Wine blending op het water

De Slag op de Schelde, een pittige kookwedstrijd op zout water. Terwijl het buiten aan de frisse kant is, loopt de temperatuur binnen flink op. Op het schip de Denick II strijden namelijk maar liefst vijf culinaire teams met een eigen gerecht van asperge en oosterscheldekreeft om de eerste prijs en krijgen vijf jonge topsommeliers de kans om met rode monocépage wijnen al varend hun eigen blend te maken.

De vakjury: Jens Hoogstad (restaurant Bottles& Bottles Next Door), Huub van den Muijsenbergh (Wijnkoperij La Persistance) en Jaap Heijmeijer (Breda University of Applied Sciences)

Vakjury

Als importeur van de mooie Pago Gran Cru wijnen van het Spaanse wijnhuis VinosQuixote, aan Huub van den Muijssenbergh de eer dit jaar de vakjury voor te zitten van de Wine Making Challenge. Met meer dan twintig jaar expertise en een indrukwekkende portfolio exclusieve wijnen uit de hele wereld, geen vreemde keuze. ´Het mag misschien een beetje naar kruisbestuiving ruiken omdat VinosQuixote tevens de organisator is, maar de winnaar wordt blind gekozen en naast mij zitten nog twee andere jury leden´, vertelt Huub.

Procedure

De uitleg over zijn onafhankelijkheid als vakjury is eigenlijk overbodig zo blijkt al snel. Alle vijf de deelnemende topsommeliers krijgen immers dezelfde rode monocépage wijnen als vertrekpunt: Tempranillo, Syrah, Malbec en Petit Verdot. Deze hebben allemaal een jaar houtrijping gehad in Frans en Amerikaans eiken en komen alle vier uit 2017. ´Ze moeten hun blend gedurende de dag drie keer bij ons aanbieden en deze moet ook elke keer beter worden´, legt Huub uit. De eerste keer weliswaar met persoonlijke uitleg waarom ze tot de eerste blend gekomen zijn. De tweede keer verbeterd met het advies van de jury in het achterhoofd. De derde keer proeft de jury volledig blind. ´We weten niet wie wat aanlevert en zullen kiezen op basis van onze expertise en smaak´.

En de winnaar is…

Het is ongelofelijk ingewikkeld om een eigen signatuur aan een wijn te geven. De vakjury is dan ook aangenaam verrast door de enorme stappen die na elke blend door de vijf deelnemers zijn gezet naar een interessantere wijn. En dat met ruim 200 gasten die nauwlettend meekijken. Dan is het stil. Iedereen wacht op de telefoon die zal afgaan als Huub, het ook voor hem onbekende nummer draait. Het geluid komt uit de achterzak van Leonie Mooijekind (interim-sommelier, wijndocent en wijnblogger)…

´Het is voor mij heel bijzonder´. zegt Leonie. ´Ik heb in het verleden wijn gemaakt maar natuurlijk nooit mijn eigen wijn. Vooral met mijn dierbare vriendin Lotte Wolf, die vorig jaar is overleden, heb ik in Zuid Afrika veel wijn gemaakt en wil deze dan ook aan haar opdragen´.

Volgend jaar zal Leonie haar winnende blend met eigen etiket in ontvangst kunnen nemen.

Biertje?

De eerste prijs voor de kookwedstrijd gaat naar ´t Amsterdammertje. Al eerder deed chef Marco van der Wijngaard met zijn team mee aan deze wedstrijd maar dit keer gaat hij eindelijk met de hoofdprijs naar huis. Een mooie opsteker voor de gedreven chef zo vlak voor de voorrondes voor de Bocuse D´Or waaraan hij deelneemt.

De ontlading is groot bij zowel de kookteams als bij de sommeliers. Drie van de vijf deelnemers aan The Wine Making Challenge staan intussen met een biertje in de hand. Huub biedt antwoord: ´In de wijnindustrie gaat iemand die heel veel geproefd heeft, eigenlijk altijd aan het bier of de champagne!´

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s