Brabantse slotakkoorden

De grande finale belooft een aaneenschakeling te worden van culinaire verrassingen in een heerlijk gastvrij, bourgondisch en gemoedelijk Brabants jasje. Want hoe sluit je de mooie titel European Region of Gastronomy beter af, dan (buitenlandse) gasten zelf te laten ervaren wat Brabant allemaal in huis heeft? Houd je vast voor een spec-ta-cu-laire culinaire trip door onze heerlijke provincie.

DAG 1

You can only make a first impression once

De eerste kennismaking met Brabant vindt plaats in de voormalige vrouwenvleugel van de Koepel gevangenis in Breda. Aan een prachtig gedekte tafel (Enjoy Pure Styling ), in een intrigerende ruimte vol verhaal, maken we kennis met elkaar en dan ook gelijk maar met twee absolute topchefs uit onze provincie: regional chef ambassador Tim Bressers en twee Michelin sterren chef Soenil Bahadoer. ´You only can make a first impression once´ moet Visit Brabant gedacht hebben….Ticking a box!

Brioche met gerookte ossenstaart en parmezaan – Tim Bressers
Eend met vadouvan – Soenil Bahadoer** (foto credit: Myriam)

Jonge chef Tim verrast ons met een brioche met gerookte ossenstaart en parmezaan en daarna een gerecht met driemaal kreeft (uiencreme en hazelnootboter, een ravioli en een koekje met garnaal en kreeft). Topchef Soenil kiest, gezien zijn Surinaamse achtergrond, voor een zalige rendang met gemberbier en kimchi en serveert vervolgens eend (van de lokale eendenboerderij Helvoirt) met vadouvan. Een absolute smaaksensatie zoals alleen Soenil dat kan!

Foods en Boots

In slechts 4000 stappen lopen we vervolgens richting pop up restaurant de Teruggave in het voormalig belastingkantoor en luisteren we onderweg naar het verhaal over Breda als garnizoenstad. Een prachtige geschiedenis die, zoals je zult vermoeden, gaat over chocola, bier en veel, heul veul sigaretten. Ook de muurschilderingen onderweg maken indruk. Muren die tot vandaag vooral als Instagram backdrops dienden voor mijn viertienjarige dochter komen dankzij blind wall gallery opeens tot leven!

Houdoe en bedankt

Bij de Teruggave, vinden we creatieve Ralph aan het werk. Met zijn bedrijf Ravanello, een fooddesign studio dat zich bezighoudt met het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van food concepten, ontvangt hij ons hier, geheel naar Brabants gebruik ´via de achterdeur´. Overal is over nagedacht! Geheel geinspireerd op onze Brabantse katholieke,- en familiale tradities, onze zachte g en dialect serveert hij ons vandaag van zijn ´Brabant menu´ het dessert: hangop met poached pears uit ´s- Gravenmoer, kletskop, walnoten en bietensap. We drinken er heuse bubbels bij uit Chaam en na afloop schenkt Anne van Tea by Me zelfs nog een gezellig Brabants baksku thee uit Zundert in. Houdoe en bedankt!

DAG 2

Historisch Bergen op Zoom

Maar houdoe is natuurlijk nog lang niet houdoe… De volgende ochtend gaan we namelijk gewoon door waar we gisteren gebleven zijn! In Bergen op Zoom dit keer. We maken ons klaar voor weer een dag vol culinair genieten. Na een stevige kop koffie met cake van de lokale bakker Groffen neemt Marlies van Lier ons mee door haar stad. Via onder andere het Markiezenhof (het oudste stadspaleis van Nederland) en circulair inititatief Aardzwam en zo eindigen we bovenop de Peperbus met een glas champagne en oesters. Over hoogtepunten gesproken…

Dutch Cuisine

Aanschuiven voor de lunch mogen we vandaag bij restaurant Hemmingway, genoemd naar de Amerikaan Ernest Hemmingway, die net als wij, hield van het goede leven. Het adres bij uitstek om kennis te maken met Dutch Cuisine waarmee Nederland nationaal en internationaal laat zien dat het een creatieve, duurzame en innovatieve keuken heeft, met een unieke signatuur waar iedereen trots op is. Chef Sander Doggen heeft weinig nodig om ons te overtuigen… Hij serveert ons Dutch Yellowtail met radijs, yuzu en matcha. Vervolgt het menu met hert (biefstuk en sukade bereid) met witlof, Redlove appel en rode biet en sluit af met een cremeux dessert van rode rool, bessen, drop en groene appel. De verfijnde verrassende smaken vertellen zelf het hele verhaal!


Terwijl de rest van het gezelschap zich verplaatst naar Berkel Enschot voor een rondleiding en tasting bij abdij De Koningshoeven en aansluitend een diner bij de Houtloods moet ik me helaas even excuseren. Morgen, morgen ben ik er weer bij…

DAG 3

Mister Brabant

En zo zie ik de volgende ochtend, de hele groep weer terug in Oisterwijk. Boordevol aanstekelijke verhalen over het middag,- en avondprogramma van de dag ervoor. Het geeft mij als Brabantse een heerlijk warm en trots gevoel!

En dan hebben we mister Brabant himself nog niet eens ontmoet…dat is er zonder enige twijfel eentje van het bakkersgezin van Beckhoven. Gemoedelijk, toegankelijk en met een zachte G. Gepassioneerd meester bakker en televisieheld Robert is binnen vijf minuten vrienden met de hele groep. Met een eerste poging ons in het Engels te woord te staan en zijn pretoogjes vol zelfreflectie, pakt hij ook mij volledig in!

Een snelle Google search doet een Italiaanse journalist beseffen dat we hier toch echt te maken hebben met een grote BN-er; `unbelievable that we can actually talk to him! In Italy stars like this are way too arrogant.`

Na het bezoekje aan zijn bakkerij, weet ik hoe echte hazelnoten (Piemonte) moeten smaken. En pistache uit Sicilië, zalige vanille uit Madagascar en heerlijke sinaasappel uit Corsica… Ik genoot van een sneetje vers gebakken kerststol met roomboter en kaneelsuiker, hazelnootpasta a la Robert …en kocht vervolgens zijn hele winkel leeg!

Maar of we nu alsjeblieft héééél snel meegaan naar Cromvoirt, waar ons de lunch wacht!

Over topadresjes gesproken

Noble Kitchen is het laatste adres zijn deze trip. Als je het mij vraagt een ´save the best for last´ programmering! Wat een indrukwekkend pand met dito interieur. Werkelijk al-les klopt hier. Ik kijk mijn ogen uit. De ligging met zicht op een golfbaan, de open keuken in het hart van het restaurant, de gedekte tafels…´Haast on-Nederlands!´, hoor ik mezelf tegen een Franse journalist zeggen.

Naast het grote succes van Michelin ster restaurant Noble laat patron cuisinier Edwin Kats hier chef Bobby Rust en sous chef Tom Schoonus onder zijn leiding shinen.

Cheese cake met geitenkaas, bramen en gezouten drop

Deze toptalenten bereiden voor ons vandaag onder andere oesters met gin, komkommer en verse basilicum. Yakitori met bonito flakes. Papadum met champignons. We genieten er van Sushi Noble style (kalfstartaar met paling en amandel). Worden verrast door een fijn gerechtje met kabeljauw, boerenkool, bonito flakes en groene peper.

We proosten op een fantastische perstrip. Er wordt zelfs een traantje weggepinkt. Telefoonnummers worden uitgewisseld en er wordt geknuffeld. Veel geknuffeld.´You definitely are the Latins of the North´, concludeert de Italiaanse journaliste naast me.

You definitely are the Latins of the North

Brabants DNA

En volgens mij is het precies dat, dat ons Brabanders zo bijzonder maakt! We zijn onderdeel van een familie, van een warm groter geheel en iedereen die daarbij wil horen is welkom. Iets wat nergens zo duidelijk wordt als aan tafel.

Of je nu naar ons Brabant komt voor een weekend of een shortstay, word er ook even één van onze Jos of van Piet van onze Kees…één van ons.

Welkom in Brabant!

Met lieve groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s