Antwerpen op hoge hakken

Antwerpen, of ´t stad, zoals de locals het noemen, is tegenwoordig wel heel vlot bereikbaar met de trein. Vanuit Breda sta je in nog geen half uur midden in het centrum. Met het fijne programma dat ik voor jullie uitprobeerde zette ik nog geen 1000 stappen….kun je mooi op je hoge hakken gaan!

Spoorwegkathedraal

Kom je aan op het Centraal Station, neem dan eerst even de tijd om hier rond te kijken. Volgens vele lijstjes is dit namelijk één van de mooiste stations ter wereld. De bijnaam ´Spoorwegkathedraal´ is er niet voor niets! Geinspireerd op het Pantheon in Rome en het stationsgebouw in Luzern is hier aan het begin van de twintigste eeuw werkelijk een imposant stationsgebouw verrezen die nog net niet roept: schiet vast even je camera roll vol.

Mannen in het zwart gekleed, met hoeden en pijpenkrullen bij de bakkebaarden herinneren me er intussen aan dat Antwerpen een grote orthodoxe gemeenschap heeft. Geconcentreerd niet ver van het station. Zou ik voorheen onmiddellijk een falafel gaan halen bij Beni, een Antwerps ‘bolleke’ gaan drinken op de Meir of friet bestellen met ‘ribbekes’… dit keer verlaat ik het station aan de andere kant: Het Koningin Astridplein

Hotel Indigo

Eerst maar eens inchecken bij het charmante boutique hotel Indigo waar ik die nacht verblijf. Zo dichtbij het Centraal Station, China Town en de Zoo van Antwerpen is het voor mij dé perfecte uitvalbasis. In nog geen twee minuten lopen (en slechts twee keer met een hak tussen de kasseien) sta ik al bij de stijlvolle receptie. Eentje met een heel eigen karakter. Een beetje alsof je thuis komt. Er hangt een levendige sfeer en om mij heen hoor ik alle mogelijke talen. Je zou het bijna vergeten, omdat je er in een half uurtje bent, maar we zitten hier natuurlijk wel in een wereldstad!

De kamer is zoals de receptie doet vermoeden helemaal in dezelfde warme sfeer met een fijn botanisch tintje. Op het bed ligt een persoonlijk briefje met Belgische pralines op me te wachten. Het zijn toch echt dit soort kleine dingen die het hem doen! Er staat een bureautje, een eigen koffiezet automaat en als ik naar buiten kijk zie ik de pracht en grandeur weer van het station. Vanavond, denk ik, vanavond na het diner kijk ik nog eens om het verlicht te zien.

HOTEL INDIGO | KONINGIN ASTRIDPLEIN 43 | B-2018 ANTWERPEN

Chocolate Nation

Maar eerst Antwerpen chocoladestad! Met de komst van de nieuwste aanwinst op het plein Chocolate Nation verdient de stad nu helemaal deze naam! Van bean tot bar loop je op je eigen tempo door een magische beleving. Dwars door het mooie verhaal van Belgische chocola, die hier al in 1831 begon met de bouw van de allereerste chocoladefabriek. Aan de hand van een ingesproken tekst komen we via de jungle, langs cacaoboeren, de haven van Antwerpen en de productie aan waar we uiteindelijk toch ook een beetje voor gekomen zijn: het proeven! Hemelse smaken in overvloed (red: niet geschikt als je denkt na afloop zonder chocola uit het winkeltje weg te kunnen gaan).

CHOCOLATE NATION | KONINGIN ASTRIDPLEIN 7 | B-2018 ANTWERPEN

Octave

Natuurlijk kunnen we nu iets gaan eten in het hotel dat een eigen restaurant (Queen A’s Kitchen) heeft maar het zien van restaurant Octave doet anders besluiten. Als onderdeel van Chocolate Nation, serveren ze hier in een luxueuze stadse setting typisch Belgische gerechten met waar mogelijk, een toets van chocola -En ook niet onbelangrijk, het scheelt me natuurlijk weer de nodige hoge hakken ongemakken- .Met zicht op het prachtige station, het heerlijke stadse interieur, respect voor de Vlaamse keuken en toch telkens weer die chocola is dit voor mij absoluut een plekje om te onthouden.

RESTAURANT OCTAVE | KONINGIN ASTRIDPLEIN 7 | B-2018 ANTWERPEN

Aan alle mooie dingen komt een eind

Eenmaal terug in het hotel trap ik mijn hakken uit en laat me meer dan tevreden vallen op het bed. Misschien toch nog heel even voor het slapen gaan naar buiten kijken richting het station. Nog steeds is alles donker. Het Koningin Astridplein met al haar bijzondere trekpleisters moet van ´t stad blijkbaar toch écht braaf gaan slapen als de zon ondergaat…wat een gemiste kans.

Met lieve groeten,

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s