Zeeuwse trots: de Oosterschelde kreeft

Voor de negentiende keer alweer, werd op 28 maart onder grote belangstelling, de allereerste Oosterschelde kreeft uit het koude water gehaald. Een stevige Zeeuwse jongen van ruim 2500 gram en 35 jaar oud, bezorgde Zeeland dit jaar de officiële start van het Oosterscheldekreeftenseizoen én een recordbedrag op de veiling voor de campagne Support Casper.

Sigarendoosje

Wat bijna twintig jaar geleden op een mooie zondagochtend begon met een plannetje achter op een sigarendoosje, is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. ´Iedereen lachte zich een krul in zijn snor toen we voor de eerste keer met twintig man begonnen. We leven nu in 2019 en ze weten niet hoe ernaartoe gekropen om hier te komen´, aldus één van de twee oprichters, Dominique Deguelle.

Dominique toont een gevalletje ´Zeeuwse bijvangst´

Zeevruchten in overvloed

Dominique vindt het fantastisch dat het is uitgegroeid tot zo´n groots evenement. ´Die kreeftenvissers zijn door weer en wind met hun blote klauwen bezig om de kreeften uit het water te halen en kunnen nu eindelijk een beetje fatsoenlijk geld verdienen.´ Daarnaast noemt hij ook het belang voor de positionering van Zeeland als culinaire bestemming. ´Culinair Zeeland is echt waanzinnig. Drie Michelin sterren restaurant Inter Scaldes bijvoorbeeld, heeft zijn sterren echt niet van de weeromstuit gekregen´. Met onder andere oesters, mosselen, mesheften en de Oosterscheldekreeft is deze provincie gezegend met de allerbeste vruchten uit de zee.

Buiten Zeeland eet ik geen vis.

Kreeftenwijn

Zoals elk jaar is er ook dit keer weer een passende kreeftenwijn gekozen. ´Een heftige wijn, deze Lapostolle Grand Selection Chardonnay ´, aldus Dominique als hij kundig een slokje neemt. ´Waanzinnig maar vooral heerlijk met kreeft op houtskool bereid of anders met heel veel mayonaise!´, reageert hij spontaan. Als voormalig wijnhandelaar mag het geen verrassing zijn dat deze traditie al vanaf het prille begin bestaat. ´Blind geproefd werd er toen bij Arkenbout en we kozen de wijn met de grootste gemene deler´. Er wordt nog een glaasje ingeschonken. Wat volgt zijn mooie verhalen, hilarische anekdotes en veel grappen. De heren aan boord delen een rijke geschiedenis!

Kring van de Oosterscheldekreeft

Het hele evenement blijft, ondanks de grote belangstelling uit Belgie en de rest van Nederland, toch gelukkig een echt Zeeuws onderonsje. Eten doe je deze Rolls Royce onder de kreeften dan ook het best in Zeeland. Immers hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Dit jaar telt de Kring van de Oosterscheldekreeft maar liefst 16 restaurants waar je kunt genieten van een driegangen kreeftenmenu voor een vaste prijs van 64,50 Euro.

Ben er op tijd bij voordat je weer een jaar moet wachten. Ze mogen (nog maar) tot 15 juli in Zeeland gevangen worden!

Met lieve groeten,

—uitgenodigd—

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s