Toertje Tholen

Je kent ze wel, van die momenten dat je gewoon naar een plekje wil, ergens waar het rustig is, om een boek te lezen (of er eentje te schrijven). Om eens lekker uit te waaien. Waar je ´s morgens de gordijnen opendoet en uitkijkt over uitgestrekte polders, de fiets pakt voor een ritje over eindeloze dijken en thuis komt met streekproducten rechtstreeks van de boer. Vooral allemaal niet te ingewikkeld en gehaast. Voila!

Op de solex

Het contrast tussen het luide geronk van de solex dat ik hoor en ´de stilte´ die ik zie tijdens een toertje Tholen is groot, maar gek genoeg zorgt het constante tempo toch voor een ontspannen kadans. Het kan natuurlijk ook op de fiets maar mij bevalt het snorren wel. Ik ben immers mijn hele leven al liever lui dan moe. We passeren kilometers weiland, langgerekte waterkanten, dijkjes met grazende schapen…en het enige wat mij eigenlijk nog bezig houdt is de vraag waarom ik mijn haar ook alweer niet heb vast gedaan vanmorgen.

De volgende keer als ik hier ben, denk ik bij mezelf, pak ik weer de solex en stap ik bij elke boer, met een bordje aan de weg, af voor aardappelen, aardbeien en verse eitjes. En langs het water voor het rapen van krukels en oesters. Maar mag dat dan zomaar? Dat mag hier dus inderdaad zomaar! Zolang je niet over het maximum van 10 kilo gaat en buiten de commerciele percelen blijft is het ok. Voor het snijden van verse zeegroenten als lamsoor en zeekraal heb je daarentegen wel een vergunning nodig.

Solex verhuur De Deu Braek | Nieuwlandseweg 2 | 4697RK St-Annaland

Natte laarzen tocht

En dat is niet voor niets, zo legt Lenie Ponse ons niet veel later uit. Lenie neemt ons mee voor een nat en modderig avontuur op de slikken en schorren bij Sint Maartensdijk. Op het eerste zicht zijn de slikken en schorren bij eb al een plaatje met de vele vogels die er broeden, even bijkomen of hun maaltijd bij elkaar scharrelen. Maar als je goed kijkt begint de verrassing pas echt!

Maar liefst 150 verschillende wieren leven er in de Oosterschelde. Het krioelt er van de pieren, schelpdiertjes, inktvisjes en kleine kreeftachtigen die zich verstopt hebben in het slik. En ook zeegroenten als lamsoor en zeekraal groeien hier in overvloed. Even door je knieen gaan en er gaat een wereld voor je open.

Lenie laat ons op het oog twee vrijwel identieke blaadjes zien. Het ene is Lamsoor (Zee-aster). Het andere giftig Schaapsoor (wat nota bene de wetenschappelijke naam Lamsoor draagt). Reden genoeg, zo lijkt me, voor een vergunning!

Lik aan de nerf en je weet of het goed is. Je kunt immers alles eten. Sommige dingen maar één keer. (local Lenie Ponse)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nattelaarzenlamsoren1.jpg
foto credit: Bibi Vermaesen

Eten aan het Zeeuwse water

Aan de mooie jachthaven van Sint Annaland schuiven we tijdens ons verblijf aan tafel bij Buutengaets. Zon, wind, zilte lucht én uitzicht op de Krabbekreek…als je het mij vraagt gaat het hier op Tholen niet beter worden dan dit! Dé perfecte omstandigheden om verse vis te eten. De chef verrast ons met ambachtelijk gerookte paling van Peter van der Sterren, dé palingroker van Zeeland. Met een bisque van Oosterscheldekreeft, zeebaars met lamsoren, zeekraal en een romige truffelsaus. Afsluiten doen we met creme brulee, ijs en vers fruit.

…maar de enige echte afsluiter, dat blijft toch wel het wandelingetje langs de dijk, terwijl de zon langzaam in het water zakt.

Buutengaets |Havenweg 12 | 4697 RL Sint-Annaland

Morgen weer een dag

Met de zilte prikkeling nog in de neus, nodigt het vier uur zonnetje ons de volgende dag uit voor een afsluitende borrel op het terras van Hart van Tholen. Misschien wel nog gauw even wat worstenbroodjes meenemen voor thuis denk ik , maar daar denkt de bakker in Tholen anders over. Het is immers al iets ná vieren mevrouw….

Vooral allemaal niet te ingewikkeld en gehaast. Morgen is er altijd weer een dag. Hoe heerlijk!

Met lieve groeten,

— samenwerking —

NOG NIET GENOEG INSPIRATIE?

Tholen, daar waar Zeeland Brabant kust. Vroeger betaalde je er tol om het eiland op te mogen rijden. Inmiddels zijn er overal verbindingen met het vaste land maar heeft het ´eiland´ met haar dorpjes en eindeloos land toch haar eigen identiteit gehouden.

  • de website van eiland Tholen is een prima uitgangspunt voor het plannen van je bezoek of verblijf.
  • check anders ook even de website Nationaal Park Oosterschelde
  • huur een fiets bij Landschaps camping Kruytenburg maar ga niet weg voordat je ook de indrukwekkende kruidentuin van Hans hebt bezocht.
  • laat je tijdens een rondje in Oud-Vossemeer verrassen door de roots van de Amerikaanse Roosevelt familie en daarna door het toffe ´smaekwater´ concept bij Huys van Roosevelt dat je naar eigen voorkeur zelf aan tafel mixt.
  • koop op de oudste aardappelveiling van Nederland typische Thoolse streekproducten via de veilingklok. Competitie en hilariteit verzekerd!
  • vanaf september 2019 openen de luxe hotel suites van Waterrijk Oesterdam. Allemaal met zicht op het water. Tikkeltje luxe maar daar houd ik dan wel weer van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s