Grand Gala des Patrons

Dames op hoge hakken met prachtige jurken. De haren mooi opgestoken en fantastische oorbellen in. Mannen in smoking en glimmende schoenen. Met de jassen hoog dichtgeknoopt waaien we samen het historische Hulstkamp gebouw binnen voor het jaarlijks terugkerende culinaire spektakel; het ´Grand Gala des Patrons´. Eenmaal binnen is buiten onmiddellijk vergeten en wacht ons een warm welkom met kaviaar en Champagne. Tonight is gonna be a good night!

Te gast op hun eigen feest

Aan weerzijden van de prachtige ruimte zijn de patrons druk bezig met het bereiden van de amuses. Vanavond eens niet weggestopt in de keuken maar te midden van alle gasten. Er wordt samen gelachen, gefotografeerd, technische vragen worden gesteld en mooie herinneringen opgehaald. Het enige wat deze topchefs vanavond onderscheidt zijn hun kraakheldere koksbuizen, die mooi afsteken tegen het overwegend zwart van hun gasten. Intussen ontstaan onder hun behendige handen de heerlijkste amuses…denk aan steak tartaar van kalf met een parel van vegetarische oester en wasabi (Karl van Baggem), een bavorois en gel van tomaat met olijf (Yuri Wiesen*) en eendenei met onderop salade van aardappel, espuma van aardappel en rundermerg, gekookte eendentong en kaviaar (Thijs Meliefste).

Plichtplegingen

Voor het officiële programma verhuizen we naar de ruimte ernaast waar aan prachtige tafels een viergangen menu wordt geserveerd. Na een vrolijk entree van de patrons volgt een bijzonder moment voor Cees Helder die het voorzitterschap overdraagt aan Frank Visser en voor Menno Post, van restaurant Olivijn (*), die als 23e lid geïnaugureerd wordt. ´Het voelt als een warm bad´, zegt hij hierover. En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop! Dit culinair genootschap blijkt namelijk vooral een hechte vriendenkring, bedoeld om van elkaar te leren, samen te brainstormen, collectief dingen te ondernemen en hun netwerk te delen. Er zijn heel veel voorwaarden om geïnaugureerd te worden maar wat bij mij vooral blijft hangen is samen intens genieten van wat je doet. Het plezier spat ervan af!

Alles onder controle

´Zelf zou ik zenuwachtig worden als ik een diner moest verzorgen maar toen ik vanmiddag de keuken binnenliep, zaten ze met z´n allen Feijenoord-Ajax te kijken!´, vertelt Theor, verantwoordelijk voor de PR van de Patrons, me lachend. Hoe geolied deze machine is, blijkt wel als het eerste gerechtje voor de driehonderd gasten wordt opgediend. Egon van Hoof (*) bijt de spits af met Noordzee krab, langoustine, mierikswortel, shizo en frambozen vinaigrette. En net als ik denk ´ik ken die dame die ons serveert ergens van´ spreekt patronesse Cindy Borger (echtgenote van Jarno Eggen(**) mij aan. Dus toch! Wat volgt is een feest der herkenning. Het grand gala des patrons blijkt, hoe bijzonder, ook nog eens een family affair.

Droomkeuken

Daarna een fijn gerechtje van kabeljauw met acht weken lang gerookt zolderspek, rode biet en saus ´japarlo´ bereid door Jarno Eggen (**), tarbotfilet met eekhoortjesbrood, snijboontjes en wintertruffel, bereid door Lars van Galen (*) en kalfshaas, kalfsschenkel met ganzenlever, peterseliewortel en schorseneren, bereid door Erik de Monnink (*). Uiteraard begeleid door heerlijke wijnen. In de zaal maar zeker ook in keuken is de sfeer intussen uitstekend. Onder de bezielende leiding van Eric Swaghoven (*) bereikt elk gerecht uit deze droomkeuken op tijd de tafels, terwijl geinteresseerde gasten mee mogen kijken….zelf ben ik overigens maar net op tijd weg om niet ook als hoofdgerecht op een bordje te verdwijnen!

Hoe meer chefs hun taak er op hebben zitten, hoe gezelliger het wordt in de keuken

Aan alle mooie dingen komt een eind

Als afsluiting een sensationeel dessert, omlijst door een spectaculaire act op letterlijk hoog niveau. Dames in kleurrijke pakjes tonen hun acrobatische kunsten terwijl de chefs zich langzaam weer tussen de gasten mengen. Dit keer ook zelf met een glas wijn.

…en het bleef nog lang onrustig in het Hulstkamp gebouw.

Met lieve groeten,

Les Patrons Cuisiniers | http://www.lespatronscuisiniers.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s