Culinaire reis door de polder

geschreven in samenwerking met Myra Madeleine door professioneel genieter Bibi Vermaesen

Verscholen tussen groene weiden, oude boerderijen en talloze ophaalbruggetjes ligt restaurant De nieuwe PolderKeuken. Met ongekende eigenheid kookt chef Frank Streefland hier inmiddels al zeven jaar verrassende culinaire polderhoogstandjes. Om dat te vieren nodigt hij ons uit voor een culinaire reis door dit prachtig groene gebied tussen Rotterdam en Gouda.

Het gras in Stolwijk is echt groener dan in de rest van Nederland

Het Groene Hart

Is het suggestie of is het gras in Stolwijk, vlakbij kaashoofdstad Gouda, werkelijk groener dan elders in Nederland? Volgens chef Frank Streefland, van restaurant de nieuwe PolderKeuken, is het geen fabel maar feit. Het malse en eiwitrijke gras staat garant voor goudgele kazen en romige boter van vrolijk grazende oud Hollandse lakenvelderrunderen en Waardse lammeren. Vis van de PolderKeukenkaart komt hier rechtstreeks uit één van de vele slootjes en rivieren. De vruchtensappen, de basis voor het verrassende BOB-arrangement, komen van de boomgaard uit de buurt… Chef Frank kan zijn creatieve ei perfect kwijt hier in de polder!

Chefs menu

Frank´s liefde voor de polder zien we onmiddellijk terug op de borden: een amuse in de vorm van een ei. Een bavarois van mango met schuim van lokale karnemelk en een krokantje van drie soorten komijn.

Hij combineert boterzachte paling met rivierkreeftjes, wilde knoflook en gefermenteerde limoen en geeft het gerecht een extra polders tintje met een vrolijk toefje verse kruiden. Hij laat ons proeven van prei-ijs met pompoen. -Heel toepasselijk dit herfst-tintje, terwijl buiten de regen tegen de ramen klettert-. Als hoofdgerecht serveert hij ons het Waardse lam, wat ik eerder vandaag nog door de polder zag huppelen. De heerlijke Hollandse rust en ruimte komt de smaak van het vlees duidelijk ten goede.

Met als afsluiter, prominent aanwezig in de PolderKeuken, mijn ‘guilty pleasure’…. kaas! Gasten mogen hier pas weg na het proeven van een puntje Oude Stolwijker, een Bluegrave uit Bodegraven of een stukje petit D’Oruvael, boerenzachte kaas uit het Groene Hart.

Blijven vernieuwen

Chef Frank legt de lat hoog. Met de nieuwe PolderKeuken wil hij namelijk vooral blijven verrassen. Met unieke gerechten en bijzondere bereidingen. Al hebben goede dagverse polderproducten in principe natuurlijk niet veel nodig, Frank laat zijn gasten juist graag zien wat er allemaal nog meer mee mogelijk is!

De nieuwe Polderkeuken | Dorpsplein 7 | 2821AR Stolwijk

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s