Michelin 2020

Kippenvel voor Noord Brabant

Zoals elk jaar presenteerde Michelin ook dit keer weer in een feestelijke setting haar gids voor 2020. Acht nieuwe restaurants sleepten een felbegeerde ster in de wacht waarvan maar liefst de helft in de provincie Noord Brabant! Het Zuiden van ons land deed het sowieso heel goed want daarnaast viel de Michelinregen vooral in de provincie Limburg. Schappelijke prijzen, toegankelijkheid en een ongedwongen sfeer lijken dit keer top of mind te zijn geweest bij het oordeel van Michelin.

Noble Kitchen

Zowel Brabantse winnaar Noble Kitchen in Cromvoirt als winnaar restaurant Rantrée in Maastricht liggen op een unieke locatie. Respectievelijk bij een golfbaan en op de bovenste verdieping van een resort. ´Puur toeval´, zegt eigenaar Edwin Kats erover. We zitten met Noble Kitchen aan een golfbaan maar zijn wel een stand alone restaurant en dat willen we ook zijn. Tachtig procent komt van buitenaf en dat zien we graag.  Intussen staat chef Tom nog vol ongeloof naast hem als hem gevraagd wordt naar hun onvoorstelbaar uitgebreide kaart. ´We willen mensen bieden wat ze lekker vinden en wat ze willen. Deels is de kaart Aziatisch, deels Frans´. ´Een chef met een ster´, sluit hij af. Onwijs geweldig. Geen woorden voor…´

Mijn GSM ontploft! (Edwin Kats)

fotocredits: Geert Bruins

Eden

Ook voor eigenaren Herman en Robin van Restaurant Eden is het een memorabel maar tegelijkertijd ongelofelijk moment. Ondanks dat de ambitie er zeker was komt de erkenning eerder dan verwacht. Eden, een restaurant met een toegankelijk concept maar met hoge kwaliteitseisen en een chef in de keuken die duidelijk buiten de boekjes durft te koken. Daar heeft hij als eigenaar nu ook meer ruimte voor. `Laten we bloedworst of Wasabi in het dessert gooien. Ik houd van een beetje gewaagde combinaties. Dat vind ik zelf lekker, leuk en spannend om te eten…en Michelin blijkbaar ook´, lacht Herman.

fotocredits: Geert Bruins

Versaen

Bij restaurant Versaen was er verwarring. Ze hadden een bib gourmand en bij het uitkomen van de nieuwe gids in november vorig jaar stonden ze er ineens niet meer in.  `Ja, daar baalde ik van. Ik dacht dat kunnen twee dingen zijn. Ik heb iets goed gedaan of ik heb iets fout gedaan.´ reageert  Hans desgevraagd. ´We hebben een heel klein gezellig restaurantje. Dit is echt spelenderwijs tot stand gekomen´. Heerlijk nuchter voegt hij eraan toe: ´We gaan gewoon door zoals we bezig zijn´.  

fotocredits: Geert Bruins

Zout en Citroen

´Had je het verwacht?, vraagt de presentatrice als Bram en zijn vrouw op het podium zijn geklommen. ´Totaal niet!´ reageert Bram oprecht verrast. ´We hadden ons niet ingeschreven en we werden gebeld of we wilden komen. Ik sta hier totaal verbijsterd maar super vet´. De streetfood inspiratie die Bram meenam uit Maleisie, waar hij een tijdje heeft gewerkt en gewoond, krijgt duidelijk een podium op het bord in zijn restaurant. ´Streetfood is daar big business en blijkbaar werkt het ook in Nederland´. Dat in combinatie met de fascinatie voor bier zorgt voor een spannend concept. Bram kookt met bier of pairt met bier. ´Dat ik een fervent bierdrinker ben kunnen mensen misschien ook wel zien´, zegt hij lachend terwijl hij op zijn buikje slaat.

fotocredits: Geert Bruins

Een overzicht

In totaal zijn er momenteel honderdelf sterrenrestaurants in Nederland waarvan twee driesterrenrestaurants, zeventien tweesterren restaurants en tweeennegentig restaurants met één ster. Nieuwkomers zijn Marrees, Versaen, Graphite, Zout & Citroen, Eden, Noble Kitchen, Beluga loves you en Rantrée. Een totaalbeleving in een ongedwongen sfeer en unieke creativiteit blijken dit jaar weer minstens zo belangrijk als kwaliteit en techniek.

Lekker alleen is allang niet meer genoeg!

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s