4x de lekkerste recepten met haring

Ze zijn er weer! De heerlijke Hollandse Nieuwe. Lekker vet en romig van smaak. Traditiegetrouw ging deze week in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe weer onder de hamer en is het haringseizoen officieel ingeluid.

En wat doe je dan? Als ze er weer zijn? Juist! Dan maak je er één van deze vier fijne gerechtjes mee.

Borrelhapje met krieltjes en haring, geserveerd op servies MIO van Blomus

HOLLANDSE NIEUWE MET KRIELTJES

Borrelhapje voor vier personen

Wat heb je nodig?

 • 2 Hollandse Nieuwe
 • 24 krieltjes
 • Verse dille
 • 1 sjalotjes
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel vers citroensap
 • 2 theelepels honing
 • Zout en versgemalen peper

Krieltjes met koud stromend water afspoelen en in ca. 5 minuten beetgaar koken. Klop intussen de dressing. Meng in een kommetje de olie, honing en verse citroensap. Snipper een sjalotje fijn en roer deze samen met de fijngeknipte dille door de dressing. (Bewaar wat dille voor de garnering) Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper. Giet de krieltjes af en schep deze door de dressing. Laat rustig afkoelen. Verwijder de staartjes van de haring en snijd elk in 6 stukjes. Halveer de krieltjes en prik eerst de bovenste helft, dan een stukje haring en als laatste de onderste helft op een prikkertje. Serveer in kleine glaasjes en knip er ter garnering nog wat extra verse dille over.

Temari sushi met haring geserveerd op servies MIO van Blomus

TEMARI SUSHI TOPPED MET HARING

Bereidingstijd: 40 minuten

Wat heb je nodig?

 • Sushi rijst
 • Sushi azijn (of rijstazijn, zout en suiker)
 • Zwarte sesamzaadjes
 • 2 haringen
 • Fijngesneden lente-ui ringetjes
 • Sojasaus

Spoel de sushi rijst goed af met koud water en laat dan een half uurtje in een laagje water staan. Kook de rijst daarna in een rijstcooker of in een pan. Voeg een beetje rijstazijn, suiker en zout toe of gebruik een kant en klare sushi azijn om de rijst op smaak te brengen. Meng de rijst met zwarte sesamzaadjes en rol er bolletjes van. (tip: gebruik plastic folie om een bolletje te maken en druk niet te hard aan). Leg op elk luchtig rijstbolletje een dun plakje haring en maak er opnieuw in de folie samen één rond geheel van. Garneren met een paar ringetjes fijngesneden lente-uit of pittig pepertje. Serveren met sojasaus.

PINCHO MET HARING EN AVOCADO

Ontbijt, brunch of lunchgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig?

 • 4 Hollandse Nieuwe
 • 8 sneetjes stokbrood
 • Roomkaas
 • 2 avocado´s
 • Radijsjes en/of lente-uitjes
 • Versgemalen peper

Rooster de sneetjes stokbrood kort in de oven. Besmeer ze alle acht met een rijkelijke laag roomkaas. Maak waaiertjes van halve avocado´s en leg deze op de roomkaas. Verwijder de staartjes van de haring, leg ze open en snijd ze in de lengte in twee. Leg op elk van de besmeerde sneetjes een halve haring en garneer met wat versgemalen peper, plakjes radijs en fijngesneden lente-ui.

HARINGTARTAAR MET FRISZURE APPEL

Brunch, lunch of voorgerecht voor vier personen

Wat heb je nodig?

 • 4 Hollandse Nieuwe
 • 4 sneetjes roggebrood
 • 2 Granny Smith appels
 • Bosuitjes
 • Tuinkers
 • Geschaafde komkommer
 • Versgemalen peper

Verwijder de staartjes van de haring. Hak de vis in kleine stukjes en schep de fijngesneden bosui erdoorheen. Breng op smaak met versgemalen peper. Snijd de appel in kleine blokjes. Meng de appel met de gehakte haring. Steek met een ring mooie rondjes uit stevig roggebrood. Vul de ring daarna af met het haringmengsel en druk lichtjes aan. Verwijder nu de ring voorzichtig en garner met een komkommerkrul en verse tuinkers.

Tip: serveer er een beetje creme fraiche bij

Eet smakelijk!

Met lieve groeten,


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s