Brasserie Carstens

Uitstappen op Amsterdam Centraal, aansluiten bij de enorme karavaan richting het centrum en de hele meute al bij de eerste hoek achter je kunnen laten. Dat alleen al is winst, als je het mij vraagt!

Afslaan dus naar rechts, vlak vóór het iconische Amsterdamse Park Plaza Victoria Hotel langs. Jullie vast bekend door het verhaal van twee huiseigenaren die in 1883 vertikten zich uit te laten kopen en te vertrekken. Hun huizen zijn sindsdien vereeuwigd in de gevel: het lage huis van meneer Carstens, het smalle hoge huis van meneer Verburgt…

Meneer Carstens kan in elk geval toch meer dan tevreden zijn. Na meer dan honderddertig jaar staat niet alleen zijn huisje er nog, maar is nu zelfs de brasserie van het hotel naar hem vernoemd!

Uiteraard kun je via de drukke hotellobby naar de brasserie maar een ingang via de Hasselaersteeg klinkt een stuk interessanter niet waar? Bovendien geeft zo´n eigen entree je gelijk een ander gevoel…

Urban Chique

We stappen binnen in een gelikte brasserie waar het leven goed is. Dat voel je aan alles. Aan het prachtige -helemaal-van-nu´ interieur met veel zwart staal, fluweelzachte stoelen en kussens in alle warmen tinten bruin, okergeel en grijs. Aan de trots van de jonge gastheer Timo, die hartje zomer al levendig voor zich ziet, hoe hij straks op de plek van de grote bloemvazen, een metershoge kerstboom gaat zetten met lampjes. ´Vanavond als het donker is moet je eigenlijk nog even terugkomen. Dan ziet het er hier zo gezellig uit!´

Het eten blijkt, eigenlijk net als het interieur, voor de fijnproevers onder ons. Heel erg goed maar vooral niet te gecompliceerd dankzij de culinaire koker van conceptchef Maik Kuijpers (Librije***). Hij bedacht, lekker overzichtelijk, een compacte kaart met alleen de beste ingrediënten uit ons eigenste heerlijke landje en brengt zo het Hollandse platteland naar de grote stad. Stuk voor stuk herkenbaar maar vooral niet te eng. ´Ook onze internationale hotelgasten moeten zich hier thuis voelen natuurlijk´.

En eng is het zeker niet. Verrassend wel! Denk aan een Caesar Salad maar dan gemaakt met boerenkool, een garnalen cocktail klassieker, geserveerd in kropsla met tomaat croutons of zachtgegaarde varkenswangen van Braambrugsbig. Zelf koos ik voor de geitenkaas ravioli met tuinbonen, frisse watermunt en citroenboter, met als dessert -nog zo´n schot in de roos- citrus ijs met sap en krokantjes van drop en schuim van kandeel. En dat alles lieve mensen, geserveerd met lokale biertjes of wijnen uit de lage landen. Als je voor een Dutch Cuisine gaat dan ook maar beter gelijk -all-the-way-. Kijk, daar houden we van!

Enfin…

Hier ga je niet onmiddellijk zitten voor een snelle burger in je korte broek en slippers maar als ik nog eens een zakelijke afspraak heb in Amsterdam… zin heb om mijn kinderen eens iets bijzonders maar toch niet te spannends te laten eten in een chique setting, of buitenlandse gasten wil laten proeven wat typisch Nederlands is, dan pak ik de trein, loop ik met de grote meute tot de eerste hoek en ga ik daarna in één streep naar de kleine, fijne Hasselaersteeg…

Brasserie Carstens | Hasselaerssteeg 1 | 1012MB Amsterdam

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s