veurne westhoek

De lekkerste regio van Belgie!

De Westhoek. Een voor mij nog onbekend gebied. Eentje die ik meerdere malen gepasseerd ben op weg naar Frankrijk maar zeker nooit als eindbestemming. En dat terwijl het gebied is uitgeroepen tot een gebied met de allermooiste bierfietsroute van Belgie, je er vlak aan zee zit en er niet alleen de beste bieren ter wereld vandaan komen maar ook heerlijke kazen, wijnen en mals rundvlees. Hoogste tijd voor een inhaalslag!

De koning te rijk

Vanaf Breda rijd je in iets meer dan twee uur naar het charmante stadje Veurne waar we inchecken bij een prachtig stadskasteel. ´Aangespoeld´uit Torhout, zoals ze dat zo mooi zeggen bleek juist Caroline, die trouwde met de lokale bakker Jean Pierre Dedrie, de aangewezen persoon het oude verwaarloosde Kasteel en Koetshuys een tweede leven te geven. En wat voor één! Binnen wacht ons een ongelofelijk warm interieur waarin we zowel deco, barok en victoriaanse elementen herkennen. Het vanzelfsprekende ontvangst geeft ons het gevoel alsof het kasteel eventjes van ons is..

kasteel en koetshuys veurne
kasteel en koetshuys veurne
djoels bar veurne

Tip: Dochter Julie, ook wel bekend als de vrouwelijke cocktailrevelatie van Belgie, staat elke vrijdag en zaterdagavond achter de bar voor de meest bijzondere blends. Haar bevlogenheid, creativiteit, talent en ambitie ga je absoluut terugvinden in je glas. En dan nu het beste nieuws; ook zonder er te logeren ben je van harte welkom in Djoels Bar!

kasteel en koetshuys veurne

Tip: zorg dat je uitgebreid de tijd hebt voor het super de luxe kasteelontbijt! De tafels aantrekkelijk gedekt, een heerlijk ontspannen muziekje op de achtergrond en de geur van vers gebakken brood uit de bakkerij van manlief…het lekkers blijft werkelijk maar komen uit de keuken.

Tip: loop ook eens binnen bij hun bakkerij Dedrie. Je vindt er het beste brood, de lekkerste chocola en patisserie. Alle basisgrondstoffen maken ze zelf! Van bladerdeeg tot roomijs tot de praliné in hun pralines. En enkel met verse boter en room en never ever nooit niet met, geur-en smaakstoffen! Weet je niet wat je moet kiezen? De kletskoppen zijn er gruwelijk lekker.

Lekker eten

West-Vlaanderen blijkt wel echt heel royaal door de goden bedeeld. Zo grenst het aan de Noordzee met een fantastisch visaanbod, heeft het vruchtbare polders waar hop rijkelijk groeit en runderen goed gedijen en vind je in het Zuiden van de provincie zelfs heuvels met wijnranken! Het zal jullie dan ook niet verbazen dat er werkelijk op elke hoek goed gegeten en gedronken kan worden.

Tip: zin in typische Vlaamse gerechtjes als garnaalkroketjes, vol-au-vent of scampi in lookboter? Loop dan in Veurne eens binnen bij het rustieke Bierrestaurant ´t Hof van de Hemel. Wij kozen voor hun huisgemaakte stoofvlees met een abdijbiertje uit de streek en lieten ons goed verzorgen door toffe Gastvrouw Martine. Haar ontgaat, ondanks de vele gasten, werkelijk niets en ze bezorgt je tussendoor ook nog allerhande leuke tips voor een bezoekje aan haar stad Veurne. Zoals het proeven van de fameuze Veurnse Merengue taart (de enige echte vind je bij Vera aan de Pannestraat ), en het proeven van Babelutten (boterbabbelaars) bij het informatiepunt op de grote markt waar mascotte Miss Babbelutje herself je enthousiast begroet als je haar naam noemt!

Tip: andere leuke tip voor de lunch is Milis Foodboutique Wij moeten er nog een keer voor terug maar dit is hét adres in Veurne bij uitstek voor een power breakfast of healthy lunch.

Tip: op nog geen twee minuten lopen van Kasteel en Koetshuys ligt het huiskamer restaurant de Oogappel. Wel zo handig als je het, net als wij, gezellig vindt bij het diner ook een glaasje wijn te drinken. Alles op de kaart is verfijnd en bereid met verse streekproducten dus zowel met de shared dining gerechtjes, als met een gerecht van de klassieke kaart zit je hier goed! Wij kozen oesters vooraf en gingen daarna voor de fantastische ribeye met Béarnaise en een glas Saint Emilion Grand Cru. …Alsof ze wisten dat je me geen groter plezier kunt doen dan met deze klassiekers. De tafeltjes die gezellig dichtbij elkaar staan in de huiselijke setting, het heerlijke West Vlaamse accent die de ruimte vult en de hartelijke zorgvuldigheid van de gastvrouw Veroniek zorgen hier bovendien voor een gevoel van heel erg welkom zijn in de Westhoek.

Diksmuide

Twintig minuten verderop maken we de volgende dag kennis met nog zo´n cultureel historisch pareltje waar het leven goed is. We beginnen net als in Veurne met een mooie wandeling door de stad en staan om 11 uur al aan een eerste biertje.

Tip: vanaf 11uur kun je binnenlopen bij Papegaei aan de Oude Dijk. Dit mooie blond bier is bereid met verse hopbellen uit de omgeving wat zorgt voor een bijzonder en rijk boeket hoparoma´s. Geestelijk vader Adam Verstraete vertelt ons met aanstekelijk enthousiasme zijn verhaal alsof het werkelijk de aller, allereerste keer is dat iemand er naar vraagt. …en we weten absoluut zeker dat dat niet zo is. Gevolg? We vertrekken met een hele doos vol Papegaeikes voor thuis.

Tip: een leuke aanrader voor wie Diksmuide bezoekt is bistro en tearoom Père et Mère. Wij werden er ongelofelijk warm verwelkomd in hun moderne restaurant met een picon maison, gevolgd door een klassiek goed gevuld garnalenkroketje, toast met super zachte gerookte zalm, paling in ’t groen met room volgens huisrecept en een zalige gesmolten streekkaas als dessert om zeker te zijn dat we niet met honger zouden vertrekken vermoed ik!

Voor ons zit het weekend er helaas weer op. Veel te kort! Zo had ik ook heel graag de 360º rooftop bar Bernard bezocht boven op het dak van de brouwerij Sint Bernardus en er gebruik gemaakt van hun fietsen om de streek te verkennen. Of wandelen langs het stiltepad in Heuvelland waar je onderweg kunt genieten van de natuur en de stilte in ligstoelen en hangmatten. Of zweven over de wijngaarden met een kabelbaan…

The hubs en ik proosten nog even op het goede leven en beloven elkaar ter plekke plechtig ook later als we ´groot´ zijn, net als al die slimme West Vlamingen om ons heen, op zondag lekker uitgebreid te gaan lunchen. Als het even kan….in de Westhoek!

Meer informatie over deze culinaire regio die nog veel meer te bieden heeft?

Bezoek de website van Toerisme Westhoek

Met lieve groeten,

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s