best

Dat Brabant synoniem staat voor het Bourgondische leven weten we allemaal. Heerlijk borrelen met bitterballen en een goed glas wijn. We zijn er dol op. Maar we willen hier in Brabant laten zien dat ons Bourgondische bestaan natuurlijk ook prima vleesloos door kan gaan. Beter voor het milieu én beter voor de toekomst. Sinds kort is er daarom een mega-borrelplank verkrijgbaar met Brabantse producten waar helemaal geen vlees aan te pas komt!

(Plant)aardig op weg

De initiatiefnemers hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk horecazaken meedoen. Een betere toekomst begint immers met het aanbieden van een mooi alternatief. Een mooi alternatief mét impact nota bene! Want met 1 vegetarische borrelplank bespaar je al 11 autokilometers ten opzichte van een traditionele borrelplank met vlees. Met 100 van deze borrelplanken zelfs 4,5 vluchten van Amsterdam naar Parijs. En bestellen we er samen 3.576, dan besparen we zelfs een rondje om de evenaar met de auto! Just saying…

De Brabantse Borrelplank ook bij jullie op de menukaart? Deze link vertelt je precies hoe dat kan!

Plantaardig is een blijvertje

Ik maakte een rondje langs een aantal toonaangevende chefs die in onze provincie koken op het allerhoogste niveau. Wat vinden zij eigenlijk van de verschuiving van minder vis en vlees naar meer plantaardig?

´Ik heb fantastische kinderen en lieve kleinkinderen. Voor hun toekomst is het beter bewuster te gaan eten. Wees bewust en doseer. Ben creatief en varieer. Niet elke dag afgekookte witlof met kaas en ham. Nee, maak er ook andere dingen van. Dan maak je het interessanter om elke dag groente te blijven eten´, vertelt Soenil Bahadoer, chef eigenaar van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant De Lindenhof in Nuenen. Als ik Soenil vervolgens om een tip vraag blijft de inspiratie komen. ´Maak eens een bitterbal van rode biet. Prachtige aardse smaken, beetje aceito balsamico, zuurtje erin. Of pastinaak chips maken. Of de schil van aardpeer krokant maken en dan vullen met een creme van deze aardpeer. Het krokante met dat zachte, dan mis je echt geen vis of vlees hoor!´

Ook topchef Thijs Vis  van restaurant ´t Misverstant is een groot vega aanhanger. En dat is niet alleen omdat zijn vrouw vegetarisch is. ´Het is helemaal niet erg om geen vis en vlees te eten. Er zijn prima alternatieven. We hebben hier sowieso veel Aziatische invloeden waar het al eeuwen de normaalste zaak van de wereld is om plantaardig te eten´. Thijs vindt de verschuiving een goede zaak omdat onze kinderen en kleinkinderen de gevolgen zullen ervaren van onze keuzes nu. Hij denkt daarom graag mee over tips voor thuis. ´Probeer het contrast op te zoeken. Falafeltjes maken van doperwten met een gaaf dipsausje op basis van mango bijvoorbeeld. Of een panna cotta van bloemkool, knappertje van aardappelblokjes, mini gyros broodjes met daarin lekkere salsa van soyaflakes en een yoghurtdipje. Het mag best een beetje funky en spannend zijn´.

Voor Jermain de Rozario van restaurant De Rozario* in Helmond geldt precies hetzelfde. Zo zijn er concrete plannen binnenkort een geheel vegetarisch restaurant te openen en deze hele week staat er zelfs een volledig vegan sterrenmenu op de kaart. Over een verschuiving gesproken! ´Als je meer aandacht aan groente geeft, dan verrijkt dat het gerecht. Als ik nu een nieuw menu maak, dan zitten er sowieso minstens twee of drie gerechten bij waar ik niet eens vis of vlees aan zou willen toevoegen´, aldus Jermain. Op de vraag wat hij graag zou terug zien op de borrelplank antwoordt hij: ´Ik zou in ons genre blijven en gaan voor een boa broodje maar dan gevuld met bijvoorbeeld een lekkere spitskool rendang!´.

In Den Bosch ontmoeten we bij restaurant Pollevie, topchef Martin Brekelmans. Voor hem is plantaardig al jaren eerder een mooie uitdaging dan een dilemma. `We kijken altijd eerst naar welke groenten er zijn in het seizoen. Daarna kijken we wat voor vlees of vis er eventueel goed bij combineert. Bij ons heeft groente al twaalf jaar juist de hoofdrol. Dat is altijd een bewuste keuze geweest, waar ik me goed bij voelde. Het is ook beter voor onze gezondheid om minder vlees en vis te eten ´. Waar zijn keuze in het begin misschien nog wat vooruitstrevend was, sluit zijn concept inmiddels perfect aan bij de markt. Als tip voor op de borrelplank komt hij met zelfgemaakte tempeh, gefermenteerde radijsjes  of homemade cashew creme…´dat zijn wel elementen uit ons restaurant die je prima op zo´n plank zou kunnen verwerken.´

beste brabantse borrelplank

Kleine moeite

Zelf ben ik flexitariër en eet regelmatig een maaltijd zonder. Ik snap namelijk heel goed dat elke dag vlees eten niet goed is voor jezelf noch voor het milieu. Het is onder andere dankzij de initiatiefnemers van de Beste Brabantse Borrelplank en chefs als hierboven genoemd, ook maar een opvallend kleine moeite om je vis of vlees een keer te laten staan en te gaan voor een creatief alternatief.

Als courgette, spaghetti kan zijn en bloemkool een pizza, dan kunnen rode bietjes en oesterzwemmen ook prima bitterballen zijn! Laten we daar nog maar héééél lang op borrelen.

Met lieve groeten,

myra madeleine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s